Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
We Wrocławiu przyjmują sprzęty rtv na bramie i tylko w wyznaczony dzień. Nie trzeba mieć talonu wystarczy, że dostał zgodę na to radyjko. Do paczki raczej nie wkladaj bo mogą nie przyjąć. Musisz zadzwonić lub podejść na bramę i zapytać jakie są zasady

Mam pytanie, czy wszelakiego rodzaju zupki, kisiele, budynie przejdą w paczce bo ostatnimi czasy słyszę, że coraz więcej rzeczy się nie podoba?

Najlepiej zadzwonić do ZK/AŚ i zapytać bo różnie to bywa w zależności od miejsca.

To zależy od ZK. W ZK u mojego Ł. Jest tylko kilka rzeczy, które przechodzą.
Kawa, herbata- przesypana do woreczków, wędlina, ser żółty, ale tylko w plasterkach, słodycze tylko oryginalnie zapakowane. I nic poza tym. Najlepiej zapytać w ZK np jak będziesz na widzeniu lub zadzwonic.

u mojego zupki chińskie, kisiele i budynie przechodzą teraz bez problemu, a jak siedział w innym zakładzie to nie można było podawać ich w paczce.

u K. też takie rzeczy nie przechodzą . I w jednym ZK i w drugim

witam

czytam co piszecie, i po mału zaczynam łapać

ja będę się dopiero starać o widzenie u mojego P
rozumiem, że mam czekać aż mi wyśle talon na odzież

czy jeżeli dostanę prędzej zgodę na widzenie, to nie mogę mu osobiście na widzeniu dać ubrań?
i co z paczką żywnościową? kiedy mogę mu ją wysłać? Czy muszę być już po 1 widzeniu? czy zabrać paczkę żywnościową na widzenie? czy może już teraz mogę podeslać???

i ostatnie pytanie... czytałam, że osoby które nie mają pieniedzy na 'koncie' nie sa wogole puszczane do kantyny. nie rozmawiaismy jeszcze ani sie nie widzielismy i tu powstaje pytanie - czy jezeli przesle na jego wiezienne konto pieniadze, ktos go o tym powiadomi ? [powiedzmy w porze ki9edy mozna sie udac do kantyny, dostanie informacje ze tez moze isc bo ma jakies pieniadze?]

z gory dziekuje, pozdrawiam.

Novin_ha napisał:
czy jeżeli dostanę prędzej zgodę na widzenie, to nie mogę mu osobiście na widzeniu dać ubrań?

Talon to dowód na to, że "dyrektor" wyraził zgodę na to, by osadzony dostał te ubrania. Czyli - funkcjonariusz przyjmujący paczki musi wiedzieć, że taka zgoda jest. Po to jest talon.

Novin_ha napisał:
czy może już teraz mogę podeslać???

Teraz. Jak dojdzie do końca marca to załapie się na pierwszy kwartał. Czyli Już w kwietniu będziesz mogła wysłać następną (bo przecież go tam głodzą strasznie ....). Jak nie dojdzie do końca marca to następna w lipcu.

Novin_ha napisał:
i ostatnie pytanie... czytałam, że osoby które nie mają pieniedzy na 'koncie' nie sa wogole puszczane do kantyny.

A w jakim celu mają być doprowadzani?

Novin_ha napisał:
[powiedzmy w porze ki9edy mozna sie udac do kantyny, dostanie informacje ze tez moze isc bo ma jakies pieniadze?]

Tak, ktoś go powiadomi. Jest tutaj kilka tematów o dokonywaniu zakupów, zwanych przez więźniów "wypiskami".

dzwoniłam dziś do tego AŚ w którym jest moj P. i powiedziano mi, że nie mogę mu przynieść żadnych ubrań ani niczego, bo pierw on musi napisać prośbe o pozwolenie na to do kogoś tam 'u góry'. Powiedziano mi,że powinnam go o tym powiadomić listownie... niewiem czy prędzej może jakiś 'kolega' albo wychowawca mu o tym powie...
w każdym razie - wiecie jak taka prośba o pozwolenie powinna być sformułowana ? czy można jednocześnie złożyć za jednym razem prośbę o pozwolenie na ubrania,środki higieniczne i żywność?

pzdr.

Novin_ha Nie musi pisać żadnej prośby o paczkę z artykułami spożywczymi. Bo taka paczka przysługuje raz na kwartał, bez żadnej zgody.
A co do art. hig. czy jakiś ubrań. Niech sam napisze prośbę. Jak napisać ? No normalnie, tak jak pisze się jakiekolwiek prośby. (Uprzejmie proszę o.. itd.)

endorfinalna - dzięki za odp. więc wystarczy, że mu ją po prostu nadam? tj jego imię i nazwisko i adres AŚ? przepraszam, że pytam o takie głupoty, wiem, że powinnam zadzwonić tam i po prostu zapytać, ale skończyła mi się dziś kasa na koncie...

a może mogę paczkę dać w bramie? bo akurat mam widzenie w sobotę, tak było by prędzej

edit: i tak po drodze jednego pytania : co powinnam włożyc do takiej paczki? co może najbardziej z żywności się przydać takiej osobie przebywającej w areszcie ?

Ostatnia edycja:
Novin_ha Możesz dać na bramie. Co włożyć niestety nie pomogę Ci w tym, bo co AŚ/ZK to co innego można wkładać do paczek. Najlepiej poszukaj sobie tutaj, wątku odnośnie danego AŚ i zobacz, czy coś pisze odnoście co można wkładać w paczkę.

WYBACZ W BŁĄD CIE Z TYMI PACZKAMI WPROWADZIŁAM. odnośnie tej jednej na kwartał tyczy się ZK i skazanego. A twój przecież AŚ i TA. Przepraszam za pomyłkę (chodzę i śpię).

§ 24. 1. Tymczasowo aresztowany ma prawo otrzymać raz w miesiącu paczkę z żywnością o ciężarze nie przekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym przypadku tymczasowo aresztowany może otrzymać paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar.
2. Tymczasowo aresztowany może, za zezwoleniem dyrektora, otrzymywać paczki z niezbędną mu odzieżą, bielizną, obuwiem i innymi przedmiotami osobistego użytku oraz środkami higieny, a po pozytywnym zaopiniowaniu przez lekarza - również z lekami; wydawanie leków odbywa się na zasadach ustalonych przez lekarza. Otrzymanie środków leczniczych wymaga dodatkowo zgody organu dysponującego.
3. Paczki podlegają kontroli w obecności tymczasowo aresztowanego. W paczkach nie mogą być dostarczane artykuły, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji, jak też artykuły w opakowaniach utrudniających kontrolę ich zawartości.
4. Artykuły żywnościowe uznane przez lekarza lub innego upoważnionego pracownika służby zdrowia aresztu śledczego za nie nadające się do spożycia podlegają zniszczeniu w obecności tymczasowo aresztowanego.
5. Przepisy § 8 ust. 3 i 4 i § 10 ust. 4 i 5 stosuje się odpowiednio.

Ostatnia edycja:
endorfinalna moj P. jest w AŚ ale jest już skazany, ma prawomocny wyrok. więc wychodzi na to, że mogę dać tę paczkę w bramie na widzeniu. a spis ma byc w srodku, po prostu na kartce zwyczajnie napisany tak jak lista zakupów?

a raz na kwartał liczony od momentu osadzenia, czy od nowego roku liczony? np. 1 kwartal [od 1stycznia - 1kwietnia itd?]

Novin_ha Ahha no widzisz, czyli ma jedna paczkę na kwartał, tak jak skazany w ZK. możesz dać paczkę na bramie. A odnośnie tej listy, wiesz nie wiem jak jest w tym AŚ. Ale ja nie robię żadnych list do paczek. Tylko wkładam potrzebne rzeczy do kartonu, zaklejam, zaworze, na bramie daje, oni sprawdzają, wkładają z powrotem do kartonu i koniec. Być może w tym AŚ co jest twój musi być lista, nie wiem. Tak, napisz to co zawiera paczka, czyli po kolei wszystkie artykuły, na kartkę zwykłą.
Raz na kwartał czyli kwiecień-czerwiec, później masz lipiec-wrzesień, itd... A od stycznia to nie do kwietnia, tylko do marca.

ok wszystko juz rozumiem... ale 1szy kwartał dlaczego nie do kwietnia? styczen,luty,marzec
czyli do 31 marca jest jeszcze pierwszy kwartal i jezeli dam paczke w sobote to sie jeszcze zalapie na ten pierwszy... mam rację?

raz na kwartal od momentu osadzenia....czy ja tez dobrze zrozumialam? bo nawet sie nad tym nie zastanawialam...
czyli jak w lutym (osadzony) -1 paczka to nastepna dopiero w maju....?:):confused:

Jedna na kwartał czyli
od stycznia do marca -jedna
od kwietnia do czerwca -druga
od lipca do września -trzecia
od października do grudnia -czwarta.

patrz....kurka wodna ja to inaczej myslalam
dobrze ze Novin ha wspomniala....ja to myslalam w ten inny sposob....i dalej bym tak myslala...
w sumie tak czy tak to na jedno wyjdzie tylko ze z miesiecznym poslizgiem...:wow:

Novin_ha napisał:
przepraszam, że pytam o takie głupoty, wiem, że powinnam zadzwonić tam i po prostu zapytać, ale skończyła mi się dziś kasa na koncie...

Powinnaś przeczytać ten temat!! Ile razu można to samo pisać??

endorfinalna napisał:
WYBACZ W BŁĄD CIE Z TYMI PACZKAMI WPROWADZIŁAM. odnośnie tej jednej na kwartał tyczy się ZK i skazanego. A twój przecież AŚ i TA. Przepraszam za pomyłkę (chodzę i śpię).

§ 24. 1. Tymczasowo aresztowany ma prawo otrzymać raz w miesiącu paczkę z żywnością o ciężarze nie przekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg.

Co Ty, przepraszam, zacytowałaś? Dopiero teraz to wprowadziłaś w błąd. Cały świat wprowadziłaś w błąd.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót