Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
agulec15 napisał:
A ja i tak wychodzę z założenia,że jeśli ktoś będzie coś chciał przemycić to i tak to zrobi,nie koniecznie w jedzeniu.Polak potrafi.
I tu się z Tobą zgadzam;)

No bo taka jest prawda,nie czarujmy się,że nagle ten problem zniknie.

Już nie wiedzą co wymyślać w tym kraju!!!wszystko żeby tylko utrudniać ludziom życie;/ brak mi słów poprostu, codziennie jakieś złe informacje;/ nie wszyscy mają dostęp do internetu;/ i napewno nie wszystko w tych kantynach jest co będzie chciał skazany! Może jeszcze niedługo wymyślą że widzenia będą przez skypa??masakra poprostu!

cessii napisał:
Już nie wiedzą co wymyślać w tym kraju!!!wszystko żeby tylko utrudniać ludziom życie;/ brak mi słów poprostu, codziennie jakieś złe informacje;/ nie wszyscy mają dostęp do internetu;/ i napewno nie wszystko w tych kantynach jest co będzie chciał skazany! Może jeszcze niedługo wymyślą że widzenia będą przez skypa??masakra poprostu!

Zaraz ktoś przeczyta twojego posta i pomysł z widzeniami przez skypa wejdzie w życie:grin:Ale,ale...odbiegamy od tematu

Forg,ale na pewno masz samochód ,to te 20 km na pocztę dojedziesz a poza tym mieszkasz w jakiejś dziurze zapadłej chyba, bo teraz raczej wszędzie są punkty pocztowe.;)
A przemycanie narkotyków do ZK przez najbliższych, czy znajomych jest bezlitosną głupotą,bo nie pomyślą jaką krzywdę robią skazanemu,w imię dobroci .Nie pomyślą,że niszczą cały dotychczasowy efekt resocjalizacji skazanego,pomocy mu w zerwaniu z nałogiem. Ale z tego prosty wniosek, najpierw należałoby poddać resocjalizacji bliskich skazanego, lub obłożyć osobę wnoszącą narkotyki wielką karą ,bez względu na wiek i status finansowy, być może zaczną robić wtedy użytek z rozumu

Ostatnia edycja:
Z tego co doczytałam, to paczke żywnościową można 1/3 m-ce organizować.
Rozumiem, że może ona byc przekazana strażnikowi na bramie i nie musi być w ogóle powiązana z widzeniem w tym samym dniu?Po prostu przekazujemy paczke i wracamy?Powiedzcie mi proszę, czy zawartość sprawdzaja na naszych oczach, czy już wewnątrz AS?
Czy karton musi być owinięty w papier, czy wystarczy go tylko zakleic taśmą?
I najważniejsze pytanie chyba wg mnie-czy mogę zanieść paczkę już następnego dnia od osadzenia, czy musi upłynąć jakiś czas, aby móc to zrobić???

bk123 napisał:
Z tego co doczytałam, to paczke żywnościową można 1/3 m-ce organizować.
Rozumiem, że może ona byc przekazana strażnikowi na bramie i nie musi być w ogóle powiązana z widzeniem w tym samym dniu?Po prostu przekazujemy paczke i wracamy?Powiedzcie mi proszę, czy zawartość sprawdzaja na naszych oczach, czy już wewnątrz AS?
Czy karton musi być owinięty w papier, czy wystarczy go tylko zakleic taśmą?
I najważniejsze pytanie chyba wg mnie-czy mogę zanieść paczkę już następnego dnia od osadzenia, czy musi upłynąć jakiś czas, aby móc to zrobić???

Z tego co wiem , możesz zanieść żywnościową odrazu i przy Tobie sprawdzają . Nie zdziw się jak sporo odrzucą, przy mnie kobiecie odrzucili czekolady z adwocatem i saszetki kawy z magnezem (widocznie był w tym jakiś cel) najlepiej zapytać się. Jeśli chodzi o pakowanie to tylko na poczcie musisz miec zabezpieczoną paczkę, jeśli zanosisz bezpośrednio to i tak otwierają ją przy Tobie i sprawdzają. Jednak nie zapomnij napisać swego adresu, nazwiska z imieniem..........co zaś się tyczy adresata, to musisz również napisać imię z nazwiskiem oraz imię ojca

bk123
Zapomniałam dodać że paczki nie są absolutnie powiązane z widzeniami, ale na higeniczno-odzieżową musisz mieć talon, który dostaniesz od osadzonego. Powodzenia :)

Potomac-vest, moja lektura tu wskazuje na to, że odrzucili ci czekolade z advocatem, ponieważ czekolady z nadzieniem często nie przechodzą, a saszetki z kawą ? Kawa musi byc przesypana w torebkę foliową, żeby mogli ją sprawdzić.
A o talonach na higieniczną wiem;)

Powiedzcie mi, czy skoro cukru nie można w formie sypkiej to jest on dozwolony w formie kostek-czy tez nie?
I kawa rozpuszczalna taka miałka też nie przejdzie, a taka grubsza? Jak np. jacobs zielona?

bk123 to zależy do którego ZK chcesz tą paczkę wysłać. Każdy ZK ma inne wytyczne co do paczki. A najlepiej będzie jak zadzwonisz na bramę ZK i zapytasz co możesz włożyć do paczki, a czego nie.

każdy tu ma trochę inne doświadczenia z paczkami - ja paczek nie robię natomiast wszystko co R potrzebuje kupuję w czasie widzenia w kantynie - i wtedy nic nie jest sprawdzane i przeszukiwane.może więc do paczki włóż produkty które nie są "podejrzane" a resztę czyli cukier, kawa, herbata itp - dokup w kantynie.

Fokusmokus tyle że nie w każdym ZK można zrobić skazanemu zakupy na widzeniu.
A cukru faktycznie nie opłaca się przesyłać w paczce.

wieczny_smutek napisał:
tyle że nie w każdym ZK można zrobić skazanemu zakupy na widzeniu.

to prawda, ja napisałam o swoich doświadczeniach jako o ew. wariancie dla paczki - wg mnie znacznie wygodniejszym ale to wszystko oczywiście zależy od ZK, nie wszędzie można w ogóle robić zakupy albo jest granica finansowa tych zakupów. trzeba więc rozeznać teren ale to już napisała wieczny_smutek

bk123 napisał:
Powiedzcie mi, czy skoro cukru nie można w formie sypkiej to jest on dozwolony w formie kostek-czy tez nie?
I kawa rozpuszczalna taka miałka też nie przejdzie, a taka grubsza? Jak np. jacobs zielona?

Bk123
Także proponuję byś dowiedziała się w zk, każdy ma inne doświadczenia.
U mnie np. nie ma problemu z zakupem na widzeniu i mam nadzieję że dalej tak będzie, co odrzucili z paczki tego do dziś nie wiem bo wysłałam pocztą żywnościową paczkę......ale przeważnie słodycze i takie tam. To jest temat morze.........jedni chcą wysłać kurczaka a innym zupki nie przyjmą.

Ja narazie na widzenie nie wiem kiedy pójdę, więc zakupy w kantynie odpadają.
Jutro zadzwonię tam i zapytam-albo lepiej faktycznie przejdę sie pod bramę, a później pójdę drugi raz z paczką najwyżej.
A kantyna jest w każdym areszcie??? Bo na stronie zakładu nie ma nic nadmienione o takowej:o
Rozumiem ze paczka nie musi byc zaklejona skoro i tak ją otwierają?

paczka to słowo umowne - nie musi być w kartoniku, mogą to byś po prostu produkty w siatce. i konieczna jest do nich lista!
jeszcze jednym sposobem jest zrobienie przelewu na konto ZK dla osadzonego - będzie mógł sam zrobić sobie potrzebne zakupy.

u mojego zawsze muszą być rzeczy spakowane do kartonu,bez względu na to co to jest

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót