Witam Forumowiczów,
dzwoniłem dzisiaj do Izby Radców Prawnych w Gdańsku - chciałem uzyskać oficjalny numer telefonu i adres Kancelarii p. Radcy, jednakże nie udzielono mi inf, tj. Pani wskazała, iż mam kontaktować się na numer na infolinii podany w zawiadomieniu. Odpowiedziałem, iż nie dzwonię w sprawie jakiegokolwiek zawiadomienia, a o weryfikację istnienia oraz numeru telefonu Radcy Prawnego. W końcu podano mi numer tel. podany powyżej - żaden z nich nie odpowiada - stacjonarny: "nie ma takiego numeru", komórkowy nie jest odbierany. Chciałem ustalić z panią Radcą czy rzeczywiście takie pełnomocnictwo zostało jej udzielone. Otrzymałem wezwanie - jak z resztą wszyscy - bez podpisu odręcznego, każdy podpis jest kserowany, bez pośw. za zgodność z oryginałem.
W zw. z powyższym moje działanie będą następujące:
1) pisemna prośba do Izby RP o wskazanie danych kontaktowych do radcy, bowiem nie można się z nią skontaktować i ustalić czy jest umocowana do działania,
2) zawiadomienie o postępowaniu dyscyplinarnym do Izby RP - zarzuty: nie można skontaktować się z radcą (gdzieś Radcowie mieli obowiązek wskazania swoich danych kontaktowych) celem sprawdzenia czy jest umocowana - pomimo wielokrotnych prób poprzez Izbę, wysyłanie pism bez umocowania (ksero pełnomocnictwa, nawet nie ma pieczątki za zgodność z org.) oraz zarzut próbą zastraszenia pismem do zapłaty poprzez zastosowanie zastraszających sformułowań (jak również tych dot. post. egzekucyjnego - nie ma postępowania cywilnego, a już koszta do egzekucji wyliczone), próba wywarcia wpływu powoływaniem się na umorzone postępowanie oraz błędne wyliczenie kosztów postępowania celem wywarcia wpływu - być może również oszustwa.
3) zawiadomieni do prokuratury Okręgowej w Gdańsku - o próbie oszustwa lex superior + radca (z uwagi na nie wykazanie umocowania)
4) zawiadomienie do prokuratury o próbie oszustwa posługiwania się danymi radcy prawnego - po uzyskaniu pisma z Izby RP i kolejnej próbie nie odpowiedzenia na kontakt- z uwagi, iż nie można skontaktować się z radcą celem ustalenia czy jest umocowana do działania, zatem istnieje możliwość pop. przest. (wówczas prokuratura być może nawiąże kontakt z radcą i będzie wiadomo czy jest umocowany czy też nie).
5) pozew o nakazanie zaprzestania zachowania - w postaci wysyłania pism przez LS.
Do jutra najpóźniej spróbuję wszystko napisać - chętnie podzielę się pismami.
Pozdrawiam