Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
haha niezły numer z tym kremem :lol:
A herbata jako narkotyk idealnie się nadaje,czy do nosa nie wiem ale jako napar,idealny ;)
w końcu napar z liści herbaty, dzięki alkaloidom wywiera działanie pobudzające na układ nerwowy. Usuwa senność i zmęczenie ;)
Czyli dobrodziejstwo czaju ale przecież nikt nie może zabronić mieć herbaty,często jednego z dwóch codziennych napojów w ZK.
Ja zawsze zdaję się na listę od męża,ten wie co przejdzie w danym zakładzie a co nie.
Także na to się powołuje,a jeśli sama chcę coś wymyślić to kupuję właśnie coś czego w kantynie nie ma.
A książkę jak najbardziej możesz wysłać:)

podałam przykład kremu, bo takich niuansów są setki...czemu nie spróbować zrobić coś dobrego bez prośby o talon jak tylko się da ???
żeby mój się określił co by chciał to by było dobrze, bo pod hasłem paczka do 5kg dużo się zmieści a zarazem nic...
za to czego się dowiedziałam wielkie dzięki i trzymajmy się, bo do Ich powrotu mamy jeszcze chwilę... :cool:

RE: Paczki higieniczne

Witam, chcę wysłać balsam do ciałą do więzienia ale mam problem bo nie moge znalezc nic w przezroczystych opakowaniach..czy można to jakos przelac?? tak samo zel do mycia twarzy i balsam po goleniu..można to przelewać np w słoiczki ??

pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedź

Nie wiem jak w innych zakładach, ale w tym z którym miałam do czynienia opakowania szklane bądź metalowe nie przechodzą.

anet Najlepiej przedzwoń do ZK, bo w niektórych można.

ale moge to przelac w cos w ogole? w inny plastik przezroczysty?

dzieki bardzo , masz racje zadzwonie to sie dowiem. gorzej bedzie jak nie bedzie wolno..

Witam mam konkretne pytanie odnośnie paczki zywnosciowej kierowanej na Areszt Śledczy we Wrocławiu przy ulicy Kleczkowskiej.Chciałabym sie dowiedzieć czy któraś z was słała tam paczke i jak jest z papierosami czy istnieje jakis limit dotyczący paczek.Np czy moge wrzucić do paczki 20 paczek papierosów czy tylko 10 paczek i to jest koniec.Bardzo proszę o pomoc...

chetnie bym wyslala ale wlasnie zwonilam do lublina do aś i mi powiedzieli ze nie mozna wyslac nic co nie ejst przezroczyste, zadnego kremu, balsamu do ciala..niczego , nawet czegos do golenia..jestem zalamana..

anett.m napisał:
chetnie bym wyslala ale wlasnie zwonilam do lublina do aś i mi powiedzieli ze nie mozna wyslac nic co nie ejst przezroczyste, zadnego kremu, balsamu do ciala..niczego , nawet czegos do golenia..jestem zalamana..

coś tu jest nie tak, bo nigdy nie widziałam np. pianki do golenia w przezroczystym opakowaniu, więc chyba coś źle zrozumiałaś. żel pod prysznic, szampon - ok, takie jeszcze znajdziesz, ale tak jak napisałaś - pianki takiej nie widziałam.

tekila A co tu jest nie tak.
Skoro funkcjonariusz jej powiedział, że nie można wysłać nic co nie jest w przezroczystym opakowaniu. A wiadomo, że pianka nie jest (bo nikt tu nie twierdzi, że jest), to pianka odpada z listy ewentualnych rzeczy.
Nie mieszaj jej w głowie, tylko przeczytaj ze zrozumieniem.

endorfinalna napisał:
tekila A co tu jest nie tak.
Skoro funkcjonariusz jej powiedział, że nie można wysłać nic co nie jest w przezroczystym opakowaniu. A wiadomo, że pianka nie jest (bo nikt tu nie twierdzi, że jest), to pianka odpada z listy ewentualnych rzeczy.
Nie mieszaj jej w głowie, tylko przeczytaj ze zrozumieniem.

funkcjonariusz może i tak powiedział, ale nie raz przyjęto mi w paczce rzecz, która wg f-sza, z którym wcześniej rozmawiałam nie miała prawa przejść. więc może się tak zdarzyć, że inny funkcjonariusz puści taką paczkę.
akurat w zk, w którym jest S. nikt się nie czepiał czy opakowanie jest przezroczyste czy nie, a przecież skazani muszą się czymś golić i nie uwierzę, że ktoś zabronił podawania pianki do golenia, bo nie jest w przezroczystym opakowaniu.

tekila Nie twierdze, że nie przyjęli by paczki innej niż tej o której TEN funkcjonariusz mówił. Ale akurat w tym co powiedział nie ma nic nie zrozumiałego.
Poza tym to, żę w ZK u twojego S. jest inaczej to nie znaczy, że w każdym innym ZK też tak jest. I zwróć uwagę, że użytkowniczka pisała o AŚ, a to też jest już inna sytuacja, niż w ZK.
Oczywiście, że mogą odmówić przyjęcia w paczce pianki do golenia! W kantynach jest to można sobie kupić. ZK Koronowo, ZK Mielęcin, AŚ Tarnów, AŚ Wadowice, AŚ Kraków. w TYCH NP. NIE MOŻNA! I chociażbyś na rzęsach ustała nie przyjmą Ci, bo tak jest w regulaminie i tyle! Co więcej nie można żadnych antyperspirantów, pasty do mycia zębów.
I co też nie uwierzysz, skoro każda jednostka ma swój regulamin wewnętrzny?
To jedź się przejedź i uwierzysz.

endorfinalna napisał:
tekila Nie twierdze, że nie przyjęli by paczki innej niż tej o której TEN funkcjonariusz mówił. Ale akurat w tym co powiedział nie ma nic nie zrozumiałego.
Poza tym to, żę w ZK u twojego S. jest inaczej to nie znaczy, że w każdym innym ZK też tak jest. I zwróć uwagę, że użytkowniczka pisała o AŚ, a to też jest już inna sytuacja, niż w ZK.
Oczywiście, że mogą odmówić przyjęcia w paczce pianki do golenia! W kantynach jest to można sobie kupić. ZK Koronowo, ZK Mielęcin, AŚ Tarnów, AŚ Wadowice, AŚ Kraków. w TYCH NP. NIE MOŻNA! I chociażbyś na rzęsach ustała nie przyjmą Ci, bo tak jest w regulaminie i tyle! Co więcej nie można żadnych antyperspirantów, pasty do mycia zębów.
I co też nie uwierzysz, skoro każda jednostka ma swój regulamin wewnętrzny?
To jedź się przejedź i uwierzysz.
Endo, ja to wszystko co piszesz wiem. Tylko nie rozumiem jednej rzeczy - uczepiliśmy się pianki do golenia, więc przy niej zostanę. Śmiałam się kiedyś z S., żeby zapuścił brodę w zk, a on wtedy odpowiedział, że nie da rady, bo mają w tym zk obowiązek golenia się (jeżeli w innych zk/aś nie ma takiego obowiązku, to mnie wyprowadź z błędu). i stąd moje pytanie - skoro nie można podać w paczce pianki do golenia, to jak skazany ma się ogolić (zakładając, że nikt mu nie kupi tego w kantynie) - na sucho? na sucho to niektórzy by cali podrapani chodzili. a może jakiś przydział środków czystości jest, skoro rodzina nie może ich podać w paczce?

Nie ma wszędzie takiego obowiązku śmiem twierdzić, jest wiele osadzonych z wąsami, nawet brodą. A zresztą można sobie to tylko przycinać, fryzjer też w ZK/AŚ jest, więc nie widzę większego problemu. Co do przydziału środków, nie wiem dokładnie, ale np. ''na wstępie'', przy przydzielaniu całego wyposażenia do odsiadki, dają niezbędne środki, wiem, że mydło, papier, pastę, krem do golenia, maszynkę. A jak później, dokładnie nie powiem. A skoro nikt mu nie kupi w kantynie, to czemu miałby mu robić paczkę. Nie widzę większej różnicy, czy w paczce, czy w kantynie. Ale skoro taki jest regulamin, to jakoś inaczej trzeba to załatwić. I podejrzewam, że tam, gdzie jest taki wymóg golenia, tam i pewnie dają, bo przecież jakby ktoś nie kupił, albo w paczce nie podał, a tak może być, co w tedy... A i nawet cena za bardzo się nie różni, w sklepie na wolności, czy na widzeniu w kantynie (przynajmniej jeżeli chodzi o piankę i inne środki czystości)

nie chciałabym być znów objechana przez nikogo za to co napiszę...
wiem, że co do wyglądu osadzonego - zarost - to obowiązuje image ze zdjęcia jakie zostało zrobione do jego karty. nie wiem czy taki wymóg jest w każdym zk, ale jak na razie mój musi się golić, bo na zdjęciu nie ma zarostu, gdyby miał ochotę na wąsy to musi pisać o zgodę, bo inaczej kwit...jak jest w takim przypadku z kremem czy dają im czy nie nie wiem, ale wątpię raczej, z resztą muszą mieć tam fryzjera, bo inaczej chodzili by jak hipisi ;)
najlepsze rozwiązanie to wysłać kasę i niech sam sobie kupi, tu nie ma nad czym się rozwodzić, gdziekolwiek Twój pan by nie był w pierwszej kolejności obowiązuje go regulamin...
jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

mysz No tak regulamin, też się zgodzę.
Ale nie sądzę, aby wysłanie pieniędzy na konto jest najlepszym rozwiązaniem. I tak część idzie tylko na jego potrzeby, a część na wyjście.
Np. ja, biorąc pod uwagę fakt, że robię mu zakupy na widzeniu wiem ile idzie pieniędzy na zakupy chemiczne, czy żywnościowe. Wiem, że nie ma za dużej rozpusty itd. I jest zależny trochę ode mnie.
A w przypadku, gdzie sam by to robił to wiem, że powiozło by go bardzo szeroko, a następnym razem nie miałby już za co. Owszem, mogłabym się bardzo zdenerwować, ograniczyć mu wpłaty, ale nie widzę, aby to dało coś dobrego.

z tego co wiem to kasa idzie pół na pół.wiadomo, że lepiej mieć kontrolę, dlatego lista czy talon i tylko tyle, z resztą przyjemności sami dają sobie radę ;)
ale już bym tak się nie rozwodziła nad tą nieszczęsną pianką, bo równie dobrze sprawdza się mydło w przezroczystej folii - tego na bramie raczej nie będą kroić...
przelewanie do innych pojemników nie jest najlepszym pomysłem, bo tym bardziej może takie coś nie przejść - jak udowodnisz, że nie ma jakiegoś dodatku??? Ty wiesz, że masz dobre intencje i nawet o tym nie myślisz, ale panowie strażnicy już nie mają takiej pewności...
dlatego środki higieny najlepiej wysyłać w oryginalnych opakowaniach z etykietą i ujęte na talonie, wtedy nie ma do czego się doczepić.

mysz Nie idzie pół na pół, tylko jakoś inaczej ;)
Mają specjalną maszynę do prześwietlania, także nie bój nic, dużo rzeczy pod kontrolą jest.
Mydła i może nie kroją, ale np. ser, kiełbasę itp. owszem.
Nie wszędzie, w niektórych AŚ/ZK przelewane produkty normalnie przechodzą, ba strażnicy sami każą przelać.
Jak można wysłać takie środki higieny w paczce to i owszem dobrze, ja np nie mogę, trzeba kupować w kontynie. Jedyna rzecz która przejdzie to jest maszynka, gąbka, mydło, proszek, szczoteczka do zębów, nic poza tym.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót