Otrzymanie obywatelstwa po tacie (mieszkajacym w Niemczech)

• Autor wątku Autor wątku kefas198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kefas198

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witajcie!

Bylem dzis w konsulacie i dostalem wniosek: Antrag auf Ausstellung eines Staatsangehörigkeitsausweises
o przyznanie mi obywatelstwa po Tacie.

Moja sytuacja wyglada nastepujaco: mam obywatelstwo Polskie, jestem zameldowany w Polsce i tutaj studiuje. Tata otrzymal obywatelstwo po przodkach (dokladnie nie wiem jak, wydaje mi sie ze cos zwiazane z wcieleniem do Wehrmahtu) na poczatku lat 90, od tego czasu mieszka na stale i pracuje w Niemczech. W Konsulacie dowiedzialem sie, ze moge otrzymac obywatelstwo i paszport bez zameldowania w Niemczech (musialbym takie miec, gdybym ubiegal sie rowniez o personalausweiss).

Musze wypelnic wniosek: Antrag auf Ausstellung eines Staatsangehörigkeitsausweises i poprzec go odpowiednimi dokumentami. W zwiazku z tym, ze tata mieszka na stale w Niemczech, powiedzieli mi w ambasadzie ze nie musze wypisywac wszystkich przodkow az do 1914 roku. Wystarczy tylko tata i dziadek.

Moje konkretne pytanie jest nastepujace w zwiazku z ta sytuacja: Musze przedlozyc dokumenty takie jak:
*akt urodzenia (przetlumaczony, mam juz taki sprzed kilku lat - byl potrzebny do Kindergeld i do ubezpieczenia zdrowotnego)
* Staatsangehörigkeitsausweises lub Einbürgerungsurkunde OJCA. No właśnie... skąd taki dokument wziac? Czy dostaje sie go w urzedzie gdzies w Niemczech? Czy to nie moze byc po prostu kserokopia dowodu osobistego, albo paszportu?
Z tego co wiem w dokumentach tata nie ma czegos takiego, ma tylko jakis dokument rejestrujacy ze przyjechal do Niemiec

Jesli macie jeszcze jakies przydatne informacje dot. zalatwienia tego to prosze - podzielcie sie

Ostatnia edycja:
Staatsangehörigkeitsausweis do "zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa", twoj tato moze pojsc do urzedu miasta i poprosic o wystawienie takiego dokumentu

ale ja bym na miejscu twojego taty przeanalizowal najpierw ten "dokument rejestrujacy" o ktorym piszesz. To sie nazywa po niemiecku "Registrierschein". Tam jest wiele rubryk, ale w ktoryms miejscu jest rubryka odnoszaca sie do ojca z dwiema mozliwosciami

1) staatsangehörigkeit (nachgewiesen/glaubhaft gemacht)
2) volkszugehörigkeit (nachgewiesen/glaubhaft gemacht)

i w tej rubryce beda krzyzyki. jesli Ojciec ma krzyzyk przy "staatsangehörigkeit", to wystawienie Staatsangehörigkeitsausweisu dla ciebie bedzie formalnoscia, ale jesli ma krzyzyk TYLKO przy "Volkszugehörigkeit", to bedzie bardzo cienko, bo to bedzie znaczylo, ze on dostal obywatelstwo w sensie prawnym dopiero po przyjezdzie do niemiec a wiec po twoim urodzeniu, a obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko od rodzicow, ktorzy je mieli w chwili urodzenia dziecka.

Sprawdze to i dam znac w najblizszym czasie.
Z tego co wiem na obecna chwile, to obywatelstwo dostali (na 90%) dlatego, ze moj pra pra pra dziadek był Niemcem i jak tata dostawał obywatelstwo na początku lat 90' to wszędzie w dokumentach mnie też wpisywał.

Jak bede miał więcej informacji o Registrierschein to dam znać.

samo wpisywanie nic nie da, jak ty z nim nie przyjechales do obozu, teraz bedzie sie liczyc tylko obywatelstwo w sensie prawnym a nie pochodzenie niemieckie w sensie narodowosciowym

hej ale jak bez zameldowania jak pisze ,ze trzeba potwierdzenie meldunku dolaczyc do wniosku..ja musiam dla syna to dolaczyc
potem napisze reszte co trzeba tylko poszukam druk..bo mam w domu jeszcze

czytalam ostatnio gdzies ,ze bez meldunku mozna wyrobic personalausweiss
ale obywatelstwo..?przeciez pisze wszedzie ,ze trzeba miec tu meldunek..

to znaczy mam ny mysli Ausländeramt..jezeli tam masz zamiar skladac wnioski(to trzeba potwierdzenie zameldowania aktualne)

a ja poszlam moj sprawdzic Registrierschein,,u mnie calkiem inaczej tam popisali,,w sumie caly czas o dzieciach ze oddalone itd,,

pogodniak,,a co to znaczyl ten PO numer kiedys?
bo takie miala moja mama i ja tam bylam naniesiona,,pytam z ciekawosci

Ostatnia edycja:
Pliiz, prosze sie wyrazaj precyzyjnie, bo potem wychodza same przeklamania....

Obywatelstwa sie nie "wyrabia", obywatelstwo sie ma albo sie nie ma. Wyrabia sie jedynie zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa (Staatsangehörigkeitsausweis).

Dla obywateli niemieckich zamieszkalych za granica wlasciwym urzedem do wystawiania tego zaswiadczenia jest Bundesverwaltungsamt w Kolonii, wniosek sklada sie za posrednictwem konsulatow niemieckich za granica.

Dla obywateli niemieckich zamieszkalych w Niemczech wlasciwym urzedem jest urzad miasta, w ktorym ma sie Hauptwohnsitz.

Ale i w jednym i w drugim przypadku tzn. zarowno Bundesverwaltungsamt jak i Stadverwaltung danego miasta niemieckiego, moga sie zwracac do innych urzedow niemieckich z prosba o przekazywanie informacji potrzebnych do postepowania wyjasniajacego posiadanie obywatelstwa. A wiec jesli osoba zamieszkala w Polsce zwraca sie do Bundesverwaltungsamt w Kolonii o wydanie zaswiadczenia, podajac, ze ma ojca np. w Monachium, to Bundesverwaltungsamt w Kolonii zwraca sie do urzedu miasta w Monachium z prosba o przekazanie informacji dot. obywatelstwa.

Mozna dostac niemiecki dowod osobisty nie mieszkajac w Niemczech, z tym ze jest to w niektorych miastach latwiejsze niz w innych. Np. w Berlinie jest specjalna komorka urzedu miasta wystawiajac paszporty i dowody osobom bez zameldowania w Berlinie:

Pass- und Ausweisrechtliche Angelegenheiten für nicht in Berlin gemeldete Personen

Pogodniak napisał:
Staatsangehörigkeitsausweis do "zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa", twoj tato moze pojsc do urzedu miasta i poprosic o wystawienie takiego dokumentu

ale ja bym na miejscu twojego taty przeanalizowal najpierw ten "dokument rejestrujacy" o ktorym piszesz. To sie nazywa po niemiecku "Registrierschein". Tam jest wiele rubryk, ale w ktoryms miejscu jest rubryka odnoszaca sie do ojca z dwiema mozliwosciami

1) staatsangehörigkeit (nachgewiesen/glaubhaft gemacht)
2) volkszugehörigkeit (nachgewiesen/glaubhaft gemacht)

i w tej rubryce beda krzyzyki. jesli Ojciec ma krzyzyk przy "staatsangehörigkeit", to wystawienie Staatsangehörigkeitsausweisu dla ciebie bedzie formalnoscia, ale jesli ma krzyzyk TYLKO przy "Volkszugehörigkeit", to bedzie bardzo cienko, bo to bedzie znaczylo, ze on dostal obywatelstwo w sensie prawnym dopiero po przyjezdzie do niemiec a wiec po twoim urodzeniu, a obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko od rodzicow, ktorzy je mieli w chwili urodzenia dziecka.

Fragment dokumentu:

Uploaded with ImageShack.us

Jak to w końcu wyglada?

Pogodniak pewnie dopiero z rana Ci odpowie

zobaczylam ,,,porownalam,i ja mam calkiem inaczej zadnych rubryk nawet u mnie nie ma,,hmmm--tylko opisowo

To jest wlasnie typowy Registrierschein, ktory byl wystawiany za czasow obowiazywania starych przepisow o przesiedlencach w latach 70-tych, 80-tych i na poczatku lat 90-tych.

Zaznaczyles tam pozyce 2 ("zu 2"= odnosnie osoby wymienionej w pozycji 2). Otoz ta osoba nie miala obywatelstwa (Staatsangehörigkeit) niemieckiego, a jedynie narodowosc niemiecka (Volkszugehörigkeit). Takie osoby nabywaly w mysl starych przepisow o przesiedlencach status Niemca (nie chce wchodzic w niuanse, ktorych poza mna tutaj najwidoczniej chyba nikt nie rozumie) porownywalny z obywatelstwem niemieckim dopiero z chwila "przyjecia jako przesiedleniec na terytorium Niemiec" (Deutscher durch Aufnahme als Aussiedler).

A wiec jesli dorosly Slazak, ktoremu powiedzmy w roku 1970 urodzilo sie dziecko i ktory przyjechal sam do obozu dla przesiedlencow w Niemczech powiedzmy w roku 1986 do Registrierscheinu wpisano, ze stal sie Niemcem "z chwila przyjecia na terytorium Niemiec" na podstawie swojej niemieckiej narodowosci, to taki Slazak jest obywatelem niemieckim dopiero od roku 1986, tym samym jego dziecko (jesli nie przyjechalo razem z nim do obozu) urodzone wczesniej nie moglo nabyc obywatelstwa po ojcu, bo ojciec sam go wczesniej nie mial.

Dlatego z uporem maniaka pisze na tym forum, ze na otrzymanie dokumentu Staatsangehörigkeitsausweis w dzisiejszych czasach trzeba udowodnic, ze ojciec (lub dla urodzonych po roku 1975 matka) miala obywatelstwo niemieckie w momencie urodzenia dziecka, bo pochodzenie (Volkszugehörigkeit) i mozliwosc otrzymana obywatelstwa niemieckiego na statusie przesiedlenca przez "przyjecie na terytorium Niemiec" (przyjazd do obozu) dla osob z Polskich juz od bardzo wielu lat nie wchodzi w rachube.

Ludzie natomiast czesto myla pojecia, bo uzywaja nieprecyzyjnego terminu "dostal papiery na pochodzenie".

A wiec reasumujac. Kiedys mozna bylo dostac paszport niemiecki na dwa sposoby:
1) przyjezdzajac do obozu dla przesiedlencow i udowadniajac, ze sie ma narodowosc niemiecka po przodkach, bez wzgledu czy to byla linia zenska czy meska, bo obywatelstwo tych przodkow nie bylo istotne, liczyla sie narodowosci w sensie etnicznym
lub
2) udowadniajac oddziedziczenie obywatelstwa w sensie prawnym (z reguly po ojcu z obywatelstwem niemieckim, dla dzieci urodzonych po roku 1975, rowniez po matce z obywatelstwem niemieckim.

TERAZ istnieje tylko i wylacznie mozliwosc nr 2, tzn. oddziedziczenie obywatelstwa po rodzicu, ale obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko po rodzicu, ktore je mialo w momencie mojego urodzenia, a nie po rodzicu, ktore je nabylo pozniej.

Mam nadzieje, ze udalo mi sie to wyjasnic w miare jasno:D

Czyli jeśli tata wezmie z urzedu Staatsangehörigkeitsausweises i zloze wniosek tutaj w ambasadzie to na 100% dostane odmowe, czy po prostu jest inna procedura?
Nie wchodzi w rachube to, ze tata jest od 20 lat zameldowany i pracuje w Niemczech, nalezalem (od 2 lat juz nie naleze) pod jego ubezpieczenie zdrowotne Niemieckie, itp?

A moja siostra urodzona w roku 1995 dostanie? (dokument rejestrujacy z roku 1990)

Co jesli moj dziadek przyjechal tam wczesniej i byl zarejestrowany przed moim urodzeniem?

Ostatnia edycja:
W chwili obecnej dla twojego obywatelstwa istotna jest tylko jedna zasada prawna, tzw. ius sanguinis (prawo krwi), ktore mowi, ze:

"obywatelem niemieckim jest dziecko osoby, ktora w chwili jego urodzenia byla obywatelem niemieckim"

Twoj dziadek nie jest twoim ojcem a ubezpieczeniem chorobowe nie ma nic wpsolnego z obywatelstwem podobnie jak zameldowanie ojca w Niemczech.

Wniosek mozesz zlozyc, najwyzej stracisz 25 euro, a urzad sprawdzi, czy twoj dziadek mial obywatelstwo niemieckie w wchwili urodzenia twojego ojca. Jesli tak, to wtedy twoj ojciec mialby mimo wszystko od urodzenia obywatelstwo i ty dzieki temu tez.

Registrierscheiny byly w tamtych czasach wydawane czesto na szybko, jak urzednikom nie chcialo sie /nie mieli czasu na dokladne sprawdzanie obywatelstwa, to moze mu wpisali tylko przynaleznosc narodowa, zeby bylo szybciej, bo to bylo latwiej sprawdzic.

Ale jesli dane w Registrierscheine sie potwierdza, to nie masz szans na otrzymanie tego zaswiadczenia o obywatelstwie.

Co do siostry nie wiem, z tego Registrierscheinu wynika, ze rejestrowaly sie 3 osoby:
- jedna o zupelnie polskim pochodzeniu, bez zadnych zwiazkow z Niemcami (mama? zona ojca?)
- ojciec
i jakas trzecia osoba, ktora uzyskala status Niemca przez "przyjecie na terytorium Niemiec". Poniewaz piszesz, ze dziadek wyjechal wczesniej, to wyglada na to, ze razem z ojcem przyjechalo jakies dziecko do tego obozu. To dziecko ma obywatelstwo

moj Registrierschein jest krotki..zaledwie kilka zdan
Die folgende Personen erfüllen die Voraussetzungen für eine Einbeziehung in das Verteilverfahren als Spätaussiedler im Sinne des §4 Bundesvertriebenengesetz(BVFG) i moje dane
druga strona
Verteilbescheinigung zum Registrierschein nr....
dane moich dzieci
Die Personen werden gemeinsam mit den Spätaussiedler Verteilt.Ein ausländerrechtliches Bleiberecht ist mit der Einbeziehung in das Verteilverfahren nicht verbunden .Diese Entscheidung obliegt allein den in den Bundesländern zuständigen Behörden
Dieser Personenkreis kann keine leistungen als Spätaussiedler nach §4 BVFG oder Ehegatte bzw.Abkömmling nach §7 ABS.2 BVFG erhalten

znow u mojego dziadka na Registrierschein sa wpisani bracia(ktorzy nigdy w Niemczech nie byli nawet)
moja babcia SP (kaleka)nie byla w obozie ze wzgledu na stan zdrowia a tez posiada Registrierschein

takze moje dzieci(corki) ,, tu na miejscu w miescie moglam robic im tylko przez Einbürgerung
syn to juz inna sprawa bo urodzil sie tu

Ostatnia edycja:
Ile srednio potrwa procedura od zlozenia wniosku w konsulacie o Staatsangehorigkeitsausweises az do otrzymania odpowiedzi?

belunia, za twoich czasow byly juz inne przepisy o przesiedlencach, dlatego inny formularz.

Osobisty pobyt w obozie nie byl zawsze potrzebny, mozna to bylo zrobic w tzw. schriftliches Verfahren, ale to niuanse, wiekszosc byla osobiscie w obozie

W Registrierscheinie wpisywano wszystkich czlonkow rodziny, ale w innym miejscu, takie wpisanie nie oznaczalo nabycia statusu niemca przez "Aufnahme als Aussiedler in Deutschland" tylko mialo charakter informacyjny o stanie cywilno-rodzinnym przesiedlenca.

Kefas: trudno powiedziec, ile trwa taka procedura, zalezy ile i co trzeba sprawdzac, u niektorych trwala ponad rok, ale skoro ojciec i dziadek sa w Niemczech, to przypuszczam, ze potrwa minimum 3 miesiace do 6 miesiecy

Ci co zalatwiaja to w Polsce(przez konsulaty)do 2 lat z tego co slyszalam
tu w Niemczech,,u mojego syna pisalo 3-4 miesiace(dostal po trzech)

Urzędnik w konsulacie w Krakowie powiedział mi, że w związku z tym, że mój tata i dziadek mieszkają w Niemczech, nie muszę we wniosku wpisywać przodków aż do 1914 roku. Wystarczy tata (+dokumenty) i dziadek (bez dokumentów, tylko wpisany).
Czy jeśli zdecyduje się, aby wysłać wniosek pocztą, bez pośrednika jakim jest konsulat to czy nie będzie problemu z tym, że jest tylko tata i dziadek wpisany?

Znalazłem w internecie taki zapis dot. wniosku Staatsangehoerigkeitsausweises:

"Strona 4 jest do wypełnienia wyłącznie przez niemieckie przedstawicielstwo konsularne w
Polsce."

Czy jeśli wysyłam sam wniosek do Koeln to wcześniej muszę iść do konsulatu, aby wypełnili mi tą 4 stronę, czy wysyłam do Koeln pustą?

Mam prośbę! Moja prośba nie ma nic wspólnego z tematem: "otrzymanie obywatelska po tacie (mieszkającym w Niemczech) ale staram się szukać pomoc gdzie się da. Byłem dziś u jednej osoby która umie język niemiecki no ale w tym WNIOSKU ( Antrag auf Ausstellung eines Staatsangehorigkeitsausweises ) są trochę dziwne jak dla mnie rzeczy np. pkt.12-16 (napisałem że nie) a w pkt.17 że tak. Czasami mój znajomy miał trudności w zrozumieniu czy odpowiadać na to pytanie czy po prostu mnie nie dotyczy. Jest tu ktoś kto zna się na tym wniosku i mógłby mi poświęcić 5 minutek na Skype? (tomaszj5308 ) będę wdzięczny. Okazało się że znajomy chyba źle zrozumiał i mam źle wypełniony ten wniosek. Byłbym wdzięczny za wszelka pomoc. Chce w czwartek jechać i złożyć ten wniosek we Wrocławiu.

Ostatnia edycja:
Powrót