Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W moim przypadku przyjęli więc weź ze sobą kilka skarpet i slipek. u mnie przeszło jako bielizna, na która nie był potrzebny talon.

No i widzicie :) slipki i skarpetki przeszły bez problemu.. na szczęście ! :) pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Pomózcie mój brat siedzi w Zarębie,nie wysłał żadnego talonu z tego co wiem od mamy to on oddaje talony innym gdyz mama nasza nie ma pieniedzy na paczki pieprzona bieda:(Ja jestem w Irlandii i bardzo chciała bym mu zrobic paczkę żywosciową wiem że do 5 kg ale co z tym talonem?czy jak go nie mam wrócą mi paczkę do Irlandi?Bardzo mi zależy na tej paczce to mój brat i chcę mu pomóc,proszę o odpowiedz .Anka
A może mam tam zadzwonić?Nie mam pojęcia:(

I jeszcze jedno czy mogę mu włożyc do paczki pieniądze?Jestem kompletnie zielona w tych sprawach

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ankaw83 na paczkę żywnościową nie trzeba mieć talonu,pieniądze możesz wpłacić na konto zk wpisując na przelewie dane zk i brata oraz imię ojca,on będzie mógł za te pieniądze dokonać zakupów w kantynie,w paczce ,w listach ,ani na widzeniach osadzonemu pieniędzy podawać nie wolno

aha i dobrze by było jakbyś się dowiedziała w zk czy brat już takiej paczki nie otrzymał od kogoś ,paczki żywnościowe przysługują raz na trzy miesiące

Aniu najlepiej do zadzwon do ZK i zapytaj czy brat nie dostal zadnej paczki i czy wysylal jakis talon. jesli nie to paczke zywnosciowa mu po prostu wyslij, a talon popros aby wyslala na adres Twojej mamy a Ty zrobisz paczke i wyslesz ja. Tylko chyba musi byc talon tez pokazany dla SW ale nie jestem pewna. Co do pieniedzy to jak bedziesz dzwonic to zapytaj SW o numer konta i wplac pieniadze. Jesli Twoj brat pali to bedzie mogl kupic tyton a jak nie to i tak go kupi bo kawa i tyton to najlepsza waluta ze srodkow legalnych ;)

Pamietaj o tym ze robiac paczke zywnosciowa nie moze byc zadnych puszek, tytoniu i innych rzeczy ale radze Ci wejsc na watek tego ZK w ktorym przebwa Twoj brat to dowiesz sie co mozna wyslac w paczce a co nie. bo co wiezienie to inny obyczaj

no widzisz a tak się martwiłaś Cieszę się, że się udało. a t-shirty? Pozdrawiam :)

Bardzo wam dziękuje za szybką odpowiedz,dziś dzwoniłam do zk i zapytałam o talon i rzeczywiście mogę wysłać bez,już załatwiłam kuriera na niedziele czyli w Polsce bedzie w srode i brat wreszcie dostanie paczkę a powiedzcie mi co najlepiej włożyć do paczki oczywiście kawa to wiem ale nie wiem co tam się najbardziej przydaje wiem ze nie mogę puszek ani owoców ,czekam na odpowiedz jeszcze raz dziękuje

dariina T-shirtów mu nie brałam bo ma dość tych ubrań a podobno ubrania mogą mieć tam tylko do 8kg tak mi powiedział. A ankaw83 to powiem tak, że Ja narazie nie robiłam takiej paczki więc zbytnio nie mogę nic powiedzieć, ale przypuszczam, że takie rzeczy w przezroczystych opakowaniach, chleb, szynki, ser to krojone, jakieś kurczaki wędzone można wpakować, płynnych rzeczy raczej nie można bo obawa przed alkoholem :) więcej Ci nie powiem bo na prawdę nie mam pojęcia.. może ktoś inny Ci odpowie :)? pozdrawiam

czyli wszystko hermetycznie pakowane myslę że kawa herbata słodycze kisle sosy dania instant będzie ok no i oczywiscie wędliny ale też hermetycznie nie mam juz pojęcia no ale najwazniejsze żeby paczke dostał wszystko sie napewno przyda

ankaw83 napisał:
czyli wszystko hermetycznie pakowane myslę że kawa herbata słodycze kisle sosy dania instant będzie ok

Jak dzwoniłaś to nie mogłaś od razu zapytać, co jest dozwolone w ramach paczki żywnościowej? Nie zapytasz to masz OGROMNE szanse na to, że paczka nie zostanie przyjęta a Ty ją dostaniesz za tydzień do rąk własnych na swój koszt. Przepis regulujący tą kwestię jest tak ogólny, że każda jednostka doprecyzowuje go indywidualnie.
Inną opcją jest wejście na portal Służby Więziennej i odszukanie strony konkretnej jednostki. Czasami można przeczytać, co "przejdzie" w paczce.

Forg pytałam ale pan był na tyle uprzejmy ze powiedział mi tylko ze to nie wczasy i nie ma co w dupe pchac!!!!!!!!!Zapytałam go jeszcze raz to poinformował czego nie moge podac a jedyne co mi powiedział ze mogę to czekolada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ankaw83 napisał:
Zapytałam go jeszcze raz to poinformował czego nie moge podac

A czego Ty jeszcze oczekujesz? Że Ci wyrecytuje cała litanie dostępnych produktów? Powiedział Ci czego nie można to o to właśnie chodzi.

Witam Wszystkich:)
Może to nieodpowiednia strona na ten temat, ale chciałabym zapytać co z przekazem pieniężnym? Jeśli wyślę do AŚ pieniądze, to jak odbędzie się ten proces? dana osoba otrzyma je bez problemu?
Pozdrawiam

Do przekazywania pieniędzy, są konta depozytowe.
Wszelkie informacje na ten temat zawarte są na stronie Służby Więziennej wystarczy poszukać, zresztą na forum też informacji na ten temat nie brakuje.

Dziękuję johny010,jestem tu zupełnie nowa i cieszę się iż odnalazłam to forum
Dziś wysłałam pieniądze na adres AŚ na kurkowej,podałam imię itp......myślałam że odbywa się to jak z paczką a czy dojdą, zobaczymy.
Pozdrawiam:)

Grudzień o ile dobrze pamietam to miesiąc paczek ogólnie można przekazać 10 kg żywności w Bielsku w areszcie udało mi sie przekazać i tu uwaga 18kg szok :wow: ale to po znajomości jak by to powiedzieć f-sz sw który wtedy miał zmianę to nasz sąsiad :D

zerosix napisał:
Grudzień o ile dobrze pamietam to miesiąc paczek ogólnie można przekazać 10 kg żywności

Bardzo proszę nie pisać kłamstw. Już wielokrotnie prosiłem, byś swoich doświadczeń nie ubierała w obowiązujące prawo. To, że w którejś ktoś mógł otrzymać 10 kg absolutnie nie znaczy, że wszyscy tak mogą.

zerosix napisał:
w Bielsku w areszcie udało mi sie przekazać i tu uwaga 18kg szok :wow: ale to po znajomości jak by to powiedzieć f-sz sw który wtedy miał zmianę to nasz sąsiad :D

To się sąsiad ucieszy jak zostanie za to ukarany.

a to nie wszedzie można w grudniu przekazać dwie paczki tzw jedna kwartalna i jedna świąteczna??

zerosix Pierwsze słyszę takie coś :-o . Dobrze by było :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót