Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
WITAM!

Ja też otrzymałam przedprocesowe wezwanie do zapłaty w kwocie 2500 za film 7 rzeczy...W skrócie: postępowanie karne zostało umorzone ale cytuję "umorzenie postępowania karnego nie sprzeciwia się dochodzeniu roszczeń odszkodowawczych przez pokrzywdzoną spółkę w postępowaniu cywilnym, które jest całkowicie odrębne i niezależne od postępowania karnego" Co robić w takim przypadku?

Dogadywać się z pokrzywdzonym.

PS.
Jaki był powód umorzenia?

w sumie nie wiem... W uzasadnieniu jest napisane: ... w trakcie dochodzenia ustalono, że w chwili dokonywania naruszeń praw autorskich polegających na nieuprawnionym udostępnianiu za pomocą programu torrentowego filmu 7 rzeczy, łącze internetowe o nr IP, z którego doszło do udostępnienia wyżej wymienionego utworu, zarejstrowane było na panią. Prawomocnym postanowieniem postępowanie zostało umorzone.

nadmienię jeszcze, że w owym czasie nie przebywałam pod tym adresem, co mogę udowodnić (był to długi weekend). Razem ze mną mieszkają jeszcze 4 osoby, umowa na internet jest na mnie.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kate_74 napisał:
... Razem ze mną mieszkają jeszcze 4 osoby, umowa na internet jest na mnie. ...
Czyli problem z przypisaniem winy, co dalej zrobi pokrzywdzony trudno ocenić.

Tylko nie wiem czy pisać do nich czy olać i czekać...

brysiu1980 napisał:
Witam.

Poinformował mnie, że 02.08.2016 o tej i o ej godzinie ściągnąłem i udostępniłem ów film, podali mi IP z, którego nastąpiło udostępnienie. A potem przeszedł do pytań

Ja dzisiaj dostałem też taki list....
Zaciekawiło mnie to że u mnie widnieje dokładnie ta sama data pobrania filmu.
Brysiu1980 czy możesz udostępnić mi informacje o jakiej godzinie rzekomo udostępniałeś ten film ??

U mnie widnieje godzina 10:39:00 PM

ja póki co czekam na rozwój sytuacji

Jednak mały błąd się wdarł. U mnie jest data 8/2/2016.
Brysiu1980 sprawdź proszę mimo wszystko czy dobrze ją wpisałeś w poście.
Ciekawi mnie czy "przypadkiem" wysyłają te listy z ta sama datą i godziną pobierania/udostępniania filmów.

thx

Witam ja też dostałem takie wezwania mam pytanie czy ktoś się orientuje czy po akcji z filmem wkreceni 2 były przez tą kancelarie prawna kierowane powództwa cywilne czy na wezwania do zapłaty się kończyło

Witam. Ja również otrzymałem takie wezwanie. Czy ktoś z Was po pierwszym wezwaniu dostał kolejne? lub próbował się kontaktować z Kancelaria?

Ja już jestem po takiej akcji, nigdy więcej portali typu chomikuj itp…, powiem że nawet sam nie udostępniłem filmu tylko skopiowałem z innego konta, skończyło się to oczywiście sprawą ! Na sprawie oczywiście byli prawnicy pokrzywdzonego dystrybutora, skończyło się to porozumieniem stron i sumą 1500 przelanych na konto dystrybutora, w listownym żądaniu dystrybutor oszacował swoje straty na 5000 i tyle się domagał.

gsobanski4 napisał:
…, powiem że nawet sam nie udostępniłem filmu tylko skopiowałem z innego konta, ....
Skopiowałeś (pobrałeś ) dokąd? Jeśli na własny komputer to dałeś się przerobić.

Tylko skopiowałem, na swoje konto na chomikuj !

Które zapewne było ogólnie dostępne czyli słusznie dochodzili swoich roszczeń.

Witam,

Również dostałem przedprocesowe wezwanie do zapłaty za rzekome udostępnianie filmu 7 rzeczy które nie wiecie o facetach. Oczywiście jak wszędzie wyszczególnione jest IP i data. Problem w tym, że wtedy mieszkałem jeszcze w mieszkaniu studenckim, gdzie przewijało się dużo osób, ale internet stał na mnie. Kancelaria pro bono życzy sobie 2,5 tys zł. Co robić? Z jednej strony w dokumencie zawarte jest, że postępowanie umorzono. Widnieje również stwierdzenie, że posiadacza łącza internetowego nie może zwalniać z odpowiedzialności odszkodowawczej niewskazanie rzeczywistego użytkownika łącza który dokonał naruszenia praw autorskich.

Podobnie jak Kate74 wyżej. Co teraz robić? Płacić? Zgłaszać to gdzieś? Proszę o rady.

Ja również dostałam takie pismo pod koniec kwietnia, A wczoraj wezwanie na Policję. Nigdy nie oglądałam tego, A w tym czasie co widnieje podobno 8.10.2016 o 7.30 byłam w pracy. Paranoja jakaś

A z jakiego województwa jesteś ? U moje mamy wczoraj byli , ale z nakazem i zabrali laptopa. Art 116 . Mówili tylko że to akcja policji na terenie całej Polski

Czy ktoś z osób które dostały wezwanie do zapłaty odpisywał coś kancelarii?
albo podpisywał ugodę?

Pomorskie

Ostatnia edycja:
To ja na drugim końcu Polski . Podkarpackie. Tylko do was przychodzą pisma z kancelarii , a do mojej mamy z nakazem od razu.

Powrót