Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Karo
To wezwanie na policję dostałeś w tej samej sprawie co przedsądowe wezwanie do zapłaty ws tego filmu.
Dam
To zajęcie laptopa to było w związku z tym filmem. Policja powiedziała może na czyje polecenie działa.

Nie. Jest tylko tak. Postanowienie o żądaniu wydania rzeczy i przeszukania. Prokurator rejonowy w sprawie akt PR Da.14.2019 D w sprawie o czyn z art. 116 ust 1 i 4 z dnia......... O prawie autorskim i prawach pokrewnych. Po rozpoznaniu wniosku KPP........ Z dnia 7 luty 2019 syg. RSD-32/19 na podstawie art 217 1 i 2 kpk. Art 218 1 kpk , 219 1 kk . Art 226 kpk.

Wezwanie dostałam z Art 116 czyli zapewne o ten film. Nikogo u mnie jeszcze nie było, sprzętu nie zajęli, wizytę na komisariacie mam dopiero za 2 tygodnie.

Domrep7 czy cos robiles z tym pismem z kancelarii? Kontaktowales sie z nimi?

mirku
Nic nie robiłem z tym wezwaniem. Nie kontaktowałem się z tą kancelarią.
Karo
Ale przekonanie że chodzi o ten film to Twoje przeczucie czy może dzwoniłeś na policję.
Pytam tylko dlatego że już raz postępowanie karne ws filmu 7 rzeczy ... zostało umorzone przez prokuraturę.
I tu mam pytanie do znających się lepiej na prawie jeżeli pełnomocnik dystrybutora filmu wszedłby na drogę cywilną to jeżeli sąd przyjmie taką sprawę to najpierw do osoby pozwanej powinno przyjść jakieś pismo z sądu nakazujące odniesienie się do roszczeń czy np. sąd może tego nie robić a zamiast tego nakazać policji przesłuchanie lub przeszukanie lub zabezpieczenie dowodów.

Aha i czy jeżeli jedna prokuratura umorzyła sprawę to pokrzywdzony może pójść do innej prokuratury i złożyć to samo zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak się rozwija sprawa? Czy komuś poza Dam28 także skonfiskowano komputer? Jakiś miesiąc temu także otrzymałem takie wezwanie do zapłaty, a dzisiaj telefon z policji aby przyjść na zeznanie w charakterze świadka

U mnie cisza na razie. Miesiąc temu dostałem wezwanie.

Witam dziś też dostałem wezwanie z kancelarii do zapłaty 2500zł za film 7 rzeczy.... Co teraz? udostępniałem niby 2.08.2016 o godzinie 10:21 tylko jak skoro byłem w pracy to był wtorek. Czy ktoś zapłacił?

Witajcie. Podobnie jak większość z Was, we ostatni czwartek miałem w skrzynce list polecony z kancelarii z Białegostoku. Być może już o to ktoś pytał, ale w wypowiedziach w tym wątku nie znalazłem odpowiedzi - ponieważ prokurator umorzył postępowanie, mogę zgodnie z tym pismem zostać pozwany do odpowiedzialności w drodze cywilnej. Ugoda opiewa na 2,5 tys, co dla mnie jest sumą nieosiągalną jednorazowo, za plik którego nie widziałem i który prawdoppdobnie ściągnął ktoś korzystając z mojego łącza. I teraz do rzeczy: czy mogę w jakiś sposób ustalić od jakiego dnia biegnie 3-letnie przedawnienie sprawy z 2016? Jak ustalić kiedy ta "kancelaria" weszła w posiadanie moich danych? Czy jest to data tożsama z uruchomieniem postępowania prowadzonego przez prokuraturę lub w jakiś sposób do niej zbliżona? Czy raczej jest tak, że skoro liścik dostałem teraz to znaczy, że provider z którym umowę rozwiązałem 2 lata temu przekazał moje dane stosunkowo niedawno.

Ostatnia edycja:
TheFl4sh napisał:
... czy mogę w jakiś sposób ustalić od jakiego dnia biegnie 3-letnie przedawnienie sprawy ...
Tu przedawnienie nastąpi po 20 latach od dnia popełnienia, szkoda jest wynikiem przestępstwa.

Dostaliście wezwanie od kancelarii prawnej z pominięciem policji? Skąd dane uzyskali?

LeszsekS napisał:
Tu przedawnienie nastąpi po 20 latach od dnia popełnienia, szkoda jest wynikiem przestępstwa.
Czy taka interpretacja też jest w mocy jeżeli postępowanie przygotowawcze zostało prawomocnie umorzone?

TheFl4sh napisał:
... zostało prawomocnie umorzone?
Umorzenie nie oznacza, że nie mamy do czynienia z przestępstwem, powodem umorzenia może być wiele różnych przyczyn. Bezprawne rozpowszechnianie cudzego utworu to przestępstwo z Art. 116. UoPAiPP.

Ostatnia edycja:
Ja dostałem list z kancelarii policji u mnie nie było.

Ja również nie miałem do czynienia z policją. Nie miałem nawet pojęcia, że takie postępowanie jest prowadzone i że mój adres IP jest wskazany jako naruszaacy prawa autorskie. Dopiero ta korespondencja była pierwszą informacją w tej sprawie. Nie wiem co z tym dalej zrobić, stąd moje wcześniejsze pytania o okresy przedawnienia. Ciekawi mnie czy rzeczywiście sprawy cywilne się odbywały, a jeżeli tak to w jakieś wysokości wymierzano karę. Czy była ona ponad te 2,5 tys. których wymagają w ugodzie, czy zbliżona. Gdyby ktoś mógł ten wątek rozwinąć będę zobowiązany. A druga kwestia - kiedy i w jaki sposób kancelaria weszła w posiadanie danych osobowych. To mnie też ciekawi.

Przede wszystkim zadałbym pytanie kancelarii skąd uzyskała dane "właściciela" adresu sieciowego w przypadku, gdy policja nie prowadziła wcześniej postępowania, albo... nie reagował.

Ja wczoraj dostałem wezwanie na Policję, też zapytam skąd tamci mają mój adres sieciowy a co najlepsze adres ip jest inny niż mój, strata czasu ale stawić się muszę

KMARO napisał:
Ja wczoraj dostałem wezwanie na Policję, też zapytam skąd tamci mają mój adres sieciowy a co najlepsze adres ip jest inny niż mój, strata czasu ale stawić się muszę

Od dłuższego czasu śledzę ten wątek i nic się nie działo w tym temacie. Czy Twoje wezwanie dotyczy filmu "7 rzeczy", o którego udostępnianie w sieci poprzez torrent oskarża kancelaria z Białegostoku?

dokładnie tego filmu, i to niby pobieranego jeszcze w 2016 roku !!!!!

Powrót