Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Było tylko przesłuchanie, o przeszukaniu i komputerze w ogóle nie wspominał. W piśmie które posiadał i dał mi do przeczytania była mowa tylko o przesłuchaniu.

są przypadki, ze najperw jest przesłuchanie a po jakimś czasie przeszukanie, prawodpowobnie tą listą pytań zawężają krąg podejrzanych.

Nie żartuj ,a czego mają niby szukać "w komputerze" po korespondencji z kancelarii i po przesłuchaniu w charakterze świadka :)

Naruszenie, jak twierdzą organy, miało miejsce 2,5 roku temu. Szukanie dowodu naruszenia po takim czasie to nonsens.
Czy ten nonsens wynika z niewydolności lub bezwładność działania wymiaru sprawiedliwości? Ktoś pchnął do działania machinę i ona pędzi? Czy kancelarie dalej na coś liczą?

prokuratura może umorzyć sprawę: niech ewentualnie sąd zmusi ich do nonsensownej roboty, może pozorować pracę, czyli złapać kilku jeleni co sami się przyznają, albo iść na całego jakby rozbijała gang złodziei samochodów (dla statystyk).

widzę że temat dalej jest drążony jeśli chodzi o LS - pisma wyrzucić i tyle !!!!! albo zgłosić jako forma wyłudzenia pieniedzy !!!

Ale tu już dawno nie było o LS, teraz chodzi o inne filmy od paru stron. Spokojnie : )

Witam.Zarejestrowałem się ponieważ trafiłem na te forum i mam podobny problem,zawitała do mnie a w zasadzie do mojej mamy policja wczoraj w sprawie internetu i dnia 5 listopada czyli w czwartek ma się zgłosić na komendę policji w Katowicach jako świadek policjant powiedział że ma 6 pytań w związku z internetem i sprawom prowadzoną przez komisariat policji z Bielsko-Białej, wcześniej dostała 2 powiadomienia z kancelarii CODEX o zapłatę 2 tys za ugodę ponieważ ściągano film "Co nas kręci"oczywiście dwa te pisma kazałem mamie zignorować i że się nie ma co bać ale teraz to sam mam obawy i nie wiem co mam robić .I w związku z tym mam pytania operatorem internetu jest UPC no i abonament na moją mamę ja tu nie będę ściemniał ze nic nie pobierałem bo tak ten film na pewno z torrenta ścigałem ja , jednak nie mam zamiaru ja ani moja mama iść na ugody czy coś płacić więc pytanie jaką linie ewentualnej obrony miałbym przyjąć i czy naprawdę lepiej komputer czy dyski twarde schować czy wyczyścić na wypadek nakazu i jak taki wjazd z nakazem wygląda przeszukują jak na filmach cale mieszkanie szafki itd nie wiem komórki,piwnice? czy w ogóle na razie nie panikować i czekać co sie dalej wydarzy i czy coś w czwartek mojej mamie powiedzą no i co najlepiej w takim wypadku ma tam moja mama mówić. przepraszam za taki trochę chaotyczny post.mam nadzieję że ktoś tu pomoże.pozdrawiam

***Regulamin §9***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ktoś miał styczność z kancelarią Pro Bono w sprawie Wkręconych?
Po ugodzie zażądali 7000 zeszli na 2500 zł.Ale to i tak kosmiczna suma.
Proszę o info.

Czy wiesz może czy jak ktoś zdecyduje się na ugodę to ma możliwość spłacenia tego na raty?

A propo Piotrkowa, to mój tata został zawiadomiony przez policję, że zostanie przesłuchany w sprawie udostępnienia filmu drogówka. Sam nie mam pojęcia czy w/w film pobieralem/udostepnialem, zabawne jest to, ze bylem na tym filmie w kinie z rodzina i znajomymi rodziny - moga byc swiadkami... Nwm co robic :(

Witam
Ja mam jeszcze inną sprawę - dzisiaj zadzwonił do mnie do pracy mój tata. Powiedział że dzwonił do niego nasz lokalny operator telefoniczny (żadna duża firma, może kilka tysięcy abonentów) z informacją, że kontaktowała się z nim Policja w sprawie ściągania i udostępniania filmów na naszym porcie. Zadzwoniłem do właściciela firmy i usłyszałem, że otrzymał mailem (!) zawiadomienie, iż na naszym porcie wykryto nielegalne ściąganie i udostępnianie filmów i jeżeli jeszcze raz się to powtórzy wówczas otrzymamy wezwanie w tej sprawie. Powiedział że mamy się opanować i już nie ściągać bo jak będzie miał z tego jakiś problem to odłączy nam internet. Nic więcej nie chciał powiedzieć. Szczerze to mało wiarygodne, że jakieś organy kontaktują się mailowo w takiej sprawie, ale z drugiej strony na wałek to nie wygląda, bo jaką mieliby na tym korzyść? Czy ktoś wie coś w podobnym temacie?

Radzę nie ryzykować... Nie chcesz przeżywać tego co my.

Na podobnym forum i DI piszą o nowej fali wezwań,oraz o realnej możliwości złożenia pozwów do sądu prze LS.

Prawniczka reprezentująca grupę osób w celu złożenia pozwu zbiorowego, pisała w portalu społecznościowym w poniedziałek, że jak dotychczas nic nie wiadomo, aby jakikolwiek pozew został wysłany przez tą firmę.
Zdaje się też, że obecna fala pism jest wysyłana poprzez zwykłe listy bez potwierdzenia odbioru.

Powinni kogoś pozwać powiedzmy ze 100 osób. W necie rozejdzie się wieść o pozwach i wielu zapłaci. Za dwa lata LS te 100 procesów przerżnie... ale kogo to będzie obchodziło.

Pozwy to ostatni etap "wyciskania". Oczywiscie nie pójdą do zwykłego sądu - koszty za duże a sąd ich wysmieje. Skorzystają z e-sadu. Licząc, ze częśc sie uprawomocni i będą mieli tytuł. Cześć się przestraszy i zapłaci 750 zł. Jesli na próbce "testowej" wciąż bedzie zysk to zapewne "pozwą" wszystkich.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót