Otrzymałem list z poleceniem zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michallla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No tu jest dużo niejasności. Co do wpisu w radzie to nie za często są one aktualizowane więc nic dziwnego. Poza tym film ma swojego dystrybutora i ma on swoją kancelarię która reprezentuje w takich sprawach. Tu mi śmierdzi znajomą w prokuraturze która dała koleżance wszystkie dane podejrzanych osób a ta zmontowała pisma do tych osób licząc że ktoś wpłaci bo nawet kwota jest z kosmosu wzięta. W sumie to zrobiła wam przysługę bo was ostrzegła a wjazd Policji jest bardziej niż pewny. Więc musicie się wyczyścić.

modoc napisał:
No tu jest dużo niejasności. Co do wpisu w radzie to nie za często są one aktualizowane więc nic dziwnego. Poza tym film ma swojego dystrybutora i ma on swoją kancelarię która reprezentuje w takich sprawach. Tu mi śmierdzi znajomą w prokuraturze która dała koleżance wszystkie dane podejrzanych osób a ta zmontowała pisma do tych osób licząc że ktoś wpłaci bo nawet kwota jest z kosmosu wzięta. W sumie to zrobiła wam przysługę bo was ostrzegła a wjazd Policji jest bardziej niż pewny. Więc musicie się wyczyścić.

a powiedz mi znajomh kiedys tez dostał taki list i nic z tym nie zrobił, i policji tez nie było wiec jak ma sie jedno do drugiego? no i niech ktos powie skad oni beda wiedziec ze list dotarł?jak był bez potwierdzenia odbioru.
A wie ktos jak dwa lata temu skonczya sie podobna akcja z listami?

Czy już ktoś może ma jakąś informację co z tym fantem zrobić? Dostałem takie samo pismo. Niepokoi mnie najbardziej kwestia tego, że poszkodowanym w tej sprawie wg. tej pseudo umowy jest jakaś firma w Niemczech inwigilująca sieć a nie wytwórca filmu. Również zadziwia mnie fakt że o postępowaniu poinformowała mnie jakaś kancelaria a nie prokuratura. Z tego co mówił mi prawnik, to najpierw prokuratura powinna zabezpieczyć komputer jako dowód w sprawie, gdyż samo id nie jest żadnym dowodem popełnienia przestępstwa.

Szanowni Państwo. Proszę o zaprzestanie podawania linków i adresu adwokata. Bez (anty)reklamy!

Też od tej samej pani adwokat dostałem wezwanie do zapłaty za rzekomo udostępniany utwór pt. Czarny czwartek.
Napisałem w międzyczasie do mojego operatora internetowego na jakiej podstawie udostępniane są informacje o pobieranych i wysyłanych przeze mnie plików.
Zastanawiam się też dla czego rzekomą sprawę prowadzi prokuratura w Pruszkowie?

Ripper napisał:
A co ma do tego operator?

Jestem ciekaw kto i na jakiej podstawie udziela informacje o danych takich jak IP, czy to jakie pliki były pobierane czy wysyłane.

sabcio7 napisał:
Jestem ciekaw kto ... udziela informacje o danych takich jak IP, czy to jakie pliki były pobierane czy wysyłane.
Ty. Łącząc się z serwerami lub innymi użytkownikami sieci i pobierając od nich, i wysyłając do nich pliki.

Operator na wniosek prokuratury udziela takich informacji

Ripper napisał:
Ty. Łącząc się z serwerami lub innymi użytkownikami sieci i pobierając od nich, i wysyłając do nich pliki.

W moim piśmie było napisane, że te informacje pochodzą od dostawcy internetu. IMHO nie powinny takie informacje udzielane bez nakazu.

dzwoniłem do swojego operatora internetu , informacji o adresach swoich klientów udzielają tylko policji i prokuratorowi po otrzymaniu nakazu , ale nie jestem pierwszą osobą w dniu dzisiejszym która dzwoniła w takiej sprawie. mają wyjaśnić , sprawdzić czy było jakieś pismo z policji o wydanie moich danych adresowych i zadzwonić do mnie . Więc czekam

Tutaj bardziej chodzi o powiązanie danych, o których pisałeś (IP, pliki) z konkretną osobą (Tobą, jako abonentem).
W określonych sytuacjach ISP może udzielić takich danych nie tylko na żądanie policji czy prokuratury. Jeżeli kancelaria rzeczywiście uzyskała te dane bezpośrednio od ISP, to (tutaj strzelam, bo nie znam z oczywistych względów, szczegółów) pewnie korzystała z tych przepisów:

Ustawa prawo telekomunikacyjne
"Art. 159.
2. Zakazane jest zapoznawanie się, utrwalanie, przechowywanie, przekazywanie lub inne wykorzystywanie treści lub danych objętych tajemnicą telekomunika-cyjną przez osoby inne niż nadawca i odbiorca komunikatu, chyba że:
...
4) będzie to konieczne z innych powodów przewidzianych ustawą lub przepi-sami odrębnymi."

Ustawa o ochronie danych osobowych
"Art. 23.
1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
...
5) jest to niezbędne dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych
przez administratorów danych albo odbiorców danych, a przetwarzanie
nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą."

Od razu napiszę, że to przepisy wyszukane "na gorąco" z pamięci - dawno nie przeglądałem tych ustaw. Także może się jeszcze ktoś bardziej fachowo wypowie.

EDIT:
Pamiętajcie również, że są inne sposoby na powiązanie konkretnej osoby z adresem IP, legalne, lecz niekoniecznie takie,którymi kancelaria chce się otwarcie dzielić.
Na przykład: IP, rozpowszechniane nielegalnie pliki - to jest ustalone.
Teraz wystarczy powiązać IP z adresem email (może się udać albo nie), adres email z kontem na FB i voila! Mamy delikwenta.

Ostatnia edycja:
dostałem odpowiedz od swojego operatora-- NIE WYDANO MOICH DANYCH ADRESOWYCH - NIE BYŁO ŻADNEGO NAKAZU Z POLICJI CZY TEŻ PROKURATURY

rozmawiałem z prokuratorem który prowadzi tą sprawę. postępowanie toczy się ale na tym etapie nie przeciwko mnie a ogólnie postępowanie wyjaśniające , zapytałem czy kancelaria adwokacka mogła wysłać takie pismo , odpowiedź była krótka - jesli wysłała to pewnie mogła :(

byłem u radcy... Powiedział zeby sie wstrzymac z placeniem.

Maarty napisał:
dzwoniła może ktoś pod ten numer komórki adwokata co jest w internecie na innej ulicy ?

Kobieta która odebrała telefon odesłała do współpracowników którzy są dostepni pod numerami telefonów na wezwaniu.

ja też dostałem wezwanie. znalazlem inne hashe, ktore sa przypisane do tego filmu.
60CCC130F6F3185CA9BF2D4EB5A5B956258087B0
ktos ma taki numer?

dzwonilem do prokuratury i takie postepowanie sie tam toczy a to prokuratura wystapila do isp o uzyskanie danych wiec pewnie na tej podstawie takie wezwanie. no i co sie moze dziac dalej jak sie nie zaplaci? bylo juz troche takich sytuacji w sadach i widzialem ze niektorzy musieli zaplacic nawet 2 tysiaki.

Mleko6 napisał:
ja też dostałem wezwanie. znalazlem inne hashe, ktore sa przypisane do tego filmu.
60CCC130F6F3185CA9BF2D4EB5A5B956258087B0
ktos ma taki numer?

dzwonilem do prokuratury i takie postepowanie sie tam toczy a to prokuratura wystapila do isp o uzyskanie danych wiec pewnie na tej podstawie takie wezwanie. no i co sie moze dziac dalej jak sie nie zaplaci? bylo juz troche takich sytuacji w sadach i widzialem ze niektorzy musieli zaplacic nawet 2 tysiaki.

Ale skąd kancelaria ma te dane? one nie powinny być jej przekazane na tym etapie. A jak podpiszemy tą ugodę, to tak jakbyśmy się przyznali. a adres ip nie jest dowodem. również nie mamy gwarancji że jak zapłacimy to nic więcej nie będzie! Znasz osobiście takie osoby?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót