P.... cichaczem przehandlował mój dług firmie z Koszalina

• Autor wątku Autor wątku lukasz_majewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

lukasz_majewski

Użytkownik
Odpowiedzi
156
Witam,
od rana mam ciśnienie 200 i zaciśniętą pięść. Otóż mam taki problem. Jestem abonentem sieci Plus GSM (telefon na os. prywatną i rzadko z niego korzystam). Na początku października otrzymałem list z firmy ***moderacja***z Koszalina w którym to podobno nie zapłaciłem rachunku z października 2012 roku na kwotę... 27,05 zł (czyli kwota w okolicach mojego abonamentu). Wezwanie zbagatelizowałem, będąc w przeświadczeniu, że wszystkie rachunki mam popłacone (raz w miesiącu siadam przed komputerem i robię wszystkie płatności, odhaczając odpowiednie pozycje w Excelu). Jednak od kilku dni dzwoni do mnie moja mama (dodam, że oburzona jak nie powiedzieć wkur...) i mówi, że dzwoni do niej jakiś facet powołujący się właśnie na firmę ***moderacja*** i żąda spłaty zadłużenia. Dodam jeszcze, że dzwoni o 7 rano i jest chamski do Niej!!!
Problem polega na tym, że dzwoni do mojej mamy na nr który jest służbowy i zarejestrowany na firmę w której mama pracuje i którą nijak można skojarzyć z moją osobą a tymbardziej osobą mojej mamy. Pada podejrzenie, że firma Polkomtel razem z moim zadłużeniem przehandlowała także bilingi moich połączeń firmie windykacyjnej.

Z rana zadzwoniłem do BOK Plusa i mi potwierdzono sprzedaż zadłużenia, ale nie powiedziano czy przekazano także bilingi połączeń.
Jestem wręcz czerwony, bo jako jestem abonentem Polkomtela od 2008 roku i wszystkie rachunki płaciłem w terminach i nikt z firmy mnie nie poinformował, że takowe zadłużenie widnieje na moim koncie...

Rozumiem, że spłacenie tego długu jest nieuniknione, ale czy forma postępowania i cała sytuacja wynikła z zachowania firmy ***moderacja*** nie wychodzi ponad granice prawa?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

RE: P... cichaczem przehandlował mój dług firmie z Koszalina

Pisanie na publicznym forum dokładnej nazwy firmy, z którą masz zatarg nie jest zbyt rozsądne, zwłaszcza jeśli nie potrafisz trafnie ocenić swojej sytuacji prawnej...

RE: P.... cichaczem przehandlował mój dług firmie z Koszalina

askirkov napisał:
Pisanie na publicznym forum dokładnej nazwy firmy, z którą masz zatarg nie jest zbyt rozsądne, zwłaszcza jeśli nie potrafisz trafnie ocenić swojej sytuacji prawnej...

To nie jest tajemnica, że Polkomtel sprzedaje sprzedaje swoich dłużników właśnie tej firmie BA! nawet podobno dochodzi do nadużyć [informacje pochodzą z internetu].

Sprawa się wyjaśniła i niestety moja kochana mamusia nie powiedziała mi, że jeden telefon służbowy wykupiła od firmy na siebie tak więc technicznie dzwonili do niej na nr prywatny (o tym wszystkim dowiedziałem się 5 minut temu...). Dobrze, że jeszcze nie ośmieszyłem się bardziej....

Z drugiej jednak strony czuję się wycyckany przez firmę Polkomtel za sprzedaż tego długu bez jakiejkolwiek informacji na fakturach, zwłaszcza że był to przypadek jednorazowy wynikający z ludzkiego przeoczenia najprawdopodobniej.

Niemniej jednak zbieram się do POK Polkomtela i w trybie natychmiastowym rozwiązuję umowę.

Moja przestroga dla innych. Pilnujcie swoich rachunków bo system jest bezlitosny i nawet stałego klienta szufladkuje.

pozdrawiam.

RE: P... cichaczem przehandlował mój dług firmie z Koszalina

Domi69 napisał:
PS. dziwne bo np w ***moderacja*** tele.. na każdej kolejnej fakturze mam saldo do rozliczenia i jeśłi którejś faktury bym nie zapłacił to widziałbym na kolejnej ile mam długu. Polkomtel tego nie robi?? poza tym jeśłi jesteś abonentem to co nie mają własnej windykacji???

No właśnie na fakturach rozliczenie wskazywało zawsze 0,00 zł więc do głowy by mi nie przyszło, że mam jakikolwiek dług.

Przed chwilą sprawdziłem swoje płatności za ostatnie 2 lata i faktycznie bywały opóźnienia ale wg przelewów od 1.1.2012 płatność za rachunki Plusa pokrywa się z faktycznie wystawionymi fakturami, więc za #$@# Pana nie wiem skąd to zadłużenie.

Wielkie dzięki za zainteresowanie!!! Pozdrawiam

lukasz_majewski napisał:
No właśnie na fakturach rozliczenie wskazywało zawsze 0,00 zł więc do głowy by mi nie przyszło, że mam jakikolwiek dług. Przed chwilą sprawdziłem swoje płatności za ostatnie 2 lata i faktycznie bywały opóźnienia ale wg przelewów od 1.1.2012 płatność za rachunki Plusa pokrywa się z faktycznie wystawionymi fakturami, więc za #$@# Pana nie wiem skąd to zadłużenie.

Wielkie dzięki za zainteresowanie!!! Pozdrawiam

Jeśłi płaciłeś nieterminowo mają prawo naliczyć odsetki ale o tym tez powinienneś być poinformowany :) np nota odsetkowa lub informacja na rozliczeniu faktur

PS. Rewt tak to ja :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót