Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Skoro pobierasz pliki .torrent losowo z portali, które je dystrybuują, nie interesując się, jakie treści pozwalają pobrać, to jesteś faktycznie przypadkiem specjalnym. Tyle, że niczego to nie zmienia. Pobierasz je z portalu, o którym wiesz, że dystrybuuje w głównej mierze treści rozpowszechniane bezprawnie

No właśnie nie koniecznie pobieram od razu z portalu. Plik .torrent mogę dostać od znajomego, nie wiedząc o nim kompletnie nic. To są oczywiście dywagacje, ale mógłby istnieć taki przypadek.

A co do świadczenia, jego treść brzmi:
Na podstawie zawartych umów przenoszących prawa autorskie, kancelaria Lex Superior sp. z o.o. nabyła wyłączne prawa majątkowe do eksploatacji szeregu utworów audiowizualnych w sieci BitTorrent. Przy użyciu dedykowanego oprogramowania, kancelaria zabezpieczyła dowody procederu masowego łamania praw autorskich, polegającego na bezprawnym rozpowszechnianiu chronionych utworów w sieci BitTorrent.

Przytoczę wypowiedź użytkownika pod jednym z artykułów dot. LS:
zacznijmy od tego, ze zeby sprawdzac nasze IP, musieli by te pliki sami udostepniać, co podchodziło by ALBO pod łamanie prawa przez nich ALBO pod dobrowolne rozdawanie tych plików.

Nie jest czasem tak że, skoro użytkownik sieci udostępnia plik, to musi godzić się na to, że ten przekaże fragmenty danych dalej ?

Ostatnia edycja:
Wygoglowany hash pliku terrent kieruje do konkretnego gościa na torrentach... to on jest LS?:D

Jeżeli LS coś poknociło to moze cała seria "Podrywaczy" z pkt widzenia prawa jest do wzięcia za free ;)

Ostatnia edycja:
hax0r napisał:
A co do świadczenia, jego treść brzmi:
To, że ktoś ma wyłączne prawa do rozpowszechniania utworu przez protokól BT nie oznacza, że to robi. Skąd masz przekonanie, że to kancelaria rozpoczęła dystrybucję tych utworów?

To już było ale w natłoku nagminnie powtarzających się pytań nowych użytkowników ta uwaga i inne istotne informacje giną. Chęć zapoznania się z zawartością tematu przed zadaniem pytania nie jest cecha wyróżniającą się. :cool:

W zeszłym roku otrzymałem również taki list oczywiście nie zapłaciłem i nic nie zrobiłem zupełni nic po prostu wyrzuciłem do śmieci. I co się stało nic nikt mi nie zrobił!!! próba wymuszenia nic wiecej.

Witam,
Ja mam pytanie trochę z innej beczki, a mianowicie - co może się stać z danymi osobowymi jakie posiada LS? "Firma" ta dysponuje przecież imieniem, nazwiskiem, adresem, PESELem i w niektórych wypadkach nr dowodu os. przecież posiadając takie dane można w naszym kraju wyrządzić wiele złego. Można kupić/sprzedać samochód, można wziąć pożyczkę czy wiele innych rzeczy. Wiele razy słyszałem w mediach, że ktoś, posługując się nie swoimi danymi sprzedał coś na podstawie umowy kupna-sprzedaży. Kupujący, który działał przecież w "dobrej wierze" domaga się swego, a osoba której danych użyto jest ciągana po sądach.
Jaka jest gwarancja, że LS, wkurzona, że akcja nie przyniosła wystarczających profitów, nie odsprzeda naszych danych innym.

Czy można, w obecnej sytuacji, zgłosić gdzieś, że LS jest w posiadaniu moich wrażliwych danych, tak na wypadek gdyby za 2-3 lata ktoś przyszedł do mnie że nie spłacam pożyczki którą niby to zaciągnąłem? Co ja wtedy powiem, tak miałem taki papierek od LS, ale wyrzuciłem bo to była firma krzak?
Można gdzieś zrobić tego typu "zastrzeżenie"?

Ostatnia edycja:
Poczytaj wątki o ochronie danych osobowych.

witam, dostałem dwa pisma od lex, jedno w marcu drugie w maju, na początku się wystraszyłem bo nie miałem nigdy do czynienia z sądami czy prokuraturą. Ale ok co do listu to powiem tak że mam w domu wifi i nie jestem na 100% pewny czy nikt z domowników czy znajomych nie pobierał danego filmu (chodzi o podrywaczki - polsko niemieckie pojednanie) ale rozmawiałem z domownikami i nikt nic nie pobierał. Sam też nie ściągałem, a poza tym mam nowego laptopa więc nie wiem jakby mieli coś udowodnić. No ale udałem się z drugim listem do dwóch różnych radców prawnych i obydwoje powiedzieli że to ściema i nie ma co płacić tylko wyrzucić, a dla pewności zapytałem znajomego policjanta a ten zadzonił gdzie trzeba i też powiedział by to olać bo to naciągacze. mimo tylu zapewnień dalej mam lekkie obawy czy to ściema. A i jeszcze wykonałem tel do lex i tam mi babka powiedziała że jak zapłacę to mi dadzą spokój na zawsze. trochę to podejrzane mi się wydaje.
Chciałbym by ktoś mi powiedział ktoś to się orientuje czy lex może mi sprawe cywilną założyć i czy mogę zostać ukarany i jak mi to udowodnią że to ja ściągałem, gdy od czasu "namierzenia mnie tj styczeń 2014 " praktycznie w domu są nowe komputery gdyż często wymieniamy. Chodź nie czuje się winny to groźba od lex sprawą cywilną trochę mnie martwi bo nie chce mieć do czynienia z prawem.
pozdrawiam.

Przed napisaniem tego postu należało zapoznać się z treścią tematu oraz jego wcześniejszymi częściami !

Policja w Gdańsku zaczęła prowadzic dochodzenie w sprawie LS pod kątem usiłowania oszustwa. Mozna składać zawiadomienia.

Ma ktoś rzeczowo i konkretnie napisane pismo które można wysłać do GIODO?

Drogi lex seuperior.
Dostałem od waszej pseudo kancelarii własności intelektualnej trzecie pismo. Tym razem polecone. Ponieważ mam w domu nastolatków i nie wiem czy któreś z nich coś RZEKOMO ściągało. Nie wiem czy nie kombinowali czegos z routerem i nie zostawili go bez hasła. Nie wiem czy cokolwiek zrobili o co MNIE oskarżacie to mówię co następuje:
PO KONSULTACJI Z RADCĄ PRAWNYM Z MOJEJ RODZINY
1) Zbieram wasze 3 pisma
2) Udaję się na policję.
3) Zgłaszam fakt : a) próby wyłudzenia i osiągnięcia korzyści majątkowej b) nękanie
4) A jeżeli będę miał chwilę to wytoczę wam proces.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witam,

Również dostałem liścik z LS z dnia 19.05. Czy za bezprawne wykorzystanie/przetwarzanie danych osobowych, którego dopuściło się Lex superior oraz próbę wyłudzenia pieniędzy (usiłowanie oszustwa) poprzez zastraszanie, można żądać od nich odszkodowania? Jeśli tak, jakie są argumenty prawne i jaka powinna być wartość takiego odszkodowania? W procesie karnym, czy cywilnym?

Pozdrawiam,

bs.pro napisał:
Drogi lex seuperior.
Dostałem od waszej pseudo kancelarii własności intelektualnej trzecie pismo. Tym razem polecone. Ponieważ mam w domu nastolatków i nie wiem czy któreś z nich coś RZEKOMO ściągało. Nie wiem czy nie kombinowali czegos z routerem i nie zostawili go bez hasła. Nie wiem czy cokolwiek zrobili o co MNIE oskarżacie to mówię co następuje:
PO KONSULTACJI Z RADCĄ PRAWNYM Z MOJEJ RODZINY
1) Zbieram wasze 3 pisma
2) Udaję się na policję.
3) Zgłaszam fakt : a) próby wyłudzenia i osiągnięcia korzyści majątkowej b) nękanie
4) A jeżeli będę miał chwilę to wytoczę wam proces.
Pozdrawiam.

Serio ? trzecie pismo ?

a jaka treść coś nowego wymyślili ?

bs.pro napisał:
Tak trzecie.
1) Styczeń
2) Marzec
3) Maj

Drugie było "ostateczne", a więc jakie było trzecie? : )

To tylko potwierdza, że poza straszeniem nikomu nic nie zrobią. Żadna inna firma nie wysyłałaby tylu pism.

Pierwsze pisma to listy zwykłe.
W drugich się poprawili i wysłali polecone.
Trzecie pismo to pismo z odpowiedzią na interpelację posła Wiplera i stanowiskiem Ministerstwa Sprawiedliwości.

ja w swoim drugim miałem to z powołaniem na interpelacje a pierwsze pismo miałem w marcu drugie w maju

Jak się domyślacie mam te samą sytuacje, na dzien dzisiejszy dwa pisama, oba polecone, ostatni nie odebrany wiec nie wiem co w nim bylo.
Wyjsnijcie mi jedno.... Skoro jest nas tylu i niby interesuje sie nimi policja to dlaczego oni jeszcze to rozsyłają bezkarnie?
i Co jeszcze mogą zrobić poza tymi 3 pismami?
bedzie 4? komornik? policja? czy nic? :rolleyes:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót