Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
endorfinalna napisał:
Potomac-vest Chodzi o paczkę internetową, którą robisz (zamawiasz art. dla danego osadzonego), za pomocą internetu. Gdzieś tu o tym powinno być napisane więcej, przejrzyj temat, a nie lenistwo..

Przy okazji
Służba Więzienna / Aktualności / Aktualności Służby Więziennej
Służba Więzienna / Okręgowy Inspektorat Służby Więziennej Opole
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110214/REGION/213430649

Paczka dla osadzonego

Endo , nie mam pojęcia gdzie tkwi tu moje lenistwo? Jak nadmieniłam o paczkach z neta nie było tam mowy. W ostatnim, podanym przez Ciebie linku jest podsumowanie......na samym końcu , że i tak w 100% nie da się wykluczyć paczek z domu

Potomac-vest Dałam Ci do przeczytania (ogólne wiadomości), podałam Ci nawet ''na tacy'' stronę do paczek. A twoje lenistwo owszem jest, bo nie wiesz o co chodzi, ale nie raczysz sama z siebie włożyć chociaż minimalny wysiłek i poszukać. Ciocia przeglądarka internetowa Ci pomoże, tylko trzeba wpisać czego się szuka !

... nie można, jedynie na widzeniu możesz kupić albo sam kupi na wypisce.

karina0203 napisał:
czyli w tak zwanym kantyniu?

Czyli w tak zwanej KANTYNIE..
W jednym ZK, którym byłam w kantynie nie było dostępnych papierosów do zakupu dla osób odwiedzających skazanego. Skazany kupował sobie papierosy z wypiski.

To zależy wszystko od danego ZK, w jednym może kupić osoba odwiedzająca, a w drugim tylko sam osadzony.

A swoją drogą, mi osobiście się wcale nie widzi opcja tylko i wyłącznie druga. Bo nie każdemu kryminaliście wpłaca się pieniądze, gdyż nie zawsze jest to opłacalne. I wielka lipa, gdy trzeba kupować chociażby papierosy samemu, czy inne także potrzebne rzeczy.

endorfinalna napisał:
A swoją drogą, mi osobiście się wcale nie widzi opcja tylko i wyłącznie druga.

A dlaczego? Przecież sama twierdzisz, że skazany sam powinien o siebie zadbać? To może niech uczy się gospodarowania pieniędzmi? Nawet otrzymanymi od rodziny ...

forg Tak twierdze masz racje. Aczkolwiek chodzi mi o to, że jak skazany nie ma wcale wpłacanych pieniędzy na wypiskę w tedy pojawia się problem... I nie chodzi już konkretnie o papierosy, ale i też inne rzeczy.

O ;) i całkiem zdrowo na tym wyjdzie :)
a może to też motywacja dla tych co mogą pracować :D ?
Ale w ZK idzie sobie poradzić i bez pieniędzy ;) przecież jest handel wymienny

Tylko co taki bez pieniędzy będzie mógł zaoferować w handlu wymiennym??

Odbiegamy od tematu..

Kasiu,jesteśmy właśnie w temacie paczek i jeśli są faktycznie ZK gdzie odwiedzający w kantynie nie może kupić osadzonemu np papierosów to można kupić co innego.
Może ktoś ma spory zapas tytoniu a skończyła mu się woda po goleniu ?
Są różne przypadki,mój mąż zamienił się na tytoń krzyżówkami ;)
Kwestia dogadania i nie bez znaczenia pozostaje fakt,iż obojętnie co w paczce się nie znajdzie i ile tego się nie znajdzie na pewno nic się nie zmarnuje :)

kasiu I mówi to Kobieta, która przynajmniej kilkanaście razy wpłacała swojemu kryminaliście pieniądze na wypiskę ! :what: :cool:

A co do reszty, skoro skazanemu wcale nie wpłaca się pieniędzy na wypiskę, a tylko tak może sobie wszystko co potrzebuje kupić. To jak może się na cokolwiek zamienić skoro nic nie ma ? A no właśnie....

Blacky_cat Albo nie do końca jesteś świadoma co piszesz, albo nie do końca jesteś świadoma reali AŚ/ZK (szczególnie). Przykład: W ZK w którym jest Barył, pracy nie ma nawet 15% skazanych. nie mówiąc już o pracy w ogóle płatnej.... Praca tam jest jak sztabka złota i 6 w totolotku. Ale tak tak masz racje, nie wpłacane pieniądze na wypiskę to motywacja do pracy no pewnie ! :beer:

Wpłacałam i nie wypieram się tego. Nie napisałam też, że nie powinno się wpłacać. Zdanie, które napisałam, że rzuca palenie.... moim zdaniem nie ma związku z tym czy ja wpłacałam Łobuzowi czy też nie. Myślę, że Blacky miała na myśli osadzonego, który nie ma środków na wypiskę ale ktoś go odwiedza... (?)

kasiu A wiec co ma fakt braku pieniędzy na wypisce, a odwiedziny, biorąc pod uwagę fakt, że zakupy nie może zrobić odwiedzający, tylko skazany ?
A moim zdaniem ma związek, dlaczego ? A no dlatego, że powód rzucenia palenia miałby być spowodowany brakiem możliwości palenia, czyli inaczej brakiem funduszy na te nieszczęsne papierosy. Nie miałby wpłacanych pieniędzy na wypiskę, rzuciłby palenie. Nadal twoim zdaniem nie ma związku ? Ciekawe :what:

Handel wymienny o tym pisałam z Blacky czyli w tym momencie ten co nie ma pieniędzy na wypisce ma już czym "robić" ten handel.. Ale co ma mój Łobuz do jakiegoś osadzonego XX??

kasiu A wiec jak ma być ten handel wymienny, jak nie ma się nic ? Chyba, że mówisz wymianę typu: E Zenek słuchaj, dam Ci dzisiejszą fasolówkę z obiadu, bez fasoli, za 3 papierosy, pasuje ?! Żeby robić handel, trzeba mieć czym prawda ? Przewiduje możliwość jeszcze "białych myszek" :what:
A czy ja mówię, że twój Łobuz ma coś wspólnego z jakimś XX, podałam tylko przykład, wydawało mi się to jasne, tym bardziej dla Ciebie, bo nie zauważyłam, żebyś miała problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Aj :confused:

a sądzisz,że ktoś by się nie zamienił obiadem na 3 papierosy ;>?
Pewnie,że by się zamienił.
Handel wymienny istnieje i ZAWSZE jest czym...nawet jeśli osadzony dostaje tylko podstawy,które zapewnia mu ZK.

Blacky_cat Pokarz mi chociażby jednego skazanego, który został uraczony tą przykładową fasolówką BEZ FASOLI i w 100% będzie chciał się jeszcze na nią zamienić oddając w zamian tak cenną rzecz jaką są 3papierosy. A i weź pod uwagę, że skoro ma papierosy, czyli ma także pieniądze na wymianę, bez problemu może sobie kupić coś O WIELE lepszego do zjedzenia. Bo jedzenie na papierosy (wymiana) owszem uwierzę, ale nie papierosy za "marną" fasolówkę bez fasoli w dodatku zakładową.... :cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót