Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To chyba źle odczytał niestety i zostałeś odpowiednio postawiony do kąta już na wstępie. Możesz chyba odwołać zeznanie jeśli jesteś lub czujesz się niewinny. W jaki sposób można udowodnić winę w takim przypadku na podstawie numeru IP ?Chyba jedynym dowodem jest przyznanie się do winy ? To były ten torrent czy co innego ? To wszystko biorę na tak zwany chłopski rozum bo nie jestem prawnikiem.
Ciekawi mnie także rekwirowanie komputerów . Znajdą ten film no i co ? Wskazuje to na konkretną osobę jako podejrzanego ? Niby w jaki sposób ?

Ostatnia edycja:
A jakby zrobić tak. Pójść na komendę już z komputerem - dajmy na to jakimś tanim laptopem i powiedzieć, że to jest mój komputer. A swój komputer zostawić w domu. Oczywiście to byłby taki podstawiony laptop - na tym laptopie nic by nie było, tylko jakiś Linux. Wtedy też będą chcieli iść do domu na przeszukanie?

kuwahara napisał:
... To wszystko biorę na tak zwany chłopski rozum bo nie jestem prawnikiem. ...
W ciągu dwóch lat mogłeś zapoznać się ze wszystkimi częściami tego tematu. Twoje wątpliwości zastały tam już wyjaśnione.
Gitarzysta7 napisał:
A jakby zrobić tak. ...
Na przykład przeczytać ze zrozumieniem Regulamin Forum:!:

Coś nowego słychać w temacie?
Sądzę, że sprawa powoli umiera... oby tak było :)

nic nie umiera , w Nowym Sączu policja robi wjazd do mieszkania i zabiera kompy za film Wkręceni , poczytaj sobie na DI

yacek _b napisał:
nic nie umiera , w Nowym Sączu policja robi wjazd do mieszkania i zabiera kompy za film Wkręceni , poczytaj sobie na DI

A w Czestochowie za Drogowke.

a czy z takiego przesłuchania (jako świadek) jest sporządzany jakiś protokol? tzn. czy siedzi gość i wstukuje tresc całej rozmowy? i czy ja mogę potem dostać kopie tego protokolu?

O ile wiem to ten wątek powinien dotyczyć jedynie wezwania w sprawie lex spermermior.
DO mnie pierwsze zawiadomienie przyszło w styczniu zeszłego roku.
Ostatnie od Panny B. chyba w listopadzie zeszłego.
Od tamtej pory cisza. A co do polskich filmów to ściagają je tylko niedoświadczeni internauci. NIgdy nie ruszamy dzieł polskiej kinematografii. Tzn przynajmniej NIE UDOSTĘPNIAMY. CHociaż w większości to pożal się Boże filmy.

bs.pro napisał:
O ile wiem to ten wątek powinien dotyczyć jedynie wezwania w sprawie lex spermermior....
Doprawdy?
A gdzie w temacie masz podaną nazwę tej kancelarii?

bs.pro napisał:
NIgdy nie ruszamy dzieł polskiej kinematografii.
przecież za sciąganie filmow nie-polskich tez przysylaja pisma zagraniczne kancelarie, tylko kwoty w euro, wiec kurs x4 kupa kasy

Kaloteck napisał:
przecież za sciąganie filmow nie-polskich tez przysylaja pisma zagraniczne kancelarie, tylko kwoty w euro, wiec kurs x4 kupa kasy

Generalnie zaskoczyli mnie w sprawie Dallas BUyers club. Niezniszczalnych 3.

Prokuratura umorzyła sprawę pobierania Wałęsy

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a wiadomo dlaczego, tzn. czy jest uzasadnienie ?

- Sprawa zakończyła się umorzeniem wobec niemożliwości wykrycia sprawców. Nie potrafiliśmy wskazać, kto z użytkowników korzystał z tego komputera i ściągnął film. Chodzi o sytuację, gdy z danego komputera, na który ściągnięto film, korzystało wiele osób i nie da się przypisać konkretnej osobie sprawstwa tego czynu. Stąd decyzja o umorzeniu - powiedziała przedstawicielka prokuratury dodając, że sąd zgodził się ze stanowiskiem prokuratury. Szczegóły w tekście Wyborczej pt. Radomianie ściągnęli z sieci film o Wałęsie. Prokuratura umorzyła sprawę.

kicak262 napisał:
... Nie potrafiliśmy wskazać, kto z użytkowników korzystał z tego komputera i ściągnął film. ...
To o czym pisaliśmy wielokrotnie, IP to za mało aby wskazać sprawcę.

kicak262 napisał:
- Sprawa zakończyła się umorzeniem wobec niemożliwości wykrycia sprawców. Nie potrafiliśmy wskazać, kto z użytkowników korzystał z tego komputera i ściągnął film. Chodzi o sytuację, gdy z danego komputera, na który ściągnięto film, korzystało wiele osób i nie da się przypisać konkretnej osobie sprawstwa tego czynu. Stąd decyzja o umorzeniu - powiedziała przedstawicielka prokuratury dodając, że sąd zgodził się ze stanowiskiem prokuratury. Szczegóły w tekście Wyborczej pt. Radomianie ściągnęli z sieci film o Wałęsie. Prokuratura umorzyła sprawę.

Przy czym zawsze pozostaje im jeszcze droga cywilna. W postępowaniu cywilnym zdecydowanie łatwiej udowodnić komuś winę niż w postępowaniu karnym, a to dlatego że w postępowaniu cywilnym istnieje art 6 k.c. i ciążący na obu stronach procesu obowiązek udowadniania swoich tez.

Tutaj pokrzywdzony też musi wskazać konkretnego naruszyciela.

LeszsekS napisał:
Tutaj pokrzywdzony też musi wskazać konkretnego naruszyciela.

Oczywiście że tak. Tylko że tutaj pokrzywdzony (będę go nazywał powodem bo to postępowanie cywilne, tak więc tutaj jest powodem) w zasadzie wystarczy że będzie utrzymywał w sądzie cywilnym że to właściciel łącza dopuścił się udostępniania jakiegoś utworu (mp3, filmu, lub innego), na dowód tego przedłoży pismo od dostawcy internetu takiej osoby (które z kolei wyciągnie sobie z akt prokuratorskich) i w tym wypadku pozwany musi podjąć aktywną obronę, oraz wykazać że to nie on jest osobą która dopuściła się rozpowszechniania. Jeżeli tego nie zrobi to zapewne taki proces cywilny przegra, bowiem nie wykaże żadnego kontr-dowodu w sprawie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót