Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czyli powinien zgłosić wcześniej komuś ten fakt, że potrzebuje? a znając jego pewnie tego nie zrobi :) Ok. Dzięki

wiem że paczka odzieżowa lub higieniczna nie ma określonej wagi musi być wszystko co jest napisane na talonie

chyba że ma jakąś specjalną dietę ...
wtedy jest szansa na więcej paczek o więcej wadze :>

popierniczyło mi się ...
przepraszam :)

Proszę jednak o mniej dosadne wypowiedzi. - M

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dziubek232 napisał:
Mam pytanie. Czy płyn do szkieł kontaktowych można bez problemu podać w paczce? I czy aresztowany może np. podczas widzenia podać ten talon czy jak to się tam nazywa :) a co w momencie kiedy nie weźmie go ze sobą na widzenie? pewnie wrócić sie nie może, ile paczka z odzieżą może ważyć ? Dzięki za odpowiedź :)

Po 1:
płyn musi być wymieniony na talonie

po 2:
ja robiłem tak: przynosiłem talon na widzenie, dawałem żonie (wcześniej moja żona zostawiała paczkę na poczekalni w szafce, lub samochodzie) a po zakończonym widzeniu, mając już talon zostawiała paczkę. Paczki żywnościowe miałem po 2-3 godzinach, a oddzieżowo-higieniczne i z lekami po 2,3 dniach (musiały zostać zaewidencjonowane w magazynie, lub ... dodatkowo sprawdzone przez więzienną służbę zdrowia ( w przypadku paczki z lekami)

po 3:
paczka żywnościowa - dopuszczalna waga 5 kg
Kkw w art. 113a & 7 mówi: "Dyrektor zakładu karnego może, na wniosek lub po zasięgnięciu opinii lekarza, zezwolić skazanemu, ze względu na stan zdrowia, na dokonywanie dodatkowych zakupów artykułów żywnościowych i otrzymywanie paczek o większym ciężarze"

po 4:
paczka odzieżowo - higieniczna - dopuszczalna waga 5 kg (choć zawsze można napisać o zgodę na więcej np. 7 kg - kiedy rodzina np. dostarcza kurtkę zimową, buty etc) (podst. prawna art. 113a & 3 kkw):

po 5:
paczka z lekami - dopuszczalna waga 0,5 kg (i tu cała biurokracja: pisze się prośbę do dyrektora, opiniuje wychowawca, po uzyskaniu akceptacji prośba jest "przenoszona" do więziennego ZOZ, i tam - najczęściej lekarz, wypisuje talon).

ps. I jeszcze jedna uwaga całkowicie na marginesie: z tego co pamiętam talon na leki (dokument) jest drukowany na mokotowie w w-wie (a więc podejrzewam, że zasada "kilogramowa" jest jednolita w całym kraju).

Ostatnia edycja:
Moniak nie w każdym ZK są talony i w każdym jest inaczej. Mirek nie dostawał talonów na odzież. Pisał prośbę do Dyrektora i zgoda leżała na bramie. Na ile rzeczy miał zgodę, tyle mogłam mu przywieźć, nie było ograniczenia wagowego. Jedynie co musiałam dzwonić do ZK i pytać jakie rzeczy mogę mu przywieźć

Barbie napisał:
Moniak nie w każdym ZK są talony i w każdym jest inaczej. Mirek nie dostawał talonów na odzież. Pisał prośbę do Dyrektora i zgoda leżała na bramie. Na ile rzeczy miał zgodę, tyle mogłam mu przywieźć, nie było ograniczenia wagowego. Jedynie co musiałam dzwonić do ZK i pytać jakie rzeczy mogę mu przywieźć
.... i tak jest w wielu zakładach. Od czasu gdy Rzecznik Praw Obywatelskich zakwestionował talony naklejane na paczki, zniknęły one z przepisów więziennych. Tam gdzie występują są lokalnym wymysłem. Nie twierdzę, że złym. W przypadku paczek odzieżowo-higienicznych chyba są bardziej pomocą niż utrudnieniem.

wydaje mi sie ze nie ma terminu waznosci w granicach rozsadku oczywiscie...

Oj bo gdzieś tam wyczytałam przez przypadek, że jest ważny miesiąc. No i się wystraszyliśmy, bo za parę dni właśnie mija, a ja nie wiem jeszcze czy pojadę w tym tygodniu:(

U mojego męża wnioski ważne są 3 tyg. ( nie talony) U niego po prostu pisze się do dyrektora prosbę o dostarczenie danej rzeczy (spodnie, koszulka itp.)

Mam taki talon na odziez do AS na nim nie ma zadnej informacji w jakim terminie nalezy dac paczke.Pytalam mojego lobuza on mowi ze terminow nie ma...Moze to zalezy od danego ZK cz As.

Laurka423 napisał:
Mam taki talon na odziez do AS na nim nie ma zadnej informacji w jakim terminie nalezy dac paczke.Pytalam mojego lobuza on mowi ze terminow nie ma...Moze to zalezy od danego ZK cz As.
Jeżeli otrzymał zgodę na posiadanie konkretnych sortów odzieżowych i nie ma ograniczenia, że jest to np odzież tylko na okres letni, tzn że zgoda jest na czas nieograniczony. Skoro zgoda jest na czas nieograniczony, to logiczne powinno być, że można ją dostarczyć skazanemu w dowolnym czasie. Co to za zgoda, która wygasa po 3, może 5 a może 7,5 miesiąca? Zgoda to zgoda. Żeby przestała obowiązywać powinna być cofnięta.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót