Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rafalz11 napisał:
A tym niezahasłowanym wifi - właśnie problem jest w tym, że większość wifi jest domyślnie zahasłowanych kluczem WPA.

Właśnie większość dostępnych routerów na rynku (w wolnej sprzedaży) jak np. Linksys/Cisco bądź TP-Link domyślnie ma wyłączone szyfrowanie sygnału bezprzewodowego. Zwłaszcza po twardym resecie - o czym sam się przekonałem po kilku dniach bo zupełnie zapomniałem aby zmienić ustawienia w zakładce Wireless.
Nie wiem jak jest w routerach/modemach oferowanych przez operatorów.

kysioja napisał:
Czy ktoś sie orientuje jak wygląda takie zajęcie?
Jak to sie odbywa?

Funkcjonariusze po okazaniu legitimacji oraz nakazu przeszukania konfiskują to co jest w postanowieniu wydanym przez prokuratora.
Możesz zwrócić się do prokuratora o wykonanie kopii ważnych danych. Taką kopie plików wykonuje Biegły Sądowy.

rafalz11 napisał:
Zastanów się który prokurator/sędzia uwierzy w to że ktoś włamał się na Twoje wifi tylko po to by filmy z torrentów ciągnąć. Przeczytaj jak to idiotycznie brzmi a zrozumiesz.

Zawodowcy jeżdzą po osiedłach wyposażeni w GPS i sprzęt WiFi. Efektem tej wycieczki jest mapa na której znajdują się m.in. niezabezpieczone punkty WiFi.

Musisz się jeszcze wiele nauczyć zanim napiszesz, że czyjaś wypowiedź brzmi idiotycznie.

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:
... Nie wiem jak jest w routerach/modemach oferowanych przez operatorów. ...
Każdy ma indywidualne hasło osobne dla każdego egzemplarza i dla każdego zakresu.

arturoooo napisał:
Zawodowcy jeżdzą po osiedłach wyposażeni w GPS i sprzęt WiFi. Efektem tej wycieczki jest mapa na której znajdują się m.in. niezabezpieczone punkty WiFi.

Musisz się jeszcze wiele nauczyć zanim napiszesz, że czyjaś wypowiedź brzmi idiotycznie.

Odpowiem krótko:

Art. 7. kpk
Organy postępowania kształtują swe przekonanie na podstawie wszystkich przeprowadzonych dowodów, ocenianych swobodnie z uwzględnieniem zasad prawidłowego rozumowania oraz wskazań wiedzy i doświadczenia życiowego.

Tymczasem z doświadczenia życiowego nie wynika aby zawodowcy jeździli po osiedlach po to by pobierać firmy przez torrenty :)

Oczywiście nie mógłbym Ci odmówić racji gdyby chodziło o przestępstwo takie jak oszustwo, włamanie na konto bankowe osoby postronnej, to jak najbardziej miałoby wtedy sens.

arturoooo napisał:
... Zawodowcy jeżdzą po osiedłach wyposażeni w GPS i sprzęt WiFi. Efektem tej wycieczki jest mapa na której znajdują się m.in. niezabezpieczone punkty WiFi. ...
rafalz11 napisał:
... Tymczasem z doświadczenia życiowego nie wynika aby zawodowcy jeździli po osiedlach po to by pobierać firmy przez torrenty ...
To wykracza po za zakres tematyczny tego wątku. Tę dyskusję przenieście gdzie indziej, na przykład na forum o WiFi.

arturoooo napisał:
Funkcjonariusze po okazaniu legitimacji oraz nakazu przeszukania konfiskują to co jest w postanowieniu wydanym przez prokuratora.

Ale czy oni wywracają dom do góry dnem w poszukiwaniu tych komputerów czy zabierają tylko to co stoi na wierzchu?
No i jeśli ktoś sie orientuje od czego zależy że jednym zabierają kompy a u innych kończy sie na przesłuchaniu?

Ostatnia edycja:
za 2 dni mam przesluchanie na policji.

Dla mnie kluczowa kwestia to jak nie dopuscic do zatrzymania komputera?
Poradźcie coś? Może to kwestia co sie powie na zeznaniu?
Jestem grafikiem z zawodu - w sam komputer zainwestowalem 12 tysiecy zlotych polskich , nie licząc kolejnych 3 tys na licencjonowane oprogramowanie.

Ten komputer to moje narzedzie pracy, jak mi go zabiorą to nie mam środków do życia a mam zlecone projekty i terminy mnie gonią. Mam podpisane umowy z kontrahentami i przewidziane tam są kary za niewywiązanie sie z umowy.
Zatem nie tylko nie zarobie ale jeszcze bede musial zaplaci kare finansową.

Nie moge w to uwierzyć ze zyje w kraju, w ktorym mozna mnie napaść, okraść i pozbawić srodków do zycia w imie prawa, poniewaz sciagnalem jakis glupi film.

Ostatnia edycja:
kysioja napisał:
... poniewaz sciagnalem jakis glupi film.
Czyli jak rozumiem Tobie wolno naruszać prawo bez żadnych konsekwencji, a te jeśli wystąpią są naruszeniem Twoich praw. :what:

LeszsekS napisał:
Czyli jak rozumiem Tobie wolno naruszać prawo bez żadnych konsekwencji, a te jeśli wystąpią są naruszeniem Twoich praw. :what:

Kara powinna być adekwatna do wykroczenia.
Nie może być tak, że za jeden film, (którego i tak pewnie nie ściągnałem, może tylko zacząłem, może to był 1 KB a moze 1 MB) Policja rekwiruje mi sprzęt wartości kilkunastu tys złotych i uniemożliwia prace zarobkową !!!

kysioja napisał:
Kara powinna być adekwatna do wykroczenia. ...
Będzie taka jaką przewiduje Ustawa: Art. 116., Art. 121.

PS.
Jan Kochanowski, Pieśni, Pieśń 5, ostatnia zwrotka.

Ostatnia edycja:
Leszek, nawiązując do Kochanowskiego dlaczego sugerujesz ze jestem głupi i po szkodzi jak i przed nią ?
Czyżbyś popierał tę patologię polegającą na konfiskacie komputerów na kilka lat?

Z tym trzeba walczyć

pminor napisał:
A czy policja np w tej Częstochowie przychodzi z jakimś nakazem i mają prawo zaglądać wszędzie nawet do szafki z majtkami żony, czy grzecznie czekają w drzwiach i pytają czy mam i czy wydam sprzęt? wtedy ja decyduje co im wystawiam? jak to tak na prawdę jest?

Podbijam bo mam to samo pytanie co kolega.

kysioja napisał:
... Czyżbyś popierał tę patologię polegającą na konfiskacie komputerów na kilka lat?...
Dura lex, sed lex. Przestrzegaj prawa to na nic nie będziesz narażony.

kysioja napisał:
Dla mnie kluczowa kwestia to jak nie dopuscic do zatrzymania komputera? Poradźcie coś? Może to kwestia co sie powie na zeznaniu?
Możesz postarać się, by policja nie czuła potrzeby gromadzenia dalszego materiału dowodowego w tej sprawie. Sprawa jest wnioskowa. Zatem, zamiast wymyślać bajki o hackerach w wozach pelengacyjnych rozpowszechniających filmy przez cudze niezabezpieczone WiFi, przyznaj się, że rozpowszechniałeś ten film i poproś o możliwość dobrowolnego poddania się karze. Być może w tej sytuacji policja / prokuratura stwierdzą, że nie ma sensu zatrzymywać i badać sprzętu.

kysioja napisał:
Nie moge w to uwierzyć ze zyje w kraju, w ktorym mozna mnie napaść, okraść i pozbawić srodków do zycia w imie prawa, poniewaz sciagnalem jakis glupi film.
"Don't do the crime if you can't do the time".

Sami czyści jak łza mądrale sypiący moralnymi poradami z góry zakładający ze każdy kto dostał wezwanie to od razu przestępca. To może poczytajcie o wiarygodności narzędzia, którym zbierano dane IP.
Po analizie tego narzędzia przez biegłego sądowego jedna z rozsądnych prokuratór odmówiła wszczęcia śledztwa w sprawie.

A nawet gdyby faktycznie ktoś ściągnął film o wartości 10 zl (Wkręceni po tyle stoją w Tesco) to czy należy go karać konfiskatą sprzętu za kilkanaście tysięcy?
Jakiś czas temu była głośna sprawa biednej bezdomnej z Zabrza, która ukradła bułkę z głodu. Ochroniarz sklepu ją sponiewierał jak psa. To sie społeczeństwo oburzyło na ochroniarza i słusznie a tutaj jest identyczna sprawa - ale wszystko zależy od punktu siedzenia ... niestety.

kysioja napisał:
... czy należy go karać konfiskatą sprzętu za kilkanaście tysięcy? ...
Przeczytaj wskazany właściwy przepis prawny dokładnie i ze zrozumieniem. Istnieje coś takiego jak "mała szkodliwość społeczna" co w żaden sposób nie uchroni przed roszczeniami cywilnymi.

Ostatnia edycja:
kysioja napisał:
A nawet gdyby faktycznie ktoś ściągnął film o wartości 10 zl (Wkręceni po tyle stoją w Tesco) to czy należy go karać konfiskatą sprzętu za kilkanaście tysięcy?
Jakiś czas temu była głośna sprawa biednej bezdomnej z Zabrza, która ukradła bułkę z głodu. Ochroniarz sklepu ją sponiewierał jak psa.

To tym bardziej było trzeba iść do sklepu i zapłacić 10 zł. Podstawą naliczania odszkodowania w tym przypadku nie jest 10 zł tylko art 79 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. W skrócie - jeżeli licencja kosztowała 10 tysięcy złotych to tyle może wynieść odszkodowanie a na drodze cywilnej nawet 20 tysięcy (dwukrotnośc opłaty).

Zastanawiam się czy Ty siebie w ogóle czytasz człowieku. Masz komputer za 12 tysięcy złotych i kradniesz film który na półce sklepowej kosztuje 10 zł i masz jeszcze czelność przyrównywać się do kogoś kto z braku pieniędzy ukradnie bułkę bo jest głodny ? Mdli mnie, powinni Ci przykładnie dać najwyższy wymiar kary w Twojej sprawie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rafalz11 napisał:
kradniesz film który na półce sklepowej kosztuje 10 zł

Popełniłeś duży błąd, że publicznie nazwałeś mnie złodziejem. Nie zwykłem tolerować takich sformułowań pod swoim adresem. Podejme stosowne kroki a tymczasem prosze obsługę forum o reakcję.

kysioja napisał:

Szkoda, że sam używasz podobnych sformułowań, względem wykonujących swoje czynności policjantów.

kysioja napisał:
Sami czyści jak łza mądrale sypiący moralnymi poradami z góry zakładający ze każdy kto dostał wezwanie to od razu przestępca. To może poczytajcie o wiarygodności narzędzia, którym zbierano dane IP. Po analizie tego narzędzia przez biegłego sądowego jedna z rozsądnych prokuratur odmówiła wszczęcia śledztwa w sprawie.
Masz prawo bronić się, jak tylko chcesz i podważać wszelkie dowody zebrane w toku śledztwa, być może skutecznie. Zdecyduj się jednak, co jest dla Ciebie priorytetem: brak skazania czy uniknięcie zabezpieczenia sprzętu.
A głodne kawałki o niewinności pozostaw dla sądu, bo myślę, że nikt z biorących udział w dyskusji nie ma wątpliwości, że film rozpowszechniłeś.

kysioja napisał:
Od zabezpieczenia sprzętu, do jego przepadku, droga daleka.

rafalz11 napisał:
Masz komputer za 12 tysięcy złotych i kradniesz film który na półce sklepowej kosztuje 10 zł i masz jeszcze czelność przyrównywać się do kogoś kto z braku pieniędzy ukradnie bułkę bo jest głodny ?
Wykosztował się na komputer, film ściągnął przez BT, a za zaoszczędzone 10 złotych kupił sobie bułki ;).

rafalz11 napisał:
... kradniesz film ...
Nie masz pojęcia o czym piszesz, a kolejna taka wypowiedź zaowocuje bardzo długim urlopem.

kysioja
Mezczyzna.gif
, proponuję mocno zastanowić się na treścią swoich postów.

Tyle offtopu w tym temacie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót