Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ipho napisał:
Jestem już po przesłuchaniu na policji. (dotyczy postu #706 )

W naszym przypadku był tylko jeden wpis dot. filmu "Wkręceni" data to czerwiec 2014, ale pokazano mi, że niektórzy byli wymienieni nawet 5 razy, z różnymi filmami.
Czy data czerwiec 2014 odnosi się do wszystkich filmów czy tylko do Wkręceni(o ile udało ci się taką informacje wyłapać)

just_nobody napisał:
Jak klikniesz na logo Contra Piracy na stronie kancelarii Muraal, to pojawi Ci się odnośnik do pełnomocnictw. Tam znajdują się pliki PDF w których wymienione są wszystkie interesujące Cię utwory oraz informacje.
Dzięki wielkie:)

kicak262 napisał:
Na facebooku w grupie zamkniętej o lex superior pewna babka napisała, że dostała trzecie pismo. Oto jej post:

kurcze juz mnie zmeczyli tymi pismami,znow chca te 750 zl nawet mozna na raty płacic a w pismie jest ze lex udziela pelnomocnictwa radcy prawnemu i sprawdzalam i w krajowej izbie radcow prawnych ten radca prawny jest wpisany wiec to nie jakis radca z sufitu i co teraz?dalej ich olewac czy co?

A od strony praktycznej co to zmienia?

Nic nie zmienia od żadnej strony, to jest informacja pod tytułem: jedna bab drugiej babie"
powinien być usuniety bo tylko sieje zamęt.
Nie czytacie uważnie doniesień.Podobnie było z info kolegi krakow2000 o wezwaniu w/s
a Wy jak grochem o ścianę

kapitanzbik napisał:
Pewnie chcą Cię przesłuchać w sprawie zawiadomienia, które składałeś na policji czy też prokuraturze na próbę wyłudzenia przez Lexa

A przecież pisze wyraźnie w jakiej sprawie ma to wezwanie na policję.będą pytali czy pobiera udostępnial ten czy ow film
Ps.pokaż skan wezwania.

A jaka prawda była -sie okazało.

Dostałem to samo, identyczne.

Widać, że LS zmieniło formę. Teraz nie jest to pismo od nich, ale od radcy prawnego Magdaleny D. Baranieckiej. Niektóre formułki się powtarzają.

W ogóle - czy radca prawny może pisać coś takiego? Że na pierwszej stronie listu umieszcza numer rachunku i każe płacić? Wierzyć mi się nie chce, że kogoś pozwą. Musieliby wydać trochę kasy, bo zakładam, że mnóstwo ludzi dostanie to pismo.

Najbardziej mnie bawi "Zgodnie z materiałem dowodowym (...) nie ulega wątpliwości fakt, iż w dniu XXXXX o godzinie XX użytkowane przez Pana łącze internetowe zostało wykorzystane do bezprawnego rozpowszechnienia...". Skoro prokuratura zamknęła postępowanie właśnie dlatego, że narzędzie do zbierania dowodów było niedoskonałe...

Ewidentnie chcą nastraszyć. Termin zapłaty tym razem 3 dni. Wielki napis "PISMO PRZEDPROCESOWE". Już "otrzymane zlecenie przygotowania pozwu". Heh. Ja nie mam zamiaru płacić. Niech mnie pozwą i zobaczymy jak mi cokolwiek udowodnią.

Dla mnie trzeci.

Chciałem przy okazji zapytać - czy znane są przypadki, że ktoś zapłacił, a potem dalej otrzymywał takie wezwania...? Bo, jak pisałem kiedyś, nie mogę być pewien, że np. młodszy brat czegoś nie pobrał, przykładowo... Z drugiej strony, nie udowodnią mi przecież, że coś takiego było udostępniane akurat od 10:00 30 stycznia 2014 roku. To jest praktycznie niemożliwe, to nie jest sprawa karna, więc nie mogą zabrać komputera, więc jeżeli choć trochę myślą, to wiedzą, że rozpoczęcie sprawy byłoby dla nich strzałem w stopę, bo nic z niej nie wyniknie.

Ostatnia edycja:
Należy pamiętać, że uprawniony nie może już powoływać się na trzykrotność stosownego wynagrodzenia. Ciekawe czy Pani radca o tym wiedziała i pamiętała.

Ciekawe jest też to, że wezwanie zostało wysłane z tego samego adresu, co poprzednie. ***mod***

Proszę powstrzymać się od niestosownych uwag, to nie pralnia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ludzie-trzęsiecie portkami w dalszym ciągu-moja rada- iśc po poradę prawną -są też bezpłatne w każdej akademi w dużym mieście- i przedstawić szcerze całą swoja sprawę--po poradę dla własnego dobrego samopoczucia psychicznego,aby rozwiać wszelkie obawy i spac spokojne::)

Ale to już nawet nie chodzi o sam fakt tego "co to będzie jak mi coś udowodnią", bo ja wiem, że mi nic nie udowodnią : )

Chodzi raczej o to, że nie uśmiecha mi się ewentualnie latanie po sądach i udowadnianie, że nie jestem wielbłądem. Ściślej mówiąc: to mój ojciec musiałby latać, przez co jeszcze bardziej mi głupio, bo on tak się zna na internecie, jak ja na balecie mongolskim.

LeszsekS napisał:
Należy pamiętać, że uprawniony nie może już powoływać się na trzykrotność stosownego wynagrodzenia. Ciekawe czy Pani radca o tym wiedziała i pamiętała.
Pani radca to zauważyła i sama kwota o którą będzie ubiegać się Lex Superior wynosi 3000 złotych (2 x licencja). Swoją drogą, rozumując logicznie, czy sens ma konstrukcja prawna w której ubiega się o odszkodowanie za niezawinione rozpowszechnianie z tytułu pomocnictwa (które jak mi się zdaje z definicji musi być świadome)?

Za to za nadużycie uważam wymienienie w ostatecznym rozrachunku kosztów egzekucji komorniczej, przecież raczej w przypadku przegranej sprawy należałoby zapłacić. Tylko że samo przegranie sprawy jest mocno dyskusyjne, nie mówiąc o jej rozpoczęciu (sprawy toczą się w sądzie właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego, same koszty dojazdów z Gdańska mogą być przerażające).

Ostatnia edycja:
Można jeszcze napisać skargę na panią radcę.Niestety taka osoba istnieje i rzeczywiście jest z Gdańska. Szkoda że firmuje swoim nazwiskiem taką działalność.Powołuję się dalej na umorzone śledztwo z Olsztyna i art 422 ten o udostępnianiu łącza innym osobą. /niech mi udowodnia że robiłam to celowo i świadomie i że to rzeczywiście byłam ja-niedouczona pani radca czy znajoma kierownictwa LS bo wątpię by naprawdę mieli jakieś dowody/Na innym forum przy okazji podają iż wyliczone koszty sądowe są też naciągnięte i niezgodne z rzeczywistością.Zobaczymy co dalej....póki co my jeszcze trzeciego listu nie otrzymaliśmy...ale mam to gdzieś niech pozywają. Densi 22 iść po poradę prawną? PO co?Kolejna propozycja ugody?Mają dowody i nie chcą pełnej sumy tylko zadowolą się 750 zł ochłapem...śmieszne...Co mi powie prawnik? Napisać kolejną odpowiedź by dać im znać że się przejmuje ich listami...Przyjdzie pozew wtedy pójdę na razie szkoda mi czasu....

Nie sądzę, że otrzymamy jakikolwiek pozew. Najwyżej mogą wybrać kilka osób z tych tysięcy, ale to też bez sensu.

Załóżmy, że jakimś cudem sprawa cywilna się rozpoczyna. Jest przedstawiciel LS, jest "oskarżony". W gestii LS leży udowodnienie tego, że druga strona udostępniała plik... i koniec. LS nie ma żadnych narzędzi, żeby to zrobić. Żadnych. Wniosek jest taki, że pozew jest nieprawdopodobny.

No, chyba, że zdecydują się na e-sąd i wezwanie do zapłaty - to byłoby w ich stylu i też by niektórych pewnie zastraszyło. Ale wtedy wystarczy odmówić zapłaty w ciągu 2 tygodni i też spokój.

Haha, to sobie znaleźli kolejny sposób. PISMO PRZEDPROCESOWE i wyliczenie kosztów, tak by kolejni zatrzęśli portkami. To jest śmieszne, co oni wyprawiają. Pani M. może sobie poważnie zaszkodzić, biorąc się za tę sprawę, gdyż prawdopodobnie znowu mamy do czynienia z usiłowaniem oszustwa, po wprowadzeniu odbiorcy w błąd co do sytuacji faktycznej i prawnej.

Poza tym, jeżeli powołują się na umorzone postępowanie (które umorzono z powodu braku dostatecznych danych) z Olsztyna, to kolejne postępowania będą umarzane. W drodze cywilnej musieliby udowodnić w stu procentach winę oraz świadome działanie w udostępnieniu łącza jako narzędzia do popełnienia przestępstwa, co jest dla nich nieosiągalne.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze takie pytanko - załóżmy niemożliwe: jest sprawa cywilna. Czy ja, jako syn "oskarżonego" mogę pójść z nim na rozprawę i wypowiadać się za niego? Czy to niemożliwe?

No niestety mogę być jedną z tych kilku tysięcy bo jestem z gdańska. /:D spadną im trochę koszty/:D Pani M pobiera kasę a etykę ma gdzieś....dalej wprowadzają ludzi w błąd a policja i prokuratura nic...

No tak, ale i tak - spokojnie.

Poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale LS musieliby udowodnić, że to właśnie pozwany siedział przed komputerem o wskazanej godzinie w danym dniu, prawda? A to jest niewykonalne. Ponadto, nie mają żadnej mocy, żeby nawet przeszukać nam dyski twarde itp.

Straszenie. My to olewamy, tak postanowiliśmy.

Dokładnie tak. Na nieszczęście LS u mnie w domu jest kilka komputerów i kilku mieszkańców.obok mieszkania wynajmowane przez studentów Data podana i godzina tak jak pisałam wzieta z kosmosu. Sieć WIFI...no i niech udowadniają-kto kiedy na jakim komputerze ponad rok temu pobierał i udostępniał.-super erotyczną polską produkcje. Jakby tego było mało jedyna strona z której ewentualnie mógłby ktoś z nas to dzieło pobierać wykazuję że ów film został tam wstawiony kilka dni po rzekomym udostępnianiu...Ciekawe nie? Dlatego mam to gdzieś.......Umorzone postępowanie no to jakie przestępstwo?E-sąd już to kilkakrotnie wałkowaliśmy /też nie jest darmowy i LS musi zapłacić a my piszemy sprzeciw i wszystko w temacie. Sąd w realu...proszę bardzo ....Niech płacą a tej pani radcy ktoś powinnien dobrać się do tyłka skoro podpisuję się pod tak skleconym pismem /potwierdza nieprawdę,straszy/

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót