P.R.E.S.C.O. Windykacja długu za OC z 1999r.

• Autor wątku Autor wątku goryl3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
lysonkrzysztof napisał:
Mam pytanie do Ralf 26
Mam do Pana pytanie, tak jak większość moja sprawa dot., polisy OC z 2003 roku. Auto sprzedałem przed upływem terminu zapłaty drugiej raty, pewnie prawidłowo powiadomiłem ptu o sprzedaży, potem zmieniłem adres. Tydzień temu ., tj dokładnie 07 lipca ,dostałem od komornika wezwanie do wpłacenia kwoty ok. 1000 zł (kwota główna 300, odsetki itd.). Następnego pobiegłem do sądu, otrzymałem kopertę z pozwem, nakazem zapłaty, cesje wierzytelności ptu - presco itd. Potem weekend , 12 lipca w poniedziałek złożyłem wniosek o przywrócenie terminu( dołączyłem zaświadczenie z UM ,że nie mieszkam pod adresem pod który szła korespondencja od 7 lat), sprzeciw od pozwu w którym podniosłem przedawnienie roszczenia oraz fakt ,że przed wymagalnością kwoty głównej( druga rata OC) auto sprzedałem (dołączyłem umowę sprzedaży i zaświadczenie z UM ,że fakt sprzedaży zgłosiłem w terminie) oraz wniosek o uchylenie klauzuli rygoru natychmiastowej wykonalności nakazu zapłaty. W dniu dzisiejszym Sąd wydał postanowienie o uchyleniu wykonalności nakazu oraz uznał,że terminu nie będzie przywracał , bo nakaz nie został skutecznie doręczony( w uzasadnieniu przywołał fakt ,że od 7 lat pod wskazanym przez powoda adresem nie mieszkałem. Pobiegłem z tym do komornika , ale ten stwierdził ,że umarza postępowanie, bo ściągnął już dług 6 lipca z nadpłaty podatku US i przekazał ją 8 lipca presco. Złożyłem u komornika wniosek o wstrzymanie egzekucji i zwrot zajętych w US środków przywołując postanowienie Sądu o uchyleniu wykonalności nakazu zapłaty. On oczywiście wyda postanowienie ,że wniosek jest bezprzedmiotowy, bo czynności już wykonał. Co ja mogę zrobić dalej...? Presco ma siedzibę główną w Luxemburgu i tą podaje w pozwie, który pewnie Sąd oddali , w nakazie zapłaty , który też pewnie Sąd uchyli. Jak dochodzić tych kwot?
pozdrawiam.

Z tego co pamiętam, to prawo międzynarodowe prywatne wskazuje, iż powództwo o nienależne świadczenia (bezpodst. wzbogacenie) wytacza się wg. przepisów miejsca spełnienia świadczenia (będzie to Polska) - art. 31 ustawy; natomiast gdzie pozwać, to zapewne wynika z art. 5 rozporządzenia rady WE 44/2001; który wskazuje, iż można również w PL;

do rafał26
Bardzo dziękuje,
myślę też ,żeby zawiadomić Prokuraturę. Faceci wypracowali sobie pewien mechanizm na robienie kasy, skupują przeterminowane należności( czasem bardzo wątpliwe...), wysyłają pisma pod adresy pod którymi domniemani dłużnicy nie mieszkają , korzystają z procedury uproszczonej i taki dłużnik dowiaduję się tak naprawdę o tym,że ma jakiś dług od komornika , który jakoś szybko i sprawnie potrafi ustalić adres , znależć środki, które można zająć i przekazać je w ciągu dwóch dni od zajęcia wierzycielowi. Zanim odebrałem wezwanie do zapłaty od komornika, zdążyłem pobiec do sądu aby przejrzeć akta,kasa już poszła do presco. Z tego co tu czytam , to zjawisko niemal masowe.
pozdrawiam.

Kolego, wierzytelność przedawniona, to wierzytelność istniejąca, za którą można Cię wpisać do BIKu i do innych rejestrów dłużników niesolidnych, można by było ją ściągnąć również przez potrącenie z inną wierzytelnością nieprzedawnioną w czasie jej wymagalności;

Roszczenie przedawnione staje się zobowiązaniem naturalnym TYLKO po podniesieniu zarzutu przedawnienia przed sądem;

Kwestie zmiany adresu w większości umów operatorów też są uregulowane i to na Tobie jako dłużniku leży obowiązek zawiadamiania swojego wierzyciela, że zmieniłeś adres; wynika to także wprost z kc - obowiązek WSPÓŁDZIAŁANIA dłużnika z wierzycielem przy wykonaniu zobowiązań;

Nigdy więc nie będzie procederem przestępczym ściąganie w tym trybie przedawnionych roszczeń;

rafal_26 napisał:
można by było ją ściągnąć również przez potrącenie z inną wierzytelnością nieprzedawnioną w czasie jej wymagalności;
Bardzo mnie to zainteresowało. :)
Czy możesz rafal_26 to rozwinąć...

Szanowny kolego rafał-26 twierdzisz że pracujesz w sądzie, więc nie dziwi mnie fakt że sądy wydają nakazy zapłaty pomimo wyraźnych braków dowodowych powodujących wątpliwości, co do samej podstawy, jak i co do zasadności zgłaszanych roszczeń, - czyli gdzie brak jest podstaw do wydania nakazu zapłaty.
Jeśli tacy sędziowie odebrali wykształcenie tam gdzie Ty!!!
Zasada 1. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 12.07.2006 roku, sygn.akt: V CSK 187/06, opublikowanym w MoP rok 2006, Nr 16, str. 849, warunkiem otrzymania należności przez nabywcę długu jest udowodnienie, że takie prawo przysługiwało pierwotnemu wierzycielowi, czyli w tym wypadku dla Ubezpieczyciela.

Zasada 2. . Jeżeli wierzytelność jest stwierdzona pismem, przelew tej wierzytelności powinien być również pismem stwierdzony tu art. 511 k.c.

Zasada 3. to na powodzie ciąży obowiązek aby pismo procesowe zostało skutecznie doręczone, stąd obowiązek dokładnego wskazania adresu pozwanego.

Zasada 4. nie mów dłużnik póki nie zdołasz tego udowodnić bowiem jeśli tego nie zrobisz
Możesz zostać oskarżony o fałszywość zeznań (tu art. Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3). - Fałszywość zeznań w tym wypadku to również działanie przeciwko dobru wymiaru sprawiedliwości.

Nadto wypełnia znamiona art. 286 k.k. przestępstwo oszustwa jest przestępstwem umyślnym, zaliczanym do tzw. celowościowej odmiany przestępstw kierunkowych. Powyższe ujęcie znamion strony podmiotowej wyklucza możliwość popełnienia oszustwa z zamiarem ewentualnym. Zamiar bezpośredni winien obejmować zarówno cel, jak i sposób działania zmierzający do zrealizowania tego celu. Przypisując sprawcy popełnienie przestępstwa określonego w art. 286 § 1 k.k., należy wykazać, że obejmował on swoją świadomością i zamiarem bezpośrednim (kierunkowym) nie tylko to, że wprowadza w błąd inną osobę (względnie wyzyskuje błąd), ale także i to, że doprowadza ją w ten sposób do niekorzystnego rozporządzania mieniem i jednocześnie chce wypełnienia tych znamion.
Wyrok SN z dnia 4 czerwca 2009 r., sygn. WA 16/09.

Tyle w temacie.

Edycja; wierzytelność przedawniona, to wierzytelność istniejąca, za którą można Cię wpisać do BIKu i do innych rejestrów dłużników niesolidnych, można by było ją ściągnąć również przez potrącenie z inną wierzytelnością nieprzedawnioną w czasie jej wymagalności;

To mnie wręcz powaliło z nóg !!! Gratuluję wiedzy - a raczej niewiedzy!!!!

Ostatnia edycja:
szop napisał:
Szanowny kolego rafał-26 twierdzisz że pracujesz w sądzie, więc nie dziwi mnie fakt że sądy wydają nakazy zapłaty pomimo wyraźnych braków dowodowych powodujących wątpliwości, co do samej podstawy, jak i co do zasadności zgłaszanych roszczeń, - czyli gdzie brak jest podstaw do wydania nakazu zapłaty.
Jeśli tacy sędziowie odebrali wykształcenie tam gdzie Ty!!!
Zasada 1. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 12.07.2006 roku, sygn.akt: V CSK 187/06, opublikowanym w MoP rok 2006, Nr 16, str. 849, warunkiem otrzymania należności przez nabywcę długu jest udowodnienie, że takie prawo przysługiwało pierwotnemu wierzycielowi, czyli w tym wypadku dla Ubezpieczyciela.

Zasada 2. . Jeżeli wierzytelność jest stwierdzona pismem, przelew tej wierzytelności powinien być również pismem stwierdzony tu art. 511 k.c.

Zasada 3. to na powodzie ciąży obowiązek aby pismo procesowe zostało skutecznie doręczone, stąd obowiązek dokładnego wskazania adresu pozwanego.

Zasada 4. nie mów dłużnik póki nie zdołasz tego udowodnić bowiem jeśli tego nie zrobisz
Możesz zostać oskarżony o fałszywość zeznań (tu art. Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3). - Fałszywość zeznań w tym wypadku to również działanie przeciwko dobru wymiaru sprawiedliwości.

Nadto wypełnia znamiona art. 286 k.k. przestępstwo oszustwa jest przestępstwem umyślnym, zaliczanym do tzw. celowościowej odmiany przestępstw kierunkowych. Powyższe ujęcie znamion strony podmiotowej wyklucza możliwość popełnienia oszustwa z zamiarem ewentualnym. Zamiar bezpośredni winien obejmować zarówno cel, jak i sposób działania zmierzający do zrealizowania tego celu. Przypisując sprawcy popełnienie przestępstwa określonego w art. 286 § 1 k.k., należy wykazać, że obejmował on swoją świadomością i zamiarem bezpośrednim (kierunkowym) nie tylko to, że wprowadza w błąd inną osobę (względnie wyzyskuje błąd), ale także i to, że doprowadza ją w ten sposób do niekorzystnego rozporządzania mieniem i jednocześnie chce wypełnienia tych znamion.
Wyrok SN z dnia 4 czerwca 2009 r., sygn. WA 16/09.

Tyle w temacie.

Edycja; wierzytelność przedawniona, to wierzytelność istniejąca, za którą można Cię wpisać do BIKu i do innych rejestrów dłużników niesolidnych, można by było ją ściągnąć również przez potrącenie z inną wierzytelnością nieprzedawnioną w czasie jej wymagalności;

To mnie wręcz powaliło z nóg !!! Gratuluję wiedzy - a raczej niewiedzy!!!!

kompletne BZDURY wypisujesz, cóż nie zawsze z każdym można polemizować;

oszustwo, to dochodzenie przedawnionej należności??? brawo:D rozumiem oszustwo, bo art. 286 ma dwa paragrafy, a Tobie zapewne chodzi o ten pierwszy;D

Życzę powodzenia z tymi poglądami w dochodzeniu swoich spraw;D

Rozwiń tylko jeszcze zakaz wpisywania do BIKu, bo to mnie ciekawi, być może nie tylko ja, ale i wszelkiej maści ekspertów od tej dziedziny prawa, zmienią swoje poglądy;

Ale być może ktoś to będzie czytał, to musi wiedzieć:

Czym innym jest skuteczne doręczenie, a czym innym zaniechanie podania zmiany adresu, to drugie między innymi uzasadnia wysłanie pod poprzednio znany adres;

Nigdzie nie widziałem, aby nasz użytkownik pisał coś o nieskuteczności cesji;D braku dokonania tego w formie pisamnej, więc nie wiem skąd Twój problem??!!

Doręczenie w omawianej sytuacji naszego forumowicza nie było skuteczne, co też przyznał mu sąd i w konsekwencji nakaz UCHYLIŁ;

ps. zdecydowanie sędziowie są źle wykształceni, taki pan młotkowy też się kilkanaście lat uczył, aby wbić gwoździa;D

Ostatnia edycja:
Bedek napisał:
Bardzo mnie to zainteresowało. :)
Czy możesz rafal_26 to rozwinąć...

Potrącenie przedawnionej w czasie, gdy była jeszcze nie przedawnioną z wymagalną inną wierzytelnością w tym czasie już wymagalną i nieprzedawnioną, tak lepiej??

Obaj wiemy o co chodzi;D

Piszesz BIKu przyjmuję to za gafę i domyślam się, że miałeś na myśli BIG !!!
Zapoznaj się proszę z nowelizacją (do ustawy z dnia 14.02.2003r Dz.U.Nr 50, poz 424)podpisaną przez P.O. obowiązki Prezydenta z dnia 09.04.2010roku jest dostępna na stronie internetowej Sejmu RP pod adresem: Proces Legislacyjny 6 kadencja
Gdy to uczynisz podejmij dyskusję – zauważ, że mówimy tu o wtórnym wierzycielu..

Cytat:Czym innym jest skuteczne doręczenie, a czym innym zaniechanie podania zmiany adresu, to drugie między innymi uzasadnia wysłanie pod poprzednio znany adres;

Gdyby wierzyciel wezwanie zapłaty wysłał listem poleconym z całą pewnością dowiedziałby się, że pozwany nie mieszka pod wskazanym adresem.
Pamiętać należy, iż występując o nakaz zapłaty należy załączyć wezwanie do zapłaty wraz z potwierdzeniem, że takie pismo zostało wysłane i doręczone na okoliczność, że pozwany zapoznał się z jego treścią.

Co do oszustwa obyś się nie zdziwił i nie musiał weryfikować swojego poglądu, co niebawem może nastąpić!!!!

Jak zwykle dyskusja z Tobą jest próżna albowiem jesteś zatwardzialcem :cool:

Chirurg zanim nauczy się operować również ma prawo zabić pacjenta – masz ochotę być jego pacjentem? Bo ja nie!

Ostatnia edycja:
Nie znam projektów ustaw, bowiem w tym kraju nikt nie stosuje przepisów, które być może będą obowiązywać, a OBOWIĄZUJĄCE, w tym ostatnio znowelizowane to DOPUSZCZAJĄ;

Wcześniej tylko niektóre instytucje wpisywać mogły - te wymienione w ustawie;

Są jeszcze inne rejestry, szczególnie ważne są te bankowe - w przypadku dłużnika (naszego) nie obowiązują;

Zdecydowanie zdziwię się, jak zobacze wyrok skazujący kogoś za dochodzenie przedawnionej wierzytelności???!!!! CZEKAMY chyba wszyscy;

Walcz o swoje, ale nie pisz proszę BZDUR na forum prawnym;

Od tworzenia teorii spiskowych są inne fora;

Zgadzam się z Tobą, iż wiele nakazów zapłaty bywa wydawanych bezpodstawnie, ale uwierz mi, iż ze znanej w moim okręgu praktyki, jest inaczej;

Szczególnie wszyscy walczą z nierzetelnymi firmami windykacyjnymi, ale dłużnicy tego nie ułatwiają, uznając powództwa, nawet tam, gdzie nie były wydane nakazy zapłaty...

Jeszcze jedno ja nie mówię o dochodzeniu przedawnionej wierzytelności, lecz o zasadności dochodzonego roszczenia a to jest znaczna różnica – nieprawdaż?

To nie jest projekt ustawy - ona już obowiązuje.

Zdecydowanie, nie wiem o czym piszesz i niech tak pozostanie - zakładaj odrębne wątki, bo kolejny raz ten może być zamknięty;

Albo podziel się swoją wiedzą, odpowiadając zgodnie z prawem, innym użytkownikom;

Jeśli chcesz prowadzić dyskusję merytoryczną, to ew. w odrębnych wątkach - jeśli takie założysz i ktoś bedzie chciał z Tobą dyskutować;

Pozostaw inne wątki dla zainteresowanych;

Łowią ludzi na stary dług
Piotr Miączyński; Leszek Kostrzewski2010-07-12, ostatnia aktualizacja
2010-07-11 23:35

Postaw się na ich miejscu. Zapłacili w terminie za ubezpieczenie,
kablówkę, kosmetyki. Po ośmiu latach przychodzi windykator i żąda
pieniędzy. I płacą jeszcze raz. - To nieetyczne, ale legalne - mówią
prawnicy

ZOBACZ TAKŻE
Łatwiej trafić na czarną listę
Dłużnicy w sieci lichwiarzy
Banki handlują nieściągalnymi długami
Ukredytowany
"Szanowna Pani. Przypominamy, iż zadłużenie z tytułu nieuregulowanych
płatności wobec Reader's Digest Przegląd sp. z o.o. jest wciąż
aktualne. Wychodząc naprzeciw, składamy propozycję. ODPOWIEDZ, A
UMORZYMY NAWET 100 PROC. ODSETEK! ORAZ WSTRZYMAMY ICH NARASTANIE".

List przyszedł w czerwcu. Dług jest sprzed ośmiu lat. 77 zł i 24
grosze za kosmetyki Forte.

Lokata 10% na 3 miesiące
pakiet oszczędnościowy z konsolą Wii lub PS3 gratis!
Kredyty hipoteczne | Doradcy finansowi | Open Finance
Kredyt hipoteczny
Atrakcyjne oprocentowanie CHF, EUR. Sprawdź!
www.bph.pl
Podpis elektroniczny
Zapoznaj się z ofertą KIR S.A. i zamów zestaw do e-podpisu!
www.kir.com.pl
Gazeta Biznes
Pani Małgorzata, emerytka z Warszawy, prosi o niepodawanie nazwiska: -
Zawsze terminowo płacę rachunki. Poszukałam i znalazłam potwierdzenie
wpłaty. Cud prawdziwy, bo kto normalny osiem lat coś takiego trzyma?!

Pani Agnieszka: - Ponoć nie zapłaciłam raty za ubezpieczenie samochodu
w 2003 r. Oczywiście, że zapłaciłam. Potwierdzenie? Jakie
potwierdzenie, skoro ja nawet tego samochodu już nie mam, kilka lat
temu go sprzedałam!

Pan Marcin - niezapłacona kablówka pięć lat temu. - Jakaś firma
windykacyjna z Łodzi chce ode mnie 120 zł. Jak zdawałem dekoder,
rozliczyłem się co do złotówki!

- Ludzie się skarżą, że zapłacili, a windykatorzy ich ścigają. Skala
jest olbrzymia, telefon nieustannie dzwoni, ludzie piszą e-maile i
listy, mamy ich kilkadziesiąt w miesiącu. A i tak zgłasza się do nas
niewielki odsetek osób - mówi Aleksander Daszewski, radca prawny z
Biura Rzecznika Ubezpieczonych.

Jak to możliwe, że tyle osób jest robionych w trąbę? Wyjaśnia pan
Sebastian, windykator. Coraz więcej firm windykacyjnych zaczyna
kupować długi, np. firm ubezpieczeniowych, telekomunikacyjnych,
kablówek. Kupują hurtowo, w pakietach. Za niektóre pakiety windykator
płaci grosze - kilka procent ich wartości. To tzw. śmieciowe długi,
dawno przeterminowane, sprzed pięciu albo ośmiu lat. Ale większość
wierzytelności przedawnia się po dwóch, trzech latach. Nie trzeba ich
więc płacić! Na dodatek kupujący nie wie, czy dług jest, czy go nie ma
- sprzedawca może mieć bałagan w papierach.

Windykator do wszystkich osób, których długi kupił, wysyła "prośbę" o
zapłatę. Obiecuje, że daruje odsetki. - Starsze osoby często płacą.
Chcą mieć święty spokój - opowiada Daszewski.

Jeśli sprawa jest na kilkaset złotych - windykator oddaje sprawę do
sądu, wnioskując o nakaz zapłaty. Sprytnie przy tym korzysta z
uproszczonego postępowania. Sąd wydaje nakaz automatycznie; sprawdza
tylko, czy dług jest według papierów. Starszy człowiek dostaje więc
kwit z sądu, że ma płacić, i często płaci. A jeśli nie zrobi nic,
windykator naśle na niego komornika!

Jak się bronić? Zdaniem prawników, jeśli przyjdzie taki list, trzeba
od razu odpisać, że dług jest przedawniony. Jeśli przyjdzie nakaz z
sądu - to samo: nie zgadzamy się z nakazem, bo dług jest przedawniony.

Ludzie jednak o tym nie wiedzą.

Sędzia: - Miałem ostatnio taką sprawę. Pozwany - starszy człowiek.
Firma windykacyjna chciała od niego 900 zł. Osiem lat temu ponoć nie
zapłacił raty za ubezpieczenie samochodu. Emeryt twierdzi, że
zapłacił, ale rachunku już nie ma. Nie trzyma. Roszczenie dawno
przedawnione. Widać, że człowiek kompletnie niezorientowany. Chciałem
mu pomóc. Pytam: Nie uważa pan, że za długo to wszystko trwa? Oj,
długo, panie sędzio, długo! Mówię protokolantce: Niech pani pisze:
pozwany podniósł zarzut przedawnienia sprawy.

Co na to firmy windykacyjne?

- Każdy dłużnik ma prawo składać reklamację. Jak nie ma dowodu wpłaty,
może pokazać choćby wyciąg z konta bankowego, jakąkolwiek informację,
która pozwoli zidentyfikować wpłatę - to rzecznik firmy windykacyjnej
z Piły.

Problem jest - dodaje - bo Polacy w takiej sytuacji wcale nie chcą
wyjaśniać sprawy, tylko unikają kontaktu i nie odbierają poczty.

Pani Małgorzata kilka dni temu wysłała do firmy windykacyjnej list z
żądaniem zadośćuczynienia za bezprawne nękanie. Domaga się 10 tys. zł.
- Robię to, by nie myśleli, że trafili na jakąś głupią - wyjaśnia.

Źródło: Gazeta Wyborcza

dalej Pan Rafał_26., uważa ,że nie powinien wejść tu prokurator?

drogi Krzysztofie dalej niczego nie rozumujesz, ale to nie mój problem;

Dług przedawniony jest długiem ISTNIEJĄCYM - zobowiązanie NATURALNE;

A jego dochodzenie jest prawnie dopuszczalne;

Jeśli się z tym nie zgadzasz, to miej pretensje do ustawodawcy, który zlikwidował przepisy nakazujące uwzględniać przedawnienie z URZĘDU, jak to było przed transformacją ustrojową...

Ps. artykuły prasowe mnie nie interesują, bo po pierwsze w 90% są manipulowane i nastawione na "czytalność", a nie rzetelność;

Po drugie piszą je osoby, które nie mają zielonego pojęcia, o czym piszą;

Witam,

Mam ten sam problem co opisany wczesniej i zeby nie zakladac nowego tematu pozwole sobie zadac pytanie tutaj.

Czy wysylajac pismo (to zamieszczone przez Goryl3) do windykacji powinienem dostac od nich jakas odpowiedz i czy mimo wyslania tego pisma i przedawnienia sprawy windykacja moze chciec odemnie nadal kase za cos za co juz zaplacilem.

Czy jesli sprawa trafi do sądu i poprosze o przedawnienie to czy sąd bedzie chcial odemnie jakis dowod zaplaty? 2000 rok to nie byly jeszcze czasy E-bankow i przelewow elektronicznych wiec wszystko placilem na poczcie juz nawet bylem sie dowiedziec czy moga mi wystawic potwierdzenie przelewu ale uslyszalem ze maja tylko za 6 lat wstecz.
Ja od 2000 roku zmienilem 3 razy miejsce zamieszkania i zawsze przeprowadzka to byl dobry momet na wywalenie "statych papierow" jak sie teraz okazuje jednak potrzebnych.

Jesli ktos moze mi odpowiedziec "tak na chlopski rozóm" bo to moj pierwszy kontakt z windykacja i przyznam sie ze wiem o tym tyle ile przeczytalem przez ostatnie 3 dni :-(

1. nikt Ci nie karze kontaktować się z windykacją, ale zawsze warto chociażby zawiadomić ich o nowym adresie przy okazji podniesienie, iż wierzytelność jest zapłacona, ale skoro nie ma pan dowodów, to jest przedawniona;

2. podniesienie przed sądem zarzutu przedawnienia oznacza, iż sąd nie bada czy zapłaciłeś, tylko kiedy MIAŁEŚ zapłacić i ile od tego minęło czasu; dlatego warto mieć chociażby wezwania windykatorów, z których będzie wynikać, o jaką wierzytelność chodzi;

3. bo co pisałem setki razy w setkach innych postów, zarzut przedawnienia trzeba udowodnić podając dokumenty z których wynika, kiedy przedawnienie zaczęło biec;

4. tłumaczenia na chłopski rozum często powodują więcej szkody, niż pożytku, ale to nie mój problem;

rafal_26 napisał:
1. nikt Ci nie karze kontaktować się z windykacją, ale zawsze warto chociażby zawiadomić ich o nowym adresie przy okazji podniesienie, iż wierzytelność jest zapłacona, ale skoro nie ma pan dowodów, to jest przedawniona;
;

Dziekuje za odpowiedz ale mam jeszcze jedno pytanie na forum przeczytalem ze poinformowanie windykacji o fakcie przedawnienia dlugu moze byc przez sąd potraktowane jako przerwanie przedawnienia. Czy ktos wie czy to prawda?

Bo juz niewiem czy wysylac do nich to pismo czy zapomniec o sprawie i cieszyc sie wakacjami.

Nie można przerwać przedawnienia, skoro już upłynęło;D

Barany wysyłają teraz ostateczne wezwania do zapłaty z kancelarii adwokackiej która ma ten sam adres co presco. Widać wciąż szukają naiwniaków.Całe szczęście,że jest forum i ludzie z wiedzą.Dziękuję Wam wszystkim bardzo serdecznie.

ciekawą postacią jest ten radca prawny, który podaje tylko adres dla doręczeń...., co najmniej dziwna praktyka radcowska......, gdzie on niby ma tą kancelarię, w teczce..., na dworcu... ?, że adres dla doręczeń podaje ale co niektórzy dalej nie widzą w tym nic złego, ważny jest tzw dług naturalny, choć przypadku wierzytelności skupowanych przez presco nigdy go najczęściej nie było. W moim przypadku nawet komornik stwierdził ,że to dziwna firma i z jego dotychczasowej praktyki wynika ,że często wpisuje w pozwach adresy pod którymi " dłużnicy" od lat nie mieszkają.Może dlatego zajął mi nadpłatę z podatku w US i przesłał na konto presco w Luksemburgu, które prowadzi co ciekawe oddział BRE Banku w W-wawie... sic, za nim oczywiście odebrałem wysłane przez niego wezwanie do zapłaty? Po odbiorze tego wezwania o "długu" się dowiedziałem. Czy to wszystko ale tak naprawdę szczerze Panie Rafal_26(naprawdę Pana bardzo szanuje , bo piszę Pan zawsze na temat i bez zbędnych emocji )., nie wyczerpuje w Pańskiej ocenie znamion czynu przestępnego? Proszę na to szerzej spojrzeć , nie tylko z perspektywy mojego przypadku, długu naturalnego itd. Zjawisko przybiera prostu charakter masowy i nawet jak jest zgodne z literą prawa, to na pewno nie z jego duchem.
pozdrawiam Pana i wszystkich pozostałych Forumowiczy ,
Krzysztof.

Powrót