Macie problem z sąsiadami palącymi śmieciami i zwłaszcza latem, bo nie mają żadnego ekologicznego urządzenia do podgrzewania wody? Zróbcie tak jak Ja. 1. Nagrać film ukazujący wydobywanie się dymu z komina zakończony ujęciem na termometr zewnętrzny, aby było widać wyraźnie, że palą latem przy temp. np. 25st C. 2. Zadzwonić do Straży miejskiej i nagrać rozmowę, poinformować Strażnika że rozmowa jest rejestrowana. Macie dowody na waszą interwencje i "pierwszej możliwej linii obrony". I teraz meritum: Za utrzymanie porządku w gminie (wg Ustawy o ochronie środowiska) odpowiada Prezydent, Burmistrz lub Wójt. To do niego powinniście złożyć wniosek interwencyjny, ale tego nie róbcie. Wy jako Kowalski jeśli złożycie taki wniosek to pewnie wyląduje w szafie i tyle. Złóżcie wniosek interwencyjny do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Środowiska dołączcie film ukazujący problem, napiszcie również o nic nie dającej interwencji w straży miejskiej. Wojew. Urząd Ochr. Środ. przekażę sprawę do waszego włodarza miasta i to zrobi na nim większe wrażenie. Burmistrz będzie musiał zakończyć procedurę i nie będzie nikogo zwodził za nos, a właśnie to Burmistrz jest przełożonym Straży Miejskiej i On nimi kieruje. Ja tak zrobiłem i sprawa została raz na zawsze rozwiązana.