Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ludzie ! przede wszystkim nie wpłacajcie im kasy Będą wysyłać w nieskończoność bo to dla nich najwidoczniej niezły biznes. Okazuje się najwidoczniej, że koszty rozsyłki i druku się zwracają z dużą nawiązką skoro proceder trwa. Dostaniecie zapewne i 10 -te zawiadomienie, a następnie 20 itd...

Polecam napisać do polityków (niezależnie kto kogo popiera), czy mogli by w jakiś sposób zainterweniować w tej sprawie, czy też dziennikarzy, działaczy społecznych warto by było nagłośnić.

Witam Forumowiczów,
dzwoniłem dzisiaj do Izby Radców Prawnych w Gdańsku - chciałem uzyskać oficjalny numer telefonu i adres Kancelarii p. Radcy, jednakże nie udzielono mi inf, tj. Pani wskazała, iż mam kontaktować się na numer na infolinii podany w zawiadomieniu. Odpowiedziałem, iż nie dzwonię w sprawie jakiegokolwiek zawiadomienia, a o weryfikację istnienia oraz numeru telefonu Radcy Prawnego. W końcu podano mi numer tel. podany powyżej - żaden z nich nie odpowiada - stacjonarny: "nie ma takiego numeru", komórkowy nie jest odbierany. Chciałem ustalić z panią Radcą czy rzeczywiście takie pełnomocnictwo zostało jej udzielone. Otrzymałem wezwanie - jak z resztą wszyscy - bez podpisu odręcznego, każdy podpis jest kserowany, bez pośw. za zgodność z oryginałem.
W zw. z powyższym moje działanie będą następujące:
1) pisemna prośba do Izby RP o wskazanie danych kontaktowych do radcy, bowiem nie można się z nią skontaktować i ustalić czy jest umocowana do działania,
2) zawiadomienie o postępowaniu dyscyplinarnym do Izby RP - zarzuty: nie można skontaktować się z radcą (gdzieś Radcowie mieli obowiązek wskazania swoich danych kontaktowych) celem sprawdzenia czy jest umocowana - pomimo wielokrotnych prób poprzez Izbę, wysyłanie pism bez umocowania (ksero pełnomocnictwa, nawet nie ma pieczątki za zgodność z org.) oraz zarzut próbą zastraszenia pismem do zapłaty poprzez zastosowanie zastraszających sformułowań (jak również tych dot. post. egzekucyjnego - nie ma postępowania cywilnego, a już koszta do egzekucji wyliczone), próba wywarcia wpływu powoływaniem się na umorzone postępowanie oraz błędne wyliczenie kosztów postępowania celem wywarcia wpływu - być może również oszustwa.
3) zawiadomieni do prokuratury Okręgowej w Gdańsku - o próbie oszustwa lex superior + radca (z uwagi na nie wykazanie umocowania)
4) zawiadomienie do prokuratury o próbie oszustwa posługiwania się danymi radcy prawnego - po uzyskaniu pisma z Izby RP i kolejnej próbie nie odpowiedzenia na kontakt- z uwagi, iż nie można skontaktować się z radcą celem ustalenia czy jest umocowana do działania, zatem istnieje możliwość pop. przest. (wówczas prokuratura być może nawiąże kontakt z radcą i będzie wiadomo czy jest umocowany czy też nie).
5) pozew o nakazanie zaprzestania zachowania - w postaci wysyłania pism przez LS.
Do jutra najpóźniej spróbuję wszystko napisać - chętnie podzielę się pismami.
Pozdrawiam

Ale to się w głowie nie mieści... To znaczy co, ktoś się podszywa pod panią radcę, czy pani radca się wpakowało w taki bajzel z pełną świadomością, że zastrasza i bredzi w tym piśmie...? Heh. Dziwne.

Kamil ZET nie chodzi o to czy ktoś się pod nią podszywa czy też nie - wydaje mi się, że głównie skusiło panią Radcę stosowne wynagrodzenie. Z zawiadomieniem dot. radcy pkt. 4 powyżej - chodzi o to, iż skoro nie można się z nią skontaktować w jakikolwiek sposób celem sprawdzenia jej umocowania - chciałbym żeby prokuratura to sprawdziła, bo obecnie działa bez umocowania (wezwą ja na przesłuchanie i będzie musiała przedstawić swoje umocowanie). Nie może być tak, iż działa bez umocowania, wysyła pisma z kserem swego podpisu, ze skserowanym pełnomocnictwem. Ksero, nie poświadczona kopia - nie jest właściwym umocowaniem do działania w sprawie.

Dostałem trzecie wezwanie a jestem z trzeciej fali listów w maju (UPC). Czy należy rozumieć, ze teraz listy otrzymują wszyscy, również z pierwszej i drugiej fali?

Czy brak informacji o podwyższonej opłacie za połączenie na pełnomocnictwie Jacka Kwiatkowskiego z trzeciego pisma, ma dla naszej sprawy jakieś znaczenie?

Telefon podany w wezwaniu jest numerem osoby prywatnej. Wiadomość potwierdzona przez portal dziennik internautów.

damianoss napisał:
Witam Forumowiczów,
dzwoniłem dzisiaj do Izby Radców Prawnych w Gdańsku - chciałem uzyskać oficjalny numer telefonu i adres Kancelarii p. Radcy, jednakże nie udzielono mi inf, tj. Pani wskazała, iż mam kontaktować się na numer na infolinii podany w zawiadomieniu. Odpowiedziałem, iż nie dzwonię w sprawie jakiegokolwiek zawiadomienia, a o weryfikację istnienia oraz numeru telefonu Radcy Prawnego. W końcu podano mi numer tel. podany powyżej - żaden z nich nie odpowiada - stacjonarny: "nie ma takiego numeru", komórkowy nie jest odbierany. Chciałem ustalić z panią Radcą czy rzeczywiście takie pełnomocnictwo zostało jej udzielone. Otrzymałem wezwanie - jak z resztą wszyscy - bez podpisu odręcznego, każdy podpis jest kserowany, bez pośw. za zgodność z oryginałem.
W zw. z powyższym moje działanie będą następujące:
1) pisemna prośba do Izby RP o wskazanie danych kontaktowych do radcy, bowiem nie można się z nią skontaktować i ustalić czy jest umocowana do działania,
2) zawiadomienie o postępowaniu dyscyplinarnym do Izby RP - zarzuty: nie można skontaktować się z radcą (gdzieś Radcowie mieli obowiązek wskazania swoich danych kontaktowych) celem sprawdzenia czy jest umocowana - pomimo wielokrotnych prób poprzez Izbę, wysyłanie pism bez umocowania (ksero pełnomocnictwa, nawet nie ma pieczątki za zgodność z org.) oraz zarzut próbą zastraszenia pismem do zapłaty poprzez zastosowanie zastraszających sformułowań (jak również tych dot. post. egzekucyjnego - nie ma postępowania cywilnego, a już koszta do egzekucji wyliczone), próba wywarcia wpływu powoływaniem się na umorzone postępowanie oraz błędne wyliczenie kosztów postępowania celem wywarcia wpływu - być może również oszustwa.
3) zawiadomieni do prokuratury Okręgowej w Gdańsku - o próbie oszustwa lex superior + radca (z uwagi na nie wykazanie umocowania)
4) zawiadomienie do prokuratury o próbie oszustwa posługiwania się danymi radcy prawnego - po uzyskaniu pisma z Izby RP i kolejnej próbie nie odpowiedzenia na kontakt- z uwagi, iż nie można skontaktować się z radcą celem ustalenia czy jest umocowana do działania, zatem istnieje możliwość pop. przest. (wówczas prokuratura być może nawiąże kontakt z radcą i będzie wiadomo czy jest umocowany czy też nie).
5) pozew o nakazanie zaprzestania zachowania - w postaci wysyłania pism przez LS.
Do jutra najpóźniej spróbuję wszystko napisać - chętnie podzielę się pismami.
Pozdrawiam
Dziękuję za fatygę i czekam z niecierpliwością na efekty.

***Regulamin §10***http://bezprawnik.pl/lex-superior-pozew-zbiorowy/

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie wiem, może ja widzę wszędzie spisek, ale...:

Eller Service S.C. właściciel pobieraczka - Sopot, Kwiatkowska
Lex Superior - Kwiatkowski
M. Baraniecka - Sopot, tak wynika z tego linku wyżej, brak kontaktu, niejasne tematy

Jak dla mnie to śmierdzi to wszystko na kilometr.

Jak każde oszustwo śmierdzi na kilometr, na początku mnie to śmieszyło kiedy mniej więcej pół roku temu dostałem list z, to podkreślam "przedsądowym" wezwaniem do zapłaty za niby pobrany film, potem kolejny, a w sobotę wyciągnąłem ze skrzynki list od radcy prawnego, śmieszyło mnie w tym to ze jak wcześniej podkreśliłem, były to przedsądowe wezwania do zapłaty, to czemu po nie zapłaceniu nie dostałem wezwania do sądu tylko kolejne wezwania znów z przedsądowymi wezwaniami do zapłaty. Teraz po trzecim liście zaczyna mnie to powoli irytować. Powinno się to nagłośnić i może skończył by się ten tak zwany copyright trolling.

Co do nagłaśniania sprawy. Poczytaj wcześniejsze posty. To jest 4 temat o tym samym, wiele portali o tym pisało, wiele osób o tym mówił. Politycy mówili iż jest to marginalne i są ważniejsze sprawy tak więc było o tym trąbione a to iż sądy potrzebują sporo czasu na załatwienie czegoś to inna sprawa. Co nagle to po diable jak to mawiają.

Pozostaje nam czekać, sprawa była nagłośniona, prokuratura się tym zajmuje a pisma dalej będą przychodzić bo do tego aby nie przychodziły potrzeba zmiany prawa a o polityce nie będziemy się rozpisywać.

Ja te pisma oprawię chyba w ramkę i schowam co by się nie zniszczyło... ot tak dla potomnych, może za kilkadziesiąt lat będzie to "cenne" pismo wspominające dawne czasy.

Ostatnia edycja:
widzieliście? będzie pozew zbiorowy
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak widziałem, na szczęście nie zapłaciłem, ale jeżeli sprawa dojdzie jednak do skutku, a firma lex superior będzie oskarżona to będę trzymał kciuki żeby ją skazali, i oddali kasę tym ludziom od których wyłudzili pieniądze. Krakow2000 wiesz jak bym miał tyle postów czytać do bym mi to kilka h zajęło ;), nom tylko szkoda że uważają to za marginalne, gdyby nagłośnili to jak o tych dopalaczach, to pewnie firma lex superior w mik się zwinęła, gdyż wtedy presja medialna sprawiła by żeby odpowiednie organy, odpowiednio szybko się tej firmie przyjrzeli, jak tymi co handlują dopalaczami. Taka myśl mi przeszła przesz głowie, kiedyś kilka lat wcześniej, kiedy to jeszcze prawa własności w Polsce właściwie nie było, kiedy to piractwo nie było głównej mierze tylko w internecie (którego właściwie nie było) tylko powszechne na targach gdzie były sprzedawane gry czy programy piraty na konsole i komputery albo trochę wcześniej za 5 zł, wgrywane piraty na dyskietkę programy czy gry np na amigę, już nie mowie o setkach klonach konsoli NES czyli tak zwany pegazus i setki tysięcy pirackich kartridży na niego, na kasetach vhs oglądało się setny raz kopiowany film, czy muzyka gdzie na kasety zgrywało się piosenki z radia, w tamtych czasach każdy mógł powiedzieć byłem piratem, a mimo wszystko wtedy takich firm jak lex superior nie było.

Mam nadzieję że zajmą się tym w Uwadze. ŻOna ma mnie za zboczeńca.

Członek grupy na FB poinformował, że byli u niego (dziennikarze z Uwagi), a emisja odbędzie się wkrótce.

To bardzo dobrze. Nawet nie wiecie jaka mialem jazde w domu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót