Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja zaczęłam pisanie o człowieku, którego nikt nie odwiedza i nie wpłaca.. Blacky napisała o człowieku, któremu nikt nie wpłaca ale Go odwiedzają i robią mu zakupy w kantynie.. idąc jej tropem myślenia jest wtedy możliwość handlu wymiennego. Tak? O to mi chodziło. Co do Łobuza to napisałaś to tak, że odebrałam to w sposób Twojego porównania mojego Łobuza, któremu wpłacałam z osadzonym XX, który nic nie ma :)

W imię Ojca i Syna...

Kasiu Ale było tez pisane, o jednej możliwości, jaką jest kupowanie za pomocą wypiski, tylko i wyłącznie przez skazanego. Czyli odpada opcja blacky z kupowaniem w kantynie przez odwiedzającego. Więc jak skazany nie ma wypiski, nie może nic kupić i nikt inny w kantynie tez nie może mu nic kupić, więc zostaje tylko BARDZO marny handel tym co dostaje z ZK. A jak wiadomo, gdy ktoś ma pieniądze, nie wymieni się na coś co i tak on także dostanie, za coś na co musi wydać swoje pieniądze. Bo jak będzie chciał zupę, czy gulasz bez mięsa (jedzonko zakładowe), to równie dobrze, może dostać to bez wymiany.
Porównanie było, ale nie takie. A odnośnie twojego kryminalisty pisałam tylko i wyłącznie w tedy kiedy pisałam odnośnie Ciebie jako kobiety wpłacającej itd.

Hejka, dlugo zastanawialam sie w jakim temacie umiescic swoj post - mam nadzieje, ze dobrze trafilam. Mam problem polegajacy na tym, ze moj narzeczony zostal przwieziony z Warszawy do innego miasta. Pojechalam do niego ponad 400km na widzenie a przy okazji zabralam paczke zywnosciowa ze soba. W tym nowym ZK okazalo sie ze paczke juz wykorzystal w Warszawie co jest nieprawda. Napisalam pismo doZK w Warszawie - jeszcze oficjalnej odpowiedzi nie dostalam ale po rozmowe tel z kobieta, ktora zajmuje sie moja sprawa dowiedzialam sie, ze w Warszawie on zadnej paczki nie dostal i nie rozumie skad tamten ZK ma takie info. Wiec ponownie zadzwonilam do tego nowego Zk i jeszcze raz zapytalam o paczke i znowu ta sama odpowiedz ze paczka juz zostala wykorzystana a taka informacja maja z karty otrzymanych paczek. Masakra poprostu. Spychologia jakas!!! KOnczy sie wlasnie kwartal i paczka przepadnie :( . ZK w Warszawie ma starac sie o kopie tej karty. Podpowiedzcie mi co ma zrobic, jak sie starac zeby on ta paczke mogl otrzymac w drugim kwartale?

w drugim kwartale bedzie mu przysługiwała kolejna paczka wiec powinien ja dostac bez problemu...
a on sam nie moze wyjasnic tej sprawy z pierwsza paczka ...?

No on wyjasnial w tym ZK, w ktorym sie teraz znajduje. I tak jak wczesniej pisalam oni twierdza ze maja dokumenty swiadczace o tym ze paczke wykorzystal jednak ZK w Warszawie twierdzi, ze jest to nie mozliwe. Ja iwm, ze w nowym kwartale przysluguje mu kolejna paczka, ale chcialabym aby otrzymal tez ta, ktora mu sie teraz nalezy a przez czyjas pomylke nie moze jej otrzymac. Zaklada, ze ta sprawa sie napewno wyjasni i okaze sie, ze tej paczki wcale ie dostal tylko, ze t i tak niczego nie zmieni bo pewnie ZK nie zgodzi sie na dodatkowa paczke w ramach zadoscuczynienia.

a nie jest tak ,ze jak dostaje sie paczke to sie podpisuje odbiór..?
moze jak okaze sie to pomyłka zk to dostanie zgode na dodatkowa paczke.

jak to sie nie zgodzi????!!!! Pzreciez to nie wasza wina ze ktos sie pomylil!!!! Wy im tlumaczyliscie!!!Wiec jak dojda papiery i udowodnicie ze jednak nie dostal tej paczki to walczcie o nia!!! Nie mozecie odpowiadac za czyjes bledy-dlaczego przez pomylke lub niekompetentna osobe macie byc stratni...
Wtedy bedzie mial 2 paczuszki:)

A musze go jutro o to zapytac czy faktycznie podpisywal odbior paczki. Tego dnia co niby mial dostac ta paczke zywnosciowa to dostal 3 inne (higienicza, odziezowa i czajnik) i moze jedna z paczek zostala odznaczona jako zywnosciowa.

aa0 napewno bede sie starala wyjasnic ta sprawe do konca i o ta paczke bede walczyla. Wkoncu to jego prawo! Ale domyslam sie, ze moze byc ciezko w staraniach o ta paczke - jeden ZK bedzie wine zwalal na drugi. :mad:

właśnie tak mogło być...może być ciężko to odkrecić teraz ale życzę powodzenia :)

aa0 napisał:
jak to sie nie zgodzi????!!!! Pzreciez to nie wasza wina ze ktos sie pomylil!!!! Wy im tlumaczyliscie!!!Wiec jak dojda papiery i udowodnicie ze jednak nie dostal tej paczki to walczcie o nia!!! Nie mozecie odpowiadac za czyjes bledy-dlaczego przez pomylke lub niekompetentna osobe macie byc stratni...
Wtedy bedzie mial 2 paczuszki:)
Racja racja... Ale ZK to nie sanatorium na szczęście, aczkolwiek tam, a raczej z nimi "walka" to jak kulą w płot. A konsekwencje tego mogą być bardzooo nie miłe dla danego skazanego. Co oczywiście nie ma znaczyć, aby nie "walczyć" o to co się należy, tym bardziej jak doszło do jakiejś pomyłki.

Ostatnia edycja:
Witam:!:dziewczyny podrzućcie pare przykładów co wrzucacie do paczek z żywnością, przeważnie?(oczywiście wiem to co lubią)to jasne, a na przykład? Dzięki

endorfinalna napisał:
aczkolwiek tam, a raczej z nimi "walka" to jak kulą w płot. A konsekwencje tego mogą być bardzooo nie miłe dla danego skazanego.

oj tak....moga byc problemy....i to baaaaardzo niemile..

ja to mojemu wkladalam....
- kiełbasy- wszystkie w przezroczystym opakowaniu
-ser tez i to zolty bialego nie mozna
-wafle takie duze w przroczystym opakowaniu
-herbata owocowa granulowana( na bramie ja przesypywalam do foliwej torebki)
-4 bulki( na bramie kroilam na pol)
-poledwiczki panierowane i kotlety(przekladalam z przezroczystych opakowan do torebek foliowych i po jednej sztuce na pol kroilam)
-duzo kielbasy!!!!-uwierz mi zje to i nic sie nie zmarnuje...

Hmmm, różnie. Np. makarony, ryże (+ sosy do tego), płatki owsiane, zupki chińskie, słodycze. Niektórzy też wkładają do paczki wędliny. Ogólnie najlepiej kupić to, czego nie można w kantynie/ na wypisce. No i żeby nie marnować kg to szkoda wkładać np. cukru, jeżeli można w kantynie. Wszystko zależy od ZK, bo w niekażdym wszystko przechodzi. ;)

ciasta???nie wiem ..ale chyba nie...zreszta co zaklad to inne obyczaje...w kazdym jest inaczej...musisz suie dowiedziec...a gdzie siedzi??
jesli bialoleka to pomoge

No właśnie to zależy od ZK, więc najlepiej jak katja91 się zorientuje w danym ZK. Bo przykładów można wiele napisać, co nie znaczy, że nawet 50% z tego w tym danym ZK przejdzie.

aa0 No niestety, ale tak wychodzą (choć nie zawsze) "wojenki" z SW

ZK Wrocław Kleczkowska -
zamęcze was chyba, ale powiedzcie mi jeszcze
co wolno wkładać do paczki żywnościowej?
a co wolno wkłądać do paczki higienicznej?

do paczki żywnościowej(przynajmniej w moich przypadkach) można włożyć:kiełbasę, czekoladę ,kawa ,cukier ,majonez,keczup,musztardę( tylko nie w szklanych opakowaniach) ,inne słodycze,herbatę,chleb,mój braciszek dostał jeszcze kotlety,kakao i mleko w proszku,
a w paczce higienicznej-odzieżowej: np.5 par skarpetek ,5 par slipków,5 koszulek ,spodenki,szampon,dezodorant w sztyfcie,maszynki i piankę do golenia,itp
na paczkę higieniczno -odzieżową musisz mieć talon ,na żywnościową nie ,nie mogą przekroczyć 5kg-pozdrawiam:D

ZAŁAMANA11 Na paczkę higieniczną skazany musi dostać talon i na nim pisze co można do tej paczki włożyć. Talon przesyła do kogoś, kto będzie robił tą paczkę i ktoś paczkę z tym talonem przywozi do ZK.

A do paczki żywnościowej, to zależy. Najlepiej zadzwonić do ZK i zapytać. Bo nie we wszystkich ZK można to samo.

nitka Pianka, dezodorant w sztyfcie w wielu ZK nie przechodzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót