R
rafal_26
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 16 469
lysonkrzysztof napisał:Mam pytanie do Ralf 26
Mam do Pana pytanie, tak jak większość moja sprawa dot., polisy OC z 2003 roku. Auto sprzedałem przed upływem terminu zapłaty drugiej raty, pewnie prawidłowo powiadomiłem ptu o sprzedaży, potem zmieniłem adres. Tydzień temu ., tj dokładnie 07 lipca ,dostałem od komornika wezwanie do wpłacenia kwoty ok. 1000 zł (kwota główna 300, odsetki itd.). Następnego pobiegłem do sądu, otrzymałem kopertę z pozwem, nakazem zapłaty, cesje wierzytelności ptu - presco itd. Potem weekend , 12 lipca w poniedziałek złożyłem wniosek o przywrócenie terminu( dołączyłem zaświadczenie z UM ,że nie mieszkam pod adresem pod który szła korespondencja od 7 lat), sprzeciw od pozwu w którym podniosłem przedawnienie roszczenia oraz fakt ,że przed wymagalnością kwoty głównej( druga rata OC) auto sprzedałem (dołączyłem umowę sprzedaży i zaświadczenie z UM ,że fakt sprzedaży zgłosiłem w terminie) oraz wniosek o uchylenie klauzuli rygoru natychmiastowej wykonalności nakazu zapłaty. W dniu dzisiejszym Sąd wydał postanowienie o uchyleniu wykonalności nakazu oraz uznał,że terminu nie będzie przywracał , bo nakaz nie został skutecznie doręczony( w uzasadnieniu przywołał fakt ,że od 7 lat pod wskazanym przez powoda adresem nie mieszkałem. Pobiegłem z tym do komornika , ale ten stwierdził ,że umarza postępowanie, bo ściągnął już dług 6 lipca z nadpłaty podatku US i przekazał ją 8 lipca presco. Złożyłem u komornika wniosek o wstrzymanie egzekucji i zwrot zajętych w US środków przywołując postanowienie Sądu o uchyleniu wykonalności nakazu zapłaty. On oczywiście wyda postanowienie ,że wniosek jest bezprzedmiotowy, bo czynności już wykonał. Co ja mogę zrobić dalej...? Presco ma siedzibę główną w Luxemburgu i tą podaje w pozwie, który pewnie Sąd oddali , w nakazie zapłaty , który też pewnie Sąd uchyli. Jak dochodzić tych kwot?
pozdrawiam.
Z tego co pamiętam, to prawo międzynarodowe prywatne wskazuje, iż powództwo o nienależne świadczenia (bezpodst. wzbogacenie) wytacza się wg. przepisów miejsca spełnienia świadczenia (będzie to Polska) - art. 31 ustawy; natomiast gdzie pozwać, to zapewne wynika z art. 5 rozporządzenia rady WE 44/2001; który wskazuje, iż można również w PL;