Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Akte napisał:
nt. przemytów mam zupełnie inne zdanie - największe ilości nielegalnych rzeczy najzwyczajniej przechodzą przez ręce f-szy, ponieważ w największe przemyty zaangażowane są właśnie osoby z adm... No niestety.

Rozumiem, że o każdym przypadku, o którym wiesz poinformowałaś stosowne organy ścigania?
Nie? Dlaczego?

Akte napisał:
w największe przemyty zaangażowane są właśnie osoby z adm... No niestety.

W największe przemyty zaangażowane są osoby skazane i ich rodziny/znajomi.

To, że czasem coś umyka administracji przy okazji kontroli paczek - każdemu sie zdarza i każdy uczy się na błędach.

Ale Comm... tu nie chodzi o przeoczenia tylko o pośredniczenie w tego rodzaju procederze.
Ja wiem, że najczęściej słyszy się o tym, że matka/ żona czy kochanka dostarczały na widzeniach substancje niedozwolone, ale fakt jest taki, że nawet jeśli na 100 odwiedzających czyni tak 50 to i tak są to nikłe ilości, bo nie sądzę, żebyś ktoś przeniósł na sobie np. kilogram amfetaminy przy jednoczesnym niezauważeniu tego przez f-sza. Natomiast wystarczy jeden f-sz zamieszany w owy proceder i na teren jednostki trafiają właśnie kilogramy niedozwolonych substancji. I nie tylko dzieje się tak, że f-sze jawnie przenoszą to i owo, ale np. są opłacani przez osadzonych, którzy zajmują się handlem substancji psychoaktywnych na terenie ZK/ AŚ.
Forg - tak Twoje domysły są prawdziwe - nie poinformowałam o tym właściwych organów ścigania, ponieważ sama w tym uczestniczę:D I naprawdę nie musisz już trąbić o tym w koło, bo myślę, że już wystarcza wszystkim to, co napisałeś kiedyś - że znam mnóstwo widzeniówek, ponieważ utrzymuję się z rozprowadzania narkotyków podczas widzeń:D

Mam pytanie jezeli wysłałam do AŚ mojemu narzeczonemu, który jest TA paczke zywnosciowa na poczatku marca a moze dostawac jedna na kwartał, to czy moge mu wyslac kolejna pod koniec kwietnia , gdyz kolejny kwartal przypada na kwiecien?

Dokładnie tak mm1929. Jedna paczka na I, II, III miesiąc, druga na IV, V, VI, trzecia na VII, VIII, IX i czwarta na X, XI, XII.

Dziekuje za szybka odpowiedz moi drodzy , wysle pok koniec kwietnia , zeby na troche dłuzej mial ;) skoro nastepna dopiero w 3 kwartale, bo na taka paczke nie musi miec miec przeciez zgody. Czy sie myle?

... na paczkę żywnościową nie potrzeba zgody - talonu, trzeba tylko pamiętać żeby była to jedna paczka w kwartale, jeśli np. już ktoś inny z rodziny czy znajomi zrobili "łobuziakowi" paczkę to Ty już nie będziesz mogła drugiej zostawić czy wysłać (zwrócą na Twój koszt), poza tym jak zostawia się paczkę na bramie (tak jest w ZK Białołęka) to sprawdzają na miejscu czy skazanemu przysługuje paczka w danym kwartale, czy przypadkiem już jakiejś nie dostał... ;) ale tak chyba wszędzie jest...

... ja właśnie we wtorek mam zamiar jechać do ZK i zostawić paczkę dla P, jak dzwonił to poprosił żebym kupiła tylko paczkowaną kiełbasę, ser żółty, i mleczne czekolady ;)

Ja zostawiłam dzisiaj paczke w AŚ w Gdańsku na Kurkowej, nie przyjęli mi kawy rozpuszczalnej i mleka. Cukier, kiełbasy i wędline oczywiście wzieli. I nawet nie otwierali worków dokładnie.

U nas też kawy rozpuszczalnej nie przyjmują, ale tylko jeśli jest w szklanym opakowaniu, bo wiadomo samookaleczenie więźniów itp

A wiecie dziewczyny czego nie przyjmuja w AŚ w wejherowie, i czy jak jest troche powyzej 5kg to czy przymykaja troche oko? Bo chce mojemu w kwietniu zrobic paczke i musze przemyslec co najlepiej mu zapakowac. Pozdrawiam

Mysle że zasady są wszędzie podobne. Nie mogą to by rzeczy sproszkowane, płyny, napoje, wyroby tytoniowe. Ja zapakowałam kawę rozpuszczalną w woreczki, i nawet w tym nie przeszło. Miałam ponad 5,5 kg, ale wziął bez problemu i wpisał 5,0. Miałam również mleko w kartoniku i śmietankę w proszku, ale obie rzeczy zostały odrzucone.

Właśnie chyba nie do końca wszędzie jest tak samo. Dlatego najlepiej, jak masz wątpliwości to zadzwoń do danego ZK i się upewnic. Ja wole podawac paczkę na bramie, bo wtedy mam pewnośc, że paczki mi nie cofną. Ale u nas 5kg to 5kg i nie można więcej.
A wyroby tytoniowe- znam zakład, gdzie można wysyłac te artykuły w paczce (np Kamińsk)

Ewa2002 napisał:
U nas też kawy rozpuszczalnej nie przyjmują, ale tylko jeśli jest w szklanym opakowaniu, bo wiadomo samookaleczenie więźniów itp

A w katynie można kupić kawę rozpuszczalną w słoiku i nawet puszki.:mad:....że co niby tym się nie okaleczą......czy o zarobek kantyn chodzi:?:

Mi zwrócili paczkę właśnie z tego powodu i tak właśnie się tłumaczyli. Ja szczerze powiem, że nie lubię zabawy z tymi paczkami- wolę wpłacic pieniądze mu na konto i on sam robi sobie zakupy w kantynie. Mniej zachodu. Chociaż w tym miesiącu jeszcze chce mu przesłac jakieś smakołyki na święta. Ale podam je na bramie- tak jest bezpieczniej.

Jeśli ma się możliwośc osobistego dostarczenia paczki to jest to najlepsze wyjscie, w razie odrzucenia jakis produktow po prostu mozna zabrac je do domu i nie cofaja całej paczki.

maxika

tez odnosze wrazenie że chodzi o zarobek kantyn, bo przeciez jedna paczka na 3 miesiące to bardzo malo, taka 5 kg paczka na niewiele wystarczy. A produkty z kantyny można częsciej kupowac, i podczas widzen i przelewając im pieniadze na konto. Wtedy nie trzeba miec talonow, ani pozwolen. Poza tym ceny w kantynie też do niskich nie należą.

czy jesli moj brat nie wyslal i nie dal mi talonu na widzeniu to moge bez tego nadac jego ciuchy na bramie?czy talon jest konieczny? :( myslalam tez nad tym zeby do dyrektora AS zadzwonic badz wychowawcy,ale niewiem czy cos to da?prosze o szybka odpowiedz...

Z tego co wiem na paczki odzieżowe i higieniczne trzeba mieć talon .Bez niego nie przyjmą paczki:sad:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót