@obser:
Może i rację masz,ale wtedy musiałyby podrożeć usługi kurierskie.
10 lat temu, jak zaczynałem przygodę z alledrogo nikogo nie dziwiła cena kuriera >= 20-25 zł przy poczcie za 12 zł - teraz przez durną wojnę cenową kurierzy są 2-3 zł drożsi od poczty za to jakość poleciała na łeb na szyję (a poczta jak na ironię znacząco się poprawiła) - we wspomnianym sklepie kosmetykowym, chłopaki za paczkę (chyba DPD) płacili... 8 zł, z odbiorem z siedziby firmy itd. - ja tam wolałbym kupując sprzęt powyżej 1000 zł, dopłacić te 10-15 zł i mieć pewność że wszystko OK, niż mieć taki burdel jak jest obecnie...
Nie wiem o co ta pisanina jak przytoczyłem przykłady,że można wysłać kurierem paczkę ze sprawdzeniem zawartości (+15 zł netto).
Takie coś z tego co się orientuję, poza Pocztą oferuje tylko K-Ex - jakie są opinie o tej firmie to proszę sobie poczytać na forum kurierów, reszta firm takiej opcji po prostu nie ma (a szkoda).
Na rejon firma musiała by wysłać 3x więcej kurierów,teraz ledwo się wyrabiają.
Nie przesadzajmy - ostatnio brałem ekspres do kawy, kurier DPD przyjechał, oznajmiłem że protokół podpisuję ale proszę 2 minut zaczekać sprawdzimy czy coś nie zniszczone - kurier, "No problem", 2 minut i po sprawie sprzęt nie wydaje się uszkodzony. Da się? Nie chodzi o to żeby sprawdzać każda pierdołę (ja sprawdzam tylko rzeczy albo wartością przekraczające kilkaset zł, albo jak widzę że paczka coś nie halo) czy popadać w paranoję jak to niektórzy robią że "Pan poczekaj 20 minut, a ja TV szybko podłączę", ale cholera - jak niektórzy kurierzy zaraz po podpisaniu wieją to co ma klient potem robić? Mnie tak dostarczono lapka - sprzęt za 3.5 tysiąca, cały dzień w nerwach na kuriera w pracy czekam, przychodzi kolega z dołu (ten od wspomnianego sklepu z kosmetykami - chłopaki go pod nami prowadzili) i "Masz tu lapa, kurier powiedział że jakby coś nie grało to on w okolicy będzie i żeby dzwonić." No i jak ja mam to skomentować? To co miałem ochotę człowiekowi (kurierowi) zrobić podpada pod sporo latek w tym kraju... Jakby sprzęt okazał się walnięty (na szczęście wszystko OK) to co? Wina moja? Kolegi z dołu, czy pana kuriera który zwiał? O regulację takich sytuacji mi chodzi - i w sumie dla uczciwych kurierów wielkiej różnicy to nie zrobi bo taka osoba i tak dzisiaj już zostaje na prośbę klienta, zaś wyeliminuje dziadów którzy nie dbają o sprzęt i dobrze wiedzą że coś może być walnięte i po podpisie sru...
No i obrona normalnego handlu,co daje nam miejsca pracy-chcesz grać w rosyjską ruletkę i kupić tanio e e-handlu,ryzykuj,nie chcesz mieć problemu-idź do sklepu pooglądaj,pomacaj,zapłacisz więcej,ale masz 100% pewności co w torbie do domu przyniesiesz.
Nie no, wybacz ale ja nie kupuję online bo taniej (bo zwykle wcale taniej nie jest - kupuję i tak w sklepach które mam na miejscu tylko z ich strony netowej) tylko bo zwykle nie mam wyjścia - wspomniany ekspres zakupiłem online bo w żadnym sklepie w promieniu 100 Km po prostu nie dostaniesz takiego modelu (chyba że chcesz czekać kilka tygodni z możliwością zmiany ceny...). Poza tym... sorry to nie ja tutaj jestem stroną która z tego żyje - czasy się zmieniły, handel online - jak zauważyłeś - wypiera powoli handel stacjonarny i trzeba po prostu dostosować prawo do realiów - a nie że można stosować spychologię "Panie to nie my, to oni." - co to klienta obchodzi do k* nędzy? Nie mam wpływu na to jak przechowujecie sprzęt, nie mam na to jak pakujecie, nie mam na to czym wysyłacie, nie mam na to jak to firma kurierska traktuje - ale próbuje się mnie obarczyć odpowiedzialnością... ;]
@kszym:
Ale ja tez tak robię jak tylko mogę

tylko zadaj sobie pytanie, czemu tak robimy? Ano temu ze wiemy obaj że w razie problemów, na 90% sklep się na nas "wypnie" i albo zgoni na kuriera, albo powie że ukradliśmy albo cholera wie co jeszcze - na tym polega IMHO paranoja tej sytuacji
I druga sprawa to pytanie czy firma kurierska uznała by takie nagranie jako dowód - np. rozpoczynamy nagrywanie jak kurier wchodzi, podpisujemy, kurier sobie jedzie w swoją stronę a my rozpakowujemy - mamy pourywane części, dzwonimy, kurier wraca spisujemy protokół jakoś dostarczmy film z "obdukcji" - ciekawe czy uznają czy beda udawać "greka" ? Stawiam niestety na to drugie
Pozdrawiam.