Paragon nie fiskalny!

• Autor wątku Autor wątku dsaw01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dsaw01

dsaw01

Użytkownik
Odpowiedzi
194
Witam cześć wszystkim.

Mam taki dylemat, powiem w prost.
Zakupiłem kilka gadżetów na allegro.
Pendrive itp.
Na pendrivie np napisane jest gwarancja 5lat na opakowaniu.
To jak ta tego pseudo firma padnie, to przecież nie pokaże producentowi taki papier jaki od niego dostałem bo mnie wyśmieje ;d

Dostałem zwykłą kartę gdzie jest imie nazwisko jakies adres, jakies cyferki
obok daty "849/2/2022/P" i nic wiecej.

Żadnej pieczątki, podpisu nic!
A tu napisane jest ;d

Paragon niefiskalny nie ma żadnej podatkowej wartości, jest to dokument wystawiony przed fiskalizacją urządzenia (Co to fiskalizacja?). Służy do nauki lub testowania oraz szkolenia z obsługi urządzenia. Zgodnie z aktualnymi przepisami nie wolno wprowadzać do obrotu gospodarczego paragonów niefiskalnych.

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, coś podpowiedzieć.

Jak bym pomylił dział przepraszam pana administratora czy moderatora. I proszę o przeniesienie ;d

Pytam się czy fakturę mi da jak nie chce dać paragonu z fiskalnej kasy.
On do mnie że już tego się nie robi i takie coś tylko ;d Te paraony nie fisklane tylko.
To prawda?

Ostatnia edycja:
wg mojej - zaznaczam mojej opinii to nie posiadasz aktualnie dokumentu w postaci paragonu. paragon to dokument nie w wordzie jak wkleiłeś ale z drukarki fiskalnej i robi się to po to aby 'nabić' go na drukarkę fiskalną i dokonać fiskalizacji czyli zarejestrowania sprzedaży dla detalicznego klienta(nieimiennego) dla celów ewidencji m.in. (głównie) podatkowej. Zestawienie takich wydruków z kasy później idzie do ksiąg rozrachunkowych. zamiast paragonu możesz żądać faktury ale z tego co tutaj zrozumiałem sprzedawca chce ukryć sprzedaż a Tobie wystawił coś co ma Cię wprowadzić w poczucie, że otrzymałeś dokument sprzedaży. Ja bym dusił o prawdziwy paragon albo fakturę, bo mam aktualnie podobną sprawę i uważam, że nie otrzymałem dokumentu sprzedaży ale u mnie sprawa jest bardziej złożona...

To już chore się robi. W mediamarku na paragon można było kupić podrobione pady z ps5.
A jak jutro pójdę do piekarni i kupię bułki, a to będą fake?

Dziękuję, może jeszcze by ktoś mógł coś podpowiedzieć?
Najlepsze jest że jak chce fakturę to on mi piszę że już dał taki paragon i mi nie da faktury.

Może podróbkami handluje. Chodzi mi tylko że jak pendrive mi się zepsuje to przecież nie pokaże producentoki taki śmieć co on mi dał.

Mógłbym jakieś art prosić?

Nie lubię jak ktoś mnie robi w hvja ;d

Zgodnie z rozporządzeniem: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20210002442/O/D20212442.pdf

Zwolnienia z rejestrowania sprzedaży na kasie fiskalnej nie stosuje się w stosunku do:

§ 4.1.k. zapisanych i niezapisanych nośników danych cyfrowych i analogowych

Proponuję założyć sprzedającemu dyskusję i poinformować go, że zgodnie z przepisami miał obowiązek zarejestrować sprzedaż na kasie fiskalnej i że serdecznie prosisz o dowód, że ta sprzedaż jest zarejestrowana na kasie i poproś o wydanie paragonu fiskalnego. Jednocześnie poinformowałbym, że brak natychmiastowej reakcji spowoduje zawiadomienie KAS.

Myślę, że wyśle Ci paragon w kilka minut po odczytaniu... A jak nie to zawiadom KAS, prawdopodobnie dochodzi do oszustw podatkowych.

Powrót