Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kamikaze666 napisał:
Jestem jeszcze ciekaw sprawy od Intrum Justitia za film mój rower, sprawa bliźniaczo podobna.Pierwsze pismo było początkiem czerwca, drugie pismo ludzie otrzymywali na początku września. Ciekawe co będzie dalej.

No mnie właśnie to dotyczy, także równie chętnie obserwuję rozwój sytuacji. Jedno co jest pewne to, że sygnatura sprawy była błędna, w pierwszym piśmie. Sama sprawa umorzona wcześniej, a na tym etapie ludzie są straszeni sprawą cywilną. Tak to wygląda w moim i innych przypadkach. No ale czekam tylko aż się ktoś odzewie jeżeli było coś wiecej robione w sprawie "Mój rowerek". Póki co nie słyszałem o żadnej konfiskacie, sprawie, itp. Zobaczymy.

Sprawa z filmem Mój rower wygląda na dzień dzisiejszy tak samo jak sprawa LS. Umorzone postępowanie i straszenie pozwami. Raczej nic się dalej nie stanie.

Witam podstałęm od LS wezwanie do zaplaty 750zł... odczepia się jeli powiem że należę do kocioła kopiuj wklej i ich pismo bardzo mnie obraża

megakuter napisał:
Witam podstałęm od LS wezwanie do zaplaty 750zł... odczepia się jeli powiem że należę do kocioła kopiuj wklej i ich pismo bardzo mnie obraża

Ja również wczoraj dostałem 3 pismo, lecz tym razem od radcy prawnego

Czy ktoś z Was, drodzy Forumowicze, dostał kolejne pismo po otrzymaniu trzeciego, od radcy prawnego?

Pytam, bo dziś w skrzynce czekało na mnie awizo z listem poleconym. Jutro się okaże co to takiego...

Nie!Otrzymaliśmy 3 pismo od radcy na początku sierpnia i póki co cisza.

Na gazecie.pl piszą o kolejnym przekręcie, który nieco przypomina LS. Ktoś podszywa się pod firmę Kruk i wysyła pisma za rzekomo niezapłacony abonament RTV. Ciekawe jest to, że konto bankowe zostało prawie natychmiast zablokowane i pokrzywdzeni, którzy dali sie nabrać odzyskają pieniądze...

wawa78 napisał:
... który nieco przypomina LS. ...
Nie przypomina i nie ma nic wspólnego. Nie zaśmiecaj tematu.

Ten wątek dotyczy konkretnego problemu, a nie ogłoszeniom o wiadomościach medialnych o działaniach policji w związku z bezprawnym rozpowszechnianiem. Wszelkie tego typu posty będę usuwał.

Ostatnia edycja:
Dziś dostałem maila o takiej treści.
"Szanowny Dłużniku!
Ze względu na niepłacone przez Ciebie zadłużenie względem naszego klienta,
nasza kancelaria "Duda & Partners" została zatrudniona aby uczynić wymagane kroki prawne do odzyskania wierzytelności na drodze Sądowej.
W imieniu naszego klienta prosimy o zapoznanie się z kopią Przedsądowego wezwania do zapłaty pod adresem ***mod***
dokument ten będzie w przypadku dalszego zaniechania spłaty długu, podstawą do wszczęcia procesu cywilnego.
Oryginał pisma został przesłany przez naszą kancelarie listownie pod Twój adres zameldowania w dniu nadania wiadomości elektronicznej."
Podpisano
Z wyrazami Szacunku
***mod***

Po kliknięciu na link, pojawia się blokada z programu Anti-Malware. Więcej nie próbowałem. Czy ktoś z Was dostał też takiego maila ?
Czy może to być jakiś wirus ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kompletnie nie ten temat, ale sprawdź sobie na najnowszy news na portalu zaufana trzecia strona (przegląd ostatnich ataków na skrzynki Polaków). Krótko mówiąc jest to oszustwo, więc nie ma powodu do niepokoju.

Dla osoby z boku, może nie na temat. Ale jak dostałem wcześniej dwa pisma z kancelarii LS, następnie trzecie od pani radczyni, a teraz taki mail. Więc zastanowiłem się czy to nie czasem coś związanego z e-sądem. Stąd taki post.

@ quidam70:
Myślę że nie odpisywałes do LS mailem więc skąd mieliby Twój adres. ten mail to czysty spam ze skryptem. znaczy się wywalić a nie otwierać!!
A co do LS - czy coś wiadomo co dalej? czy oni ruszają z tymi starymi pozwami, wysyłają do nowych czy może juz po prostu się zwinęli.
Pytam z czystej ciekawości
A ludzie którzy u mnie zostawiali kompy do naprawy zostali powiadomieni że po prostu nie będę ani trzymał w domu ani tym bardziej podpinał do mojej sieci ich kompów bo nie chce odpowiadać za to co oni robią na swoich komputerach.

Wczoraj i dziś na di pojawił się artykuł o zatrzymaniach sprzętu w sprawie filmu wkręceni. Jest tam fragment o przekazaniu danych procesowych przez prokuraturę z Białegostoku do prokuratury w Świdnicy która teraz się sprawą zajmuje. Czy ktoś może wyjaśnić czym są te dane procesowe i jaki związek z całą sprawą ma prokuratura z Białegostoku? Czy prokuratura w Świdnicy pełni rolę pomocnika i te 1000 zatrzymań to tylko początek?

Witam.

Znalazłem to forum i te(n) temat(y) parę dni wstecz, ale dopiero po ostatnim poście Redaktor'a postanowiłem zabrać głos.

Nieco ponad tydzień temu ojciec dostał wezwanie jako świadek w sprawie naruszenia art. 116.1 ustawy o prawie autorskim. Żadnych pism, maili z wezwaniem do ugody / zapłaty... po prostu wezwanie na przesłuchanie. Pojechałem z ojcem, na komisariacie dowiedziałem się, że chodzi o film Wkręceni i okres czerwca - lipca 2014r. Z informacji jakie uzyskałem wynikało, że prawa wykupiło Studio Interfilm z siedzibą w Warszawie, o ile dobrze pamiętam, sprawę prowadzi prokuratura z Białegostoku. Czy sprawę tą prowadzi jakaś kancelaria - nie wiem, nikt nic o tym nie wspomniał. Dowiedziałem się jeszcze, że wszystkich "podejrzanych" IP jest sporo i pochodzą tylko z orange.

Jestem ciekaw jak potoczy się ta sprawa bo filmu nie widziałem na oczy a tym bardziej go nie ściągałem. Złożyliśmy z ojcem zeznania i tyle... :rolleyes:

@Radekor Możesz podesłać link do artykułu ?
Edit: już mam.

Ostatnia edycja:
Wg danych z kickass to wkreceni zostali pobrani circa 300 razy, a ten portal to 1/3 ruchu torrentowego. Wiec skad nagle 50 tys namierzonych IP?
Ja nawet nie widziałem, ze taki film istnieje, zanim nei zacząłem czytać tu tego wątku, ale powiem Wam, nie śpię spokojnie i nie zdziwłbym się gdyby do mnie zawitali w sprawie tego filmu! Jak to świadczy o naszym państwie?

tak, ale tylko w byłym woj. wałbrzyskim. W całym kraju są takie akcje.

Znowu gdybania. Było pisane iż to, że jakaś prokuratura zarekwirowała 1 tyś kompów w sprawie jakiegoś filmu nie znaczy iż inne też to zrobią, to już zależy od prokuratora do którego jest to kierowane (nadgorliwy).

Było pisane NIE raz nawet ja pisałem iż są programy (nawet darmowe) które mogą namierzyć kto ściąga dany plik torrent w całej sieci torrentowej (tak po krótce, bo nie chce mi się rozpisywać). Ma on swoje ograniczenia ale głównie na tym jadą i tutaj nie ma nic do znaczenia czy ta lub tamta strona pokazuje tyle i tyle pobrań.

Ostatnia edycja:
przecież to p2p, "namierzanie" jest integralną częścią protokołu. Tu wszytko jest na talerzu, wiec nie wiem o czym ty mówisz. Przeczytaj sobie na di wywiad z kimś z telekomów, tylko RAZ uprawniony orgran przyszedł z czymś podobnym do logów, niemal zawsze to jest lista IP i czas. IMO takie zgłoszenie z automatu powinno iśc do prokuratorskiego kosza. Skoro protokół umożliwia o wiele szersze sledzenie: czas, transfer, dokładne czesci które zostały przez niego przesłane, prędkość, flagi itd. Czyli rzeczy które układają jakąś systematykę. Zamiast tego "poszkodowani" przychodzą tylko z IP i znacznikiem czasu. Dlaczego? Bo to nie działałoby na ich korzyść, gdyby kolekcjonowali wszytki mozliwe dane. Jakby prokurator zobaczył, ze 99% "namierzonych" nie przesłało zadnych części to by goscia ze schodów zrzucił z takim zawiadomieniem ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót