Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ubranie więzienne (w kolorze zielonym), ale wracajmy do właściwego wątku...

W zielony to też śmigają w wojsku. A oni dostają coś takiego jak kosmetyki czy nie? Czy muszą czekać aż talon dostaną?

Dostaja podstawowe czyli , mydło , maszynke do golenia , a reszte jak dostana talon i to czasami nie wszystko za pierwszym talonem podasz to wszystko zalezy od wychowawcy i zk

finland 147-dostaja paste do zebow(ponoc obrzydliwy smak)i szczoteczke tez,jakies mydelko bodajze tez ale chyba nic pozatym.Jak bedzie pisac co chce na talonie to niech napisze dokladnie wszystko bo tak jak moj pisal o maszynke do golenia ale o piane zapomnial i musial na mydlo sie golic,wiec niech dobrze przemysli zanim wypelni...

O boże to katastrofa to teraz co na sucho się golą? a szampon? Na razie nie mam jak jemu powiedzieć żeby dokładnie napisał ale chyba ktoś jemu o tym powie np wychowawca. Czy on nie mówi o tym. A jak on już napisze do tego dyrektora to w jakim czasie odpowiedź dostanie?

Dostają i proszek do prania i krem do golenia

A paczka odieżowa a higieniczna to to samo? bo mój ma od dwóch tygodni te same skarpetki czy może też dostaje? Przecież to core siedzieć w tych samych ciuchach.

Moj W nie dostal proszku ani nic do golenia:( i prosil bym dorzucila do paczki,moze daliby ale trohe pozniej a ta akurat sytuacja miala miejsce 3 dni po jego zamknieciu.Tez sie przez pierwsze dni martwilam o bielizne na zmiane ale po telefonie do AS uslyszalam,ze maja mydelko i piora codziennie a w spia nago,az sobie wyobrazilam tych kilku facetow na golasa...no ale to sytuacja do pierwszej paczki na szczescie.
Na talonie jest napis ze to paczka odziezowo higieniczna.

Współczuje im naprawdę, spać na golasa ,to przez ten czas to skarpetki sobie przetrze hehe.Mój C jest już dwa tygodnie więc chyba już coś dostał,mam taką nadzieję. To na tych talonach jest dokładnie napisane co i jak mam włożyć? A mojego C zadaniem jest w tym podaniu do dyrektora dokładnie sprecyzować co chce tak? Musi tez określić że chce np 3 pary skarpetek czy ogólnie skarpetki?

dokladnie...okresla ilosc,podam jak moj mial-2 pary skarpetek,3 pary majtek,spodnie,jedna bluza,2 koszulki,laczki,obcinaczki do paznokci,szczoteczka do zebow,maszynka do golenia.Kazdy pisze czego mu trzeba wiec to co podalam to akurat z wlasnego doswiadczenia:)

Szczerze to współczuję ale ja nie wiem czy mój C jest aż tak precyzyjny i napisze wszystko. mam nadzieję że tak.

finland_147 napisał:
A paczka odieżowa a higieniczna to to samo? bo mój ma od dwóch tygodni te same skarpetki czy może też dostaje? Przecież to core siedzieć w tych samych ciuchach.

talon otrzymuje się na paczkę oddzieżowo - higieniczną w której mogą znajdować się odzież i środki higieny (albo jedno albo drugie). raz w miesiącu (wg regulaminów wewnętrznych) można pójść do magazynu oddzieżowego i pobrać potrzebne rzeczy (o ile ich nie brakuje?) np. klapki=basenówki, skarpety itd

Mam małe pytanie... bo niedawno zawiozłam swojemu C paczkę żywnościową i wiadomo że wieczna to ona nie będzie a słyszałam że kolejną mogę dać w kwietniu. Mój C miał przy zatrzymaniu jakieś pieniądze.I tu sa schody i pytanie czy on te pieniądze dostanie czy nie. Ponoć połowę biorą na tą żelazną kasę ale on jest zatrzymany za próbę włamania i na komendzie powiedzieli że napływają z okolicy inne przestępstwa by sprawdzić czy czasem to nie on no ok rozumiem muszą to sprawdzić ale czy on dostanie te pieniądze czy są one zabezpieczone? Jeśli chcę jemu jakoś przekazać te pieniądze to jak?

Jak ja mojemu W wysylalam pieniadze to przekazem pocztowym imienny(nie na konto)podalam imie,nazwisko i imie ojca,dalej adres aresztu i moje dane jako nadawcy.Polowe zabieraja ale nie moga wiecej niz jak u mojego np.120zl,wiec dobrze jest wyslac wiecej jak sie ma.Na wypiske czyli na zakupy w kantynie moze dostac jednorazowo 100zl,tak jest w AŚ w Bydgoszczy.

ale co do tych pieniędzy co miał przy sobie to nie wiesz czy są one zabezpieczane czy nie.

finland_147 napisał:
ale co do tych pieniędzy co miał przy sobie to nie wiesz czy są one zabezpieczane czy nie.

Nie jestem pewna,ale prawdopodobnie moze pisac o odzyskanie czesci z nich-calosci napewno nie,ale jest taka mozliwosc i napewno juz to zrobil

Cześć,
przepraszam jeśli będę się powtarzać... ale szczerze mówiąc jestem przybita i nie ogarniam czytać tego wszystkiego... nigdy w życiu nie miałam tak bezpośrednio do czynienia z prawem karnym, nie wiem nic kompletnie o więziennictwie, aresztach itd. dlatego mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i udzieli jakichś informacji żeby mi się trochę rozjaśniło...
Kilka dni temu aresztowano mojego chłopaka... był poszukiwany... Zaraz po tym wybrałam się na komende, gdzie go zabrali ale nie udzielono mi kompletnie żadnych informacji ... bo 'nie jestem członkiem rodziny' Udało mi się tylko wywalczyć, że policjant potwierdził, że On się u nich znajduje i na pewno go przetrzymają. Zjawiłam się tam ponownie po 48h - chciałam przynieść mu jakieś najpotrzebniejsze rzeczy osobiste - ubrania, bieliznę na zmianę, szczoteczke do zębów czy kosmetyki... Jednak znowu - nie udzielono mi żadnych informacji, jego rodzicom również - argumentują to tym, że jest On dorosłym człowiekiem i nie mają obowiązku nikogo informować co się z nim dzieje. Rzeczy oczywiście ode mnie nie wzięli, powiedzieli mi, że on był u nich tylko kilka godzin i zgłosiła się po niego prokuratura... nie wiedzą gdzie go przewieźli, ale "najprawdopodobniej do miasta P."
Wczoraj ustaliłam - po rozmowie z Jego ojcem - że to nieprawda... chłopak nadal przebywa we Wrocławiu, jednak już nie tam na komendzie ale chyba w areszcie śledczym (?)
Nie wiem co teraz... co mogę zrobić... czy jest jakaś możliwość uzyskania informacji, skontaktowania się z nim... dostarczenia mu rzeczy...

Możesz zadzwonic do AŚ na świebodzka oto telefon 0713272400 i poprosic z działem penitencjarnym oni Ci juz tam udziela informacji jesli u nich jest oczywiście

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót