Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam pytanko czy paczka higieniczno odzieżowa też ma jakąś wage określoną :?:

Przepraszam, chyba wprowadziłam Cię wcześniej w błąd. W kkw nie ma nic nt wagi paczek odzieżowych, przynajmniej ja nic nie znalazłam. Obiło mi się o uszy, że do 5 kg, ale może coś mi się pomieszało albo były to jakieś wewnętrzne ustalenia ZK. A co do Twojego poprzedniego pytania, to ja zawsze kupuję największe opakowania :ok:

Połączę Twój wcześniejszy temat z tym tematem :ok:

Paczki dzielą sie na żywnościowe i higieniczne.. W przypadku tych drugich nie spotkałam się u nas z limitem wagowym. Ostatnio jak robiłam paczkę pakowałam w nią wszystko co uważałam za niezbędne - przestrzegałam jedynie warunek, ze żadnych opakowań szklanych i metalowych.Być może ktos zamieszczał juz ten link ( nie mam czasu na sprawdzenie tego teraz ), ale z pewnością znajdziecie tutaj najistotniejsze informacje :
http://www.sw.gov.pl/index.php/aktualnosci/more/1230

U nas są ograniczneia wagowe jesli chodzi o paczki higieniczno-odziezowe, waga do 5 kg. Widocznie zależy to od wewnętrznych uregulowań ZK, najlepiej skontaktować się telefonicznie przed wysłaniem paczki.

W większości ZK higieniczno-odzieżowa może mieć 5 kg, ale niektórzy więźniowie maja dodatki. Paczka, która ostatnio wysłałam ważyła 7,76kg ponieważ P napisał zapotrzebowanie na konkretne rzeczy i pan dyrektor rozpatrzył pozytywnie.

Witam!
Chciałabym wiedzieć czy skazanym odsiadujacym wyrok w zakładzie zamkniętym przsługują jakieś dodatkowe paczki niż tylko jedna co kwartał? Czy można na taką pczkę np. "zasłużyć" dobrym zachowaniem?

Paczka jedna na kwartał ale oczywiście jeśli "zasłuży" to może dostać dodatkową paczkę

W niektorych ZK z okazji Swiat daja dodatkowa pozliwosc przyslania paczki no i oczywiscie za wnioski nagrodowe

Czy na paczkę żywnościową też muszę mieć talon?
Czy 5 kilo to razem z opakowaniem? Czy mogę taką paczkę zawieźć sama w p. siatce aby opakowanie ważyło jaknajmniej?
Bo odzieżowa paczka, którą ostatnio wysłałam ważyła 7 kilo i została w całości przekazana osadzonemu.

na paczke zywnosciowa nie musisz miec talonu, tylko nie moze byc tam rzeczy w puszkach czy sloikach, ani niczego sypkiego typu cukier czy kawa, tak jest u mojego Misia. Mozesz ja zawiezc sama ale wtedy jakis czas z tego co mi Slonko mowilo lezy ona na magazynie. W kazdym ZK sa inne choc podobne zasady i najlepiej zapytac albo osadzonego albo wychowawce. Wydaje mi sie ze 5kg bez siatki czy pudelka ale tak jak pisalam lepiej dokladnie sprawdzic.

U mojego Misia paczka odziezowa nie musi byc odpowiedniej wielkosci poprostu wkladasz tm to co masz wyszczegolnione na talonie i juz :)

Nie przyjmą Ci paczki bez katona, ale każdy ZK inaczej do tego podchodzi, najlepiej Minimini zadzwoń do ZK poproś o rozmowę w magazynem i tam Ci dokładnie udzielą informacji. Ostatnio ja tak zrobiłam bo wysłałam paczkę żywnościową o 20 g cięższą niż powinna być, zadzwoniłam żeby zapytać czy przejdzie okazało się że nie musiałam gnać na pocztę z powrotem na szczęście zdążyłam.

Nie mogę zapakować kawy? I konserw? Nawet tych w miękkich opakowaniach? To co mam tam włożyć? Cebulę?

Szczeże mój A to zawsze chce wędlinę jakieś różnego rodzaju kiełbasy podsuszane które mogą dłużej poleżeć, hermentycznie pakowane, a ostatnio zamiast jedzenia zażyczł sobie 5 kg batonów energetycznych.:confused:

A ja nakupowałam takich malutkich miękkich puszeczek z konserwami, paprykarz, kawę, śmietankę w proszku, herbatę, no i słodycze (czekoladę, chałwę, wafelki). A galaretka na wagę, taka bez papierków może być czy też nie?

Wiecie co, ja tam chyba jutro zadzwonię, bo potem się okaże, że on nic na święta nie dostanie :O

A dlaczego nie można kawy czy cukru? Oczywiście że można ale w większości ZK trzeba przesypać tak żeby można było to sprawdzić. najlepiej zawieźć paczkę osobiście i na miejscu przesypywać
W niektórych ZK przyjmowane sa również puszki ale jak wiadomo co ZK to obyczaj...

U mojego Slonka nie mozna bo jak stwierdzili w produktach sypkich moga byc narkotyki a na dokladne sprawdzanie oni czasu nie maja :(

Shira jak zawsze sprawdza się powiedzenie co ZK to obyczaj. Ale w większości ZK można tylko trzeba przesypać. Mirkowi jak robiłam paczki to normalnie dawałam kawę czy cukier w oryginalnym opakowaniu, przeważnie nawet nie sprawdzali. Ale już w innym ZK jak robiliśmy koleżce paczkę to trzeba było przesypać. Nie można było dawać w paczce produktów sypkich jak się paczkę pocztą przesyłało ale jak dawaliśmy na miejscu i przy nich (np: cukier otwieraliśmy i przesypywaliśmy do woreczków foliowych) to przechodziło większość.
A w "wodnych" produktach może być bomba!! :smile:
Albo "woda ognista" :lol:

No i już wszystko wiem. Konserw nie mogę włożyć nawet takich w miękkich opakowaniach, tylko hermetycznie zamkniętą wędlinę. No i oczywiście nic w szkle czy w puszkach. Ale chociaż tyle już wiem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót