Iura novit curia
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 508
Dobrze że nic nie lata nad moim osiedlem, nie mógłbym wtedy spać w nocy...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To normalne. Jeszcze 300 lat temu, ze swoją wiedzą, pilota samolotu wysłałby pan na stos.Iura novit curia napisał:Dobrze że nic nie lata nad moim osiedlem, nie mógłbym wtedy spać w nocy...
Nic pan nie wiesz. Ale dla LAIKA naturalnie taki news trąci sensacją i wręcz karygodnym, nieprawdopodobnym błędem.modoc napisał:To już wiem czemu w stanach pilot się pomylił lądując nie na tym lotnisku co trzeba.
Specjalności ma pan wiele, a jednak nic pan nie wiesz, mylisz i nie rozumiesz panmodoc napisał:Jak najbardziej jeśli samolot ma wylądować na Modlinie a ląduje na Okęciu to jest to bardzo duży błąd.
username1 napisał:Ma to do rzeczy, że osoba z aurą jak najszybciej musi zatrzymać się w DOWOLNYM BEZPIECZNYM MIEJSCU, może jesteś ze wsi i takich miejsc jest tam dużo, ale zapewniam Cie ze znalezienie takiego miejsca w centrum miasta do prostych nie należy. Dwa taka osoba nie może, zatrzymać się na środku drogi gdyż jak kierowcy zaczną na nią trąbić gdyż blokuje ruch, wzmoży to stres i może dojść do wylewu. W momencie kiedy podczas ataku osoba ma bezpieczne i spokojne miejsce, takeigo ryzyka nie ma zwykle po ataku wstaje i normalnie jak nigdy nic funkcjonuje. Napiszę krótko, piszesz totalne bzdury gdyż NIE MASZ NAJMNIEJSZEGO POJĘCIA O EPILEPSJI O TYM CZYM JEST EPILEPSJA. W PIERWOTNY SPOSÓB REAGUJESZ NA NIEZNANE NIEUZASADNIONYM W FAKTACH STRACHEM i GDYBANIEM.
Lepiej od pana? Obawiam się, że nie ma takich "kwestii"modoc napisał:No to oświeć mnie w kwestiach w których wiesz lepiej.
Sachalin napisał:Lepiej od pana? Obawiam się, że nie ma takich "kwestii"
Jeśli mogę o coś jednak prosić, to aby świecił pan przykładem i doradzał tym zagubionym forumowiczom w "kwestiach", o których ma pan jakiekolwiek pojęcie a nie WYOBRAŻENIE![]()
Iura novit curia napisał:EPILEPSJA a PADACZKA to różne choroby, choć podobne w zespole objawowym.
Iura novit curia napisał:Padaczka to zespół objawowy, epilepsja to choroba, nie każdy napad padaczkowy związany jest z epilepsją, jak to zrozumiesz to pogadamy, tymczasem to nie forum medyczne tylko prawne, a twój problem został rozwiązany.
Iura novit curia napisał:Jak może nie wszyscy wiedzą, ale z wykształcenia jestem ratownikiem medycznym...
Przystępując do szczegółowych rozważań w pierwszej kolejności podkreślić należy, iż stosownie do art. 122 ust. 1 pkt 4 przywołanej wyżej ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem podlega m.in. kierujący pojazdem skierowany decyzją starosty w przypadkach nasuwających zastrzeżenia co do stanu zdrowia. W myśl zaś § 2 ust. 4 pkt 5 cytowanego już rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 stycznia 2004 r. w sprawie badań lekarskich kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, starosta może skierować na ww. badania osobę, co do której powziął wiarygodną informację o zastrzeżeniach co do stanu zdrowia tej osoby, mogących powodować niezdolność do prowadzenia pojazdów. Szczególne rygory rozporządzenie przewiduje w kwestii badania osób chorych na padaczkę (lub wobec których zaistniało podejrzenie takiego rozpoznania). Sposób oceny stanu zdrowia takich osób w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami określa załącznik nr 4b do rozporządzenia. Wprowadza on m.in. adresowany do lekarza, który podczas wykonywania zawodu, stwierdził u osoby ubiegającej się o prawo jazdy lub posiadającej prawo jazdy, przypadek wystąpienia napadu o symptomatologii padaczkowej lub podejrzenie albo istnienie padaczki, niezależnie od okoliczności, bezwzględny wymóg powiadomienia organu wydającego prawo jazdy o konieczności dokonania oceny predyspozycji zdrowotnych tej osoby do kierowania pojazdami. W niektórych bowiem przypadkach schorzenie stanowi bezwzględne przeciwskazanie do prowadzenia pojazdów. Stosowne badania i ocenę ewentualnych przeciwskazań przeprowadza uprawniony lekarz (wymogi jakie lekarz musi spełniać określa § 14 rozporządzenia).
Jak to ?
coś słyszałam że po 2 czy 3 latach jak nie występują ataki to mogę ponownie się starac o prawo jazdy
bart1987+ napisał:nadal są piętnowani.