Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Musi mieć talon na paczkę odzieżową. Mój mąż zanim dostał talon minęło około 1,5 miesiąca a znim paczka do niego trafiła to jeszcze czekał 3 tygodnie.

Dokładnie to On musi sie postarać o talon na odzież,potem dzwoń na centrale i sie dowiesz czy jest pozwolenie i na co.I tak zaraz tego niedostanie ,mój T tez czekał prawie dwa tygodnie.Ale jak brat ma kase to sobie napewno jakoś poradzi.

Jak widać nie ma reguły. U mojego P nie było problemów z talonem, z przekazaniem paczki odzieżowej, a otrzymał ją jeszcze w tym samym dniu. Natomiast w sobotę dostarczyłam radyjko na baterie i "poszło" do magazynu. Dopiero dzisiaj miał je otrzymać.

Dzięki za informację.
Dziś dostałam list od brate... najbardziej brakuje mu właśnie odzieży.... ale : rozmawiałam dziś z jego adwokatem i jutro ok 15 będzie wiadomo czy przypadkiem nie wyjdzie za kaucją. Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam

xGalax ... przez ostatnie 10 lat mieszkałam w Kielcach :)
Pozdrów góry świętokrzyskie

inka, jeśli chciałabyś pospieszyć sprawę odzieży (o ile brat nie wyjdzie za kaucją, czego Ci i jemu szczerze życzę!!) to polecałabym romowę (Twoją) z jego wychowawcą. Jeśli okaże sie ludzkim facetem (ja mam dobre doświadczenia w tym względzie) to brat dostanie zgodę. Musisz iść do AŚ (ale do biur) i poprosić o osobistą rozmowę z wychowawcą brata. Powiedz mu o tej sytuacji i poproś o zgodę na paczkę odzieżową. Powinno poskutkować. (ale mam nadzieję, że ta informacja nie będzie Ci już potrzebna :ok: )

wiecie co, ja myslałam ze na śledczym tak jak w zk tez dostają oddziez kadzienną?
dziwne, z tego co pamietam to na bialej w as tak właśnie jest :what:

No nie wiem, może to kwestia zwyczajów panujących w danym AŚ. U nas była własna odzież podejrzanego. W ZK jest dokładnie tak samo. Zresztą w przepisach KKW jest zdaje się napisane, że na półotwartym i otwartym osadzony ma do niej prawo. Nie pamietam jak jest w zamkniętym. Więc może tam?

[cytat:37m41ms1]
z tego co pamietam to na bialej w as tak właśnie jest
[/cytat:37m41ms1]
Asiu, mój jest w AŚ na białej i jest w swoich ubraniach. Dwa tygodnie po aresztowaniu dostałam talon na paczkę odzieżową.

No i niestety sąd wyzszej instancji uznał areszt za zasadny.....
Młody zostaje do sprawy, mamy nadzieje, że sprawa nastapi szybko.
Ojciec młodego rozmawiał z wychowawcą, talon miał być... Wszystko jest już spakowane. Jutro ma z tym wychowawcą jeszcze raz pogadać.
Szkoda mi go strasznie... przez jakieś szczeniackie popisy musi tam siedzieć . I jeszcze nie wiadomo ile dostanie za ten rozbój...
Mimo, że przedmiot warty ok.100 zł, pobicia nie było.... tlko poszkodowanym jest 15 latek to podobno komplikuje nieco sprawę.
Zaraz napisze do młodego, wyślę mu jakieś zdjęcia... chyba można?
łist wysać do ZK czy do prokuratury?
Pozdrawiam

acha młody jest w zk w Chełmie

No i niestety sąd wyzszej instancji uznał areszt za zasadny..... :(
Młody zostaje do sprawy, mamy nadzieje, że sprawa nastapi szybko.
Ojciec młodego rozmawiał z wychowawcą, talon miał być... Wszystko jest już spakowane. Jutro ma z tym wychowawcą jeszcze raz pogadać.
Szkoda mi go strasznie... przez jakieś szczeniackie popisy musi tam siedzieć . I jeszcze nie wiadomo ile dostanie za ten rozbój...
Mimo, że przedmiot warty ok.100 zł, pobicia nie było.... tylko poszkodowanym jest 15 latek to podobno komplikuje nieco sprawę.
Zaraz napisze do młodego, wyślę mu jakieś zdjęcia... chyba można?
łist wysać do ZK czy do prokuratury? :what:
Pozdrawiam

acha młody jest w zk w Chełmie

Można Inka, można. Nawet powinnaś (bo to go podniesie na duchu). Co do listów, to jeśli wyślesz do ZK, oni i tak przekażą to do prokuratury do cenzury. Ale znowu adresując, nie możesz zaadresować na prokuraturę tylko musisz na ZK. Chyba, że osobiście zaniesiesz list do sekretariatu prok. (nie wiem, gdzie toczy się postępowanie, bo ZK w Chełmie a ty w Lublinie), a to powinno przyspieszyć doręczenie. Jeśli nie możesz zanieść, pozostaje ci tylko wysłać na adres ZK (rozumiem, ze on tam jest na oddziale dla tymczasowo aresztowanych).

od kogo osadzeni uzyskują talony, od wychowawcy? Mój M dał mi talon na paczkę odzieżową i jest tam tyle rzeczy ze ledwo zmiesciłam w pudle. Jest np 10 par skarpet. Gdzieś na forum czytałam że w niektórych AŚ mogą mieć tylko 3 pary pod celą, wiec zastanawiam się kto dał mojemu M taki talon.

[cytat="tynkula"]od kogo osadzeni uzyskują talony, od wychowawcy? Mój M dał mi talon na paczkę odzieżową i jest tam tyle rzeczy ze ledwo zmiesciłam w pudle. Jest np 10 par skarpet. Gdzieś na forum czytałam że w niektórych AŚ mogą mieć tylko 3 pary pod celą, wiec zastanawiam się kto dał mojemu M taki talon.[/cytat]

No faktycznie, 10 par skarpet :what: Dziwne.

Mój miał 3 pary gatek, 3 pary skarpet, jedną bluzę, dwie koszulki i klapki 8)

A talon od wychowawcy.W ZK nie w areszcie.

[cytat:3nazh5qx]
Mój miał 3 pary gatek, 3 pary skarpet, jedną bluzę, dwie koszulki i klapki
[/cytat:3nazh5qx]
pierwszy talon(3 m-ce temu) był własnie taki jak twój.
Widocznie M jakos sie dogadał z wychowawcą, bo oprócz tych skarpet jest jezscze sporo innych rzeczy. Wszyskie częsci garderoby po 3 sztuki i trochę drobiazgów, np obcinacz do paznokci, pasek, grzałka itp. No i papier toaletowy-10 rolek. Czy oni tam nie dostają papieru, na kazdym widzeniu muszę mu kupować.

mozna wyslac list ze zdjeciem ale napisz mu w liscie ze wysylasz razem z listem zdjecie bo moga mu zabrac a wtedy on moze sie o nie dopominac bo jak nie napiszesz to nie bedzie wiedzial ze wogole wyslalas mu zdjecie z listem.List wyslij normalnie na adres zakladu karnego on najpierw pojdzie do prokuratury bo musza go sprawdzic i przeczytac ale nastepnie pojdzie normalnie do aresztu i twoj brat go otrzymac powinien

moj krzycho jak przysłał mi tlon na ubrania(w sumie jakis kles mi go przyniósł) było napisane tak-skarpety, majtki, 2 koszulki, bluza, spodnie dresowe, recznik,
nie było napisane ilosciowo co do majtek i skarpet....

Tynkula może, dlatego że zachowuje się w porządku i wychowawca podpisał mu taki talon. Niekiedy w AŚ nie ma ograniczeń co do ilośći. Z moim E. było tak że co miesiąc dostawał higieniczną Talony przychodziły listem lub na widzeniu je dawał i różnośći tam był np. karty warcaby albo paletki do tenisa.. kolorowe długopisy torba podróżna buty sportowe żel do twarzy Duże proszki do prania albo mop Paki były dość duże.
Wszystko chyba zależy od relacji z wychowawcą.

No tak, wychowawca może dać pozwolenie na wszystko, ale zatwierdzić i tak musi dyrektor. Ja swego czasu tachałam wielka pakę przyrządów do malowania, szkicowniki, farby, węgle itp. Aż w szoku byłam że aż tyle tego było :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót