Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 3

• Autor wątku Autor wątku kruszon1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
LeszsekS napisał:
Tutaj na Forum (?), zaledwie od niecałych 9 lat. :)
Na szczęście jest to rzadkością w tej dziedzinie jest i coraz lepiej ale to temat na osobny wątek.

Dlaczego skasowales moja odpowiedz? Przytoczone przeze mnie argumenty byly niewygodne i nie wiedziales jak na nie odpowiedziec? Polskie sądownictwo kuleje, a temida bywa ślepa, lub bardziej obrazowo - zezowata, taka prawda jest. A kasowanie przez Ciebie mojej odpowiedzi potwierdza tylko moja opinie, ze internet to dziki zachod, a wypowiedz moja byla jak najbardziej na temat.

Laurente napisał:
... a wypowiedz moja byla jak najbardziej na temat.
Umieszczona w niewłaściwym dziale bardzo ogólnie związana z omawianym w temacie problemem łącznie z nieadekwatnymi do wątku przykładami. Wprowadzała kompletnie niepotrzebne zamieszanie.

PS.
Nie ma żadnych przeszkód założyć w odpowiednim dziale wątek o interesującym Ciebie problemie.

Ostatnia edycja:
***mod***

Dzisiejsza publikacja w Głosie Wielkopolskim, w której reprezentant kancelarii Glass-Brudziński mówi, iż wobec osób które poszły na ugodę postępowania są umarzane. Nurtuje mnie - z jakiej racji umarzane, jeżeli w ogóle jest to prawda.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kancelaria, po otrzymaniu wpłaty, wycofuje wniosek o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa, który zgłosiła do prokuratury. Na tej podstawie prokurator może (i jeżeli sprawa nie jest zaawansowana, to zazwyczaj to czyni) umorzyć postępowanie. Wcześniej było to omawiane.

just_nobody: A jeśli wniosek dotyczy kilku tysięcy adresów IP, to czy prokurator może na dalszym etapie wykluczyć kilka z nich, wskazanych przez kancelarię?
I jaka jest pewność, że w ogóle dana prokuratura zgodzi się na odstąpienie ścigania? Nie ma przecież takiego obowiązku i nie wiadomo w ilu % spraw faktycznie tak się dzieje, a w ilu np. działa to na niekorzyść takich osób.

Adamos22: Nie znam odpowiedzi na Twoje pytania, podobno prokurator przeważnie się na to godzi (patrz przypadek omawianego wcześniej "Dallas Buyers Club" i raf991, szaza166 może będzie mogła dodać coś więcej). Trzeba wziąć pod uwagę, że prokurator nie ma większego zysku w przeciąganiu takiego postępowania, szczególnie biorąc pod uwagę prawdopodobnie niską karę, dużą liczbę spraw oraz ich wysokie koszty jednostkowe. Większość osób jednak sądzi, że z wymienionych przyczyn, nawet przy braku zawarcia ugody, postępowanie zostanie umorzone (co niektóre prokuratury już robią - film "Last Minute", niektóre zgłoszenia Lex Superior), co pozostawia kancelarii jedynie proces cywilny oparty o bardzo słaby dowód jakim jest adres IP. Część prawników z tego powodu radzi też postępowanie pośrednie - myśleć o ugodzie dopiero przy wizycie policji i ewentualnej konfiskacie komputerów. Faktem jest, że jeżeli ktoś otrzymał wezwanie, a dzięki temu czas na potencjalne usunięcie dowodów, to prokuratury na razie nie reagowały w żaden sposób poza incydentalnymi przesłuchaniami.

Ad. Jeżeli naprawdę myślisz o podpisaniu ugody i przeraża Cię ewentualna wizja procesu karnego, to pomyśl o negocjowaniu jej treści. Kancelarie zazwyczaj zgłaszają gotowość do podobnych negocjacji, a Ty możesz np. nie tyle przyznać się do winy, co do nienależytego zabezpieczenia łącza. Inna sprawa, że podobne negocjacje to podstawa, gdyż wszystkie te ugody są formułowane w sposób dość negatywny dla podpisującego (np. automatyczna zapłata za kolejne naruszenia itp.).

Ostatnia edycja:
moj internetowy kolega po otrzymaniu wezwania kilka razy zerowal dysk. Formatowal. Kupil windowsa oem i tyle. Wiec co mu grozi? Jest czysty.oprocz jakiegos snapshota nie ma nic.

Otrzymałem dziś wezwanie w charakterze świadka na komendę w Wydziale dw. z Korupcji KWP w Krakowie. Czy jest możliwość że dotyczy to udostępniania filmu? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, a jakieś pół roku temu otrzymałem list z poleceniem zapłaty za pobieranie filmu "Drogówka", który zignorowałem.

Wydział do Walki z Korupcją nie zajmuje się sprawami związanymi z prawem autorskim.

Jak dla mnie wezwanie do wydziału Walki z Korupcją nie powinno być związane z udostępnianiem filmu. Myślę, że powinno być to wezwanie do Wydziału Kryminalenego lub Dochodzeniowo -Śledczego. Ale niech wypowiedzą się też inni :)

Sigmos na wezwaniu powinieneś mieć napisane ,że w jesteś wzywany w charakterze świadka w sprawie o przestępstwo z artykułu i jeżeli masz wpisany artykuł 116 prawa autorskiego to sprawa jasna. Na mój gust Wydział do Walki z Korupcją nie powinien się zajmować taką sprawą ,ale wszystko jest możliwe. Więc jak możesz podaj jaki masz artykuł wpisany w treści wezwania.

Niestety na wezwaniu pisze tylko że w charakterze świadka i podany jest numer sprawy. No nic, trzeba będzie jechać i dowiedzieć się o co chodzi, a do Krakowa blisko nie mam.

Jeśli dotyczyłoby to pobrania filmu to moim zdaniem zajmowałaby się tym komenda miejska a nie wojewódzka :) Chyba że w pobliżu twojej miejscowości lub w niej samej nie ma żadnej innej komendy wiec zostaje wojewódzka z krakowa .

Sigmos jeżeli mieszkasz sporo od Krakowa to w przypadku gdyby chodziło faktycznie o przesłuchanie w sprawie filmu "Drogówka" to komenda wojewódzka zleciłaby przesłuchanie komisariatowi najbliższemu twojego miejsca zamieszkania. Więc jest mało prawdopodobne ,że to wezwanie w tej sprawie. Zresztą według mojej wiedzy wydziały komend wojewódzkich zajmują się na prawdę "poważnymi" przestępstwami .Gdy załatwisz sprawę przesłuchania daj znać na forum czy to było wezwanie faktycznie dotyczące filmu "Drogówka". Pozdrawiam.

U siebie mam komisariaty, więc chyba będzie tak jak mówicie ^^. Termin mam za dwa tygodnie, na pewno dam znać co i jak.
Pozdrawiam i dziękuję :)

Przypomnij sobie czy nie byłeś świadkiem jakiejś formy korupcji?

Panowie, znowu urządzacie pogawędkę nie na temat :!:

Nie wiem czy ktoś już o tym co napiszę tutaj wspominał ale istnieje już kancelaria Lex Superior tylko że w Ostrowcu Świętokrzyskim i jest to kancelaria prawno-projektowa. Taka być może przypadkowa zbieżność nazw...:evil:

Skrobek na jednym z portali społecznościowych piszą że nie mają nic wspólnego z cancelarią LS opisywaną tutaj :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót