Otrzymałem list z poleceniem zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michallla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A ciekawe jak wygladalaby sprawa w przypadku domniemanego udostepniania pliku gdy ten byl dodany do trackera razem z dajmy na to 2 plikami tekstowymi (typu readme lub opis filmu itd). Nie jest to wcale niemozliwe bo czesto sa takie pliki dodawane.
Mozna w takim wypadku uruchamiajac torrent nie pobierac ani udostepniac filmu, a sam plik tekstowy zawierajacy jakies przypadkowe informacje, np opis filmu lub reklame www).
Tego nigdy nie da rady udowodnic przedstawiajac jedynie Ip, ktore bylo podlaczone pod tracker.

Dlatego właśnie jesteśmy świadkami w sprawie a nie podejrzanymi. IP jest za słabe na KK. Jeżeli w KK to nie przejdzie to jakim prawem ma przejść w postępowaniu cywilnym?
Ciężko będzie to udowodnić w postępowaniu cywilnym bez wyroku KK.

Danielgda napisał:
Ciężko będzie to udowodnić w postępowaniu cywilnym bez wyroku KK.

Podchodzenie do sprawy cywilnej z przegraną sprawą karną jest pozbawione jakichkolwiek szans. Pani mecenas bardzo dobrze zdaje sobie z tego sprawę i stąd te wezwania do zapłaty i podpisania ugody.

Nie wiem czy to ma związek z naszą sprawą (bo również mam takie pismo za obławę, nie udzielałem się bo na wszystkie męczące mnie pytania są tu odpowiedzi) czy inną ale wczoraj wyprowadzali z sąsiedniego bloku u mnie gościa razem z jego dwoma laptopami, gadałem z kumplem z tego bloku i mówił że podobno chodzi o ten cały czarny czwartek a w trakcie tego jeszcze wyszło pare innych rzeczy do tego gościu ma bądź miał wyrok w zawiasach ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Jeżeli w sprawie przewija się jego IP a miał wyrok w zawiasach za jakieś piractwo... To aż się prosiło o zatrzymanie wraz z komputerami. Bądź mógł to być jelonek, który podpisał ugodę.

Witam,
osobiście nie mam ze sprawą nic wspólnego natomiast jest ona interesująca z punktu widzenia internauty. Czytając zamieszczone do tej pory posty znajduje się w nich wiele spekulacji a ja chciałbym zapytać o konkrety , prośba o odpowiedzi osób które ( faktycznie ) mają wiedzę na ten temat :
1. Czy ktokolwiek otrzymał wezwanie na przesłuchanie przez Policję/Prokuratora ?
2. Czy ktokolwiek doświadczył przeszukania mieszkania w związku ze sprawą ?
3. Czy znane są przypadki analogiczne z przeszłości również w kontekście innych kancelarii aby były wykonywane ruchy jak w pkt 1 i 2 ?

Pytam ponieważ, czytając ten artykuł:
jednoznacznie można sobie wyrobić zdanie o sprawie. Spekulacje o potencjalnych działaniach z pkt. 1 i 2 są moim zdaniem nie na miejscu ( o ile ich nie było) ponieważ dodatkowo wzbudzają w ludziach niczym nie poparty niepokój. Podzielam zdanie ze wspomnianego artykułu, że dane o adresie IP o niczym konkretnym nie mówią i żaden prokurator nie będzie występował przed sądem z takimi "dowodami".

Skłaniam się do zdania zawartego w artykule aby czując się niewinnym wstrzymać się od podejmowania jakichkolwiek działań względem kancelarii która podjęła wątpliwe działania do czasu zmaterializowania się pkt. 1 lub 2.

Zastanawiające jest, że temat Torrentów znany jest od co najmniej 10 lat a dopiero teraz podejmowane są działania z tym związane ( na taką skalę), czy w tym czasie znacząco zmieniło się prawo w tym zakresie przez co pojawiły się nowe "możliwości"? Czy może pojawiły się nowe możliwości w zarobkowaniu (kwestia adwokacka) ale nie ściganiu (kwestia prokuratorska) ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wszystko to było już omówione w tym wątku.
guest200 napisał:
1. Czy ktokolwiek otrzymał wezwanie na przesłuchanie przez Policję/Prokuratora ?
Tak, na przykład ja.
2. Czy ktokolwiek doświadczył przeszukania mieszkania w związku ze sprawą ?
Nie słyszałem do tej pory, żeby ktoś powiedział, że miał rewizję w związku z tą sprawą. Wiadomo też, że Prokuratura w Pruszkowie, która prowadzi sprawę nie zatrzymywała jak do tej pory żadnych dysków.
3. Czy znane są przypadki analogiczne z przeszłości również w kontekście innych kancelarii aby były wykonywane ruchy jak w pkt 1 i 2 ?
Tak, na przykład działania kancelarii Pro Bono reprezentującej Green Star - były i przesłuchania i rewizje.
Skłaniam się do zdania zawartego w artykule aby czując się niewinnym wstrzymać się od podejmowania jakichkolwiek działań względem kancelarii która podjęła wątpliwe działania do czasu zmaterializowania się pkt. 1 lub 2.
A ja cieszę się, że takie osoby (oraz Dziennik Internautów) podejmują takie działania (wiadomo, że ORA dostała sporo skarg na tę kancelarię). Być może dzięki temu w przyszłości nie będziemy bezpodstawnie oskarżani, a Prokuratura nie będzie zalewana takimi zgłoszeniami.
Zastanawiające jest, że temat Torrentów znany jest od co najmniej 10 lat a dopiero teraz podejmowane są działania z tym związane ( na taką skalę), czy w tym czasie znacząco zmieniło się prawo w tym zakresie przez co pojawiły się nowe "możliwości"? Czy może pojawiły się nowe możliwości w zarobkowaniu (kwestia adwokacka) ale nie ściganiu (kwestia prokuratorska) ?
Za granicą (USA, Niemcy) takie działania są podejmowane od dość dawna (wykształcił się nawet specjalny rodzaj nadużyć z tym związanych - tzw. copyright trolling), u nas też od kilku lat (kancelarie Pro Bono, OBIG), ale ta sprawa została chyba najbardziej nagłośniona.

PieDanger napisał:
Tak, na przykład ja.

I....???

"3. Czy znane są przypadki analogiczne z przeszłości również w kontekście innych kancelarii aby były wykonywane ruchy jak w pkt 1 i 2 ?
Tak, na przykład działania kancelarii Pro Bono reprezentującej Green Star - były i przesłuchania i rewizje."

I... ? Jaki był finał ? jakiś odnośnik do tematu/dyskusji ?

Ovix napisał:
Nie wiem czy to ma związek z naszą sprawą (bo również mam takie pismo za obławę, nie udzielałem się bo na wszystkie męczące mnie pytania są tu odpowiedzi) czy inną ale wczoraj wyprowadzali z sąsiedniego bloku u mnie gościa razem z jego dwoma laptopami, gadałem z kumplem z tego bloku i mówił że podobno chodzi o ten cały czarny czwartek a w trakcie tego jeszcze wyszło pare innych rzeczy do tego gościu ma bądź miał wyrok w zawiasach ale ile w tym prawdy to nie wiem.

O, mamy kolejnego który straszy "konsekwencjami" i oczekuje od ludzi by wyciągnęli wniosek "Lepiej zapłacić".

Otrzymałem listem poleconym.Chodzi o udostępnienie starych filmów na Chomiku nagranych z TV.Do tego jakiś wykaz filmów z którymi nie miałem nic do czynienia.
Co mam robić?

20ivwc1.jpg

2z9ju44.jpg

Po pierwsze dać sobie spokój z chomikami i innymi podobnymi (zlikwidować obecne konto, a na przyszłość nigdy nie zakładać na tego typu serwisach), po drugie w końcu zrobić porządek w komputerze (najlepiej format i system od nowa, przy czym oczywiście oprogramowanie legalne tylko), po trzecie przygotować się psychicznie do wizyty policji w mieszkaniu w celu zarekwirowania sprzętu oraz do otrzymania wezwania do prokuratury w celu złożenia zeznań. Jeżeli faktycznie jest tak jak mówisz i filmów z przysłanej ci listy nie udostępniałeś, to po prostu zeznasz prawdę, że nie udostępniałeś i tyle.

A z tego komputera to tylko ty sam korzystałeś czy jeszcze jakieś inne osoby?
Masz tylko jeden komputer w mieszkaniu?

Do Ovix.
Drogi kolego jesli czujesz taka potrzebe aby placic kancelarii to plac i nie strasz ludzi zatrzymaniami i rekwirowaniem sprzetu bo nawet nie wiesz jaka jest u niego sprawa.moze szerzyl pedofilie.

Wysłałam zapytanie do UPC, czy udostępniono moje dane osobowe prokuraturze lub Kancelarii Adwokackiej pani Anny Łuczak.
Oto co otrzymałam :

Szanowna Pani,
informuje, iż UPC Polska udostępnia dane osobowe Klientów na podstawie numeru IP tylko na wniosek Prokuratury lub organów ścigania.
Wszystkie dane dotyczące postępowania przygotowawczego są poufne i nie powinny być ujawniane publicznie.
Nie możemy zatem potwierdzić, czy dane, dotyczące Pana osoby, zostały przekazane w tym zakresie.
Czy UPC może odmówić mi informacji na ten temat?

Witam,
mam pytanie czy osoby które dostawały takowe wezwania do zapłaty korzystają z łączy UPC czy też innych dostawców ? Na jednym z forum (Gdańsk-Gdynia) pojawiła się sugestia , że dotyczy to tylko UPC...

Ps. Nadal nikt się nie wypowiedział czy kontaktował się z prokuratorem/policją lub na odwrót i jakie są tego efekty (kontakt w formie składania wyjaśnień) ?

Ryho51 napisał:
Wysłałam zapytanie do UPC, czy udostępniono moje dane osobowe prokuraturze lub Kancelarii Adwokackiej pani Anny Łuczak.
Oto co otrzymałam :

Szanowna Pani,
informuje, iż UPC Polska udostępnia dane osobowe Klientów na podstawie numeru IP tylko na wniosek Prokuratury lub organów ścigania.
Wszystkie dane dotyczące postępowania przygotowawczego są poufne i nie powinny być ujawniane publicznie.
Nie możemy zatem potwierdzić, czy dane, dotyczące Pana osoby, zostały przekazane w tym zakresie.
Czy UPC może odmówić mi informacji na ten temat?
Przeczytaj moj pierwszy post.

Każdy dostawca internetu ma obowiązek przekazania informacji dotyczącej IP prokuraturze. Ktoś kto pisze/mówi że nie udostępnił danych, kłamie !!!

Danielgda napisał:
Każdy dostawca internetu ma obowiązek przekazania informacji dotyczącej IP prokuraturze. Ktoś kto pisze/mówi że nie udostępnił danych, kłamie !!!
Oczywiscie, ze tak jest. Ja pytalem, bo chcialem wiedziec, czy rzeczywiscie prokuratura wystapila o takowe dane w mojej sprawie. No ale spuscili mnie po brzytwie, jak widze nie tylko mnie. Nawet formulka jest taka sama.

W sprawie przewija się ciągle jeden dostawca usług - UPC . Ponawiam pytanie czy ktoś kto ma innego dostawcę łącza również otrzymał stosowne pismo z kancelarii ?

guest200 napisał:
W sprawie przewija się ciągle jeden dostawca usług - UPC
Może, dlatego, że to duży ISP od dawna mający w ofercie dla większości klientów łącza o szybkości 100-250 Mb/s. Ludzie rzucili się do kopiowania Internetu przy użyciu P2P i oto smutne efekty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót