H
hubertnnn
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Mam następującą sytuację: zaparkowałem motocykl w przejściu między blokami (wszyscy tam parkują, bo nie pada i nikmu nie zawadza, bo przejście jest szerokie na ponad 5 metrów).
Wybrałem to miejsce też przez to że chodnik idący tym przejściem nie posiada drogi (jest sam chodnik) więc nie obowiązuje tam zakaz postoju.
No właśnie, z tym że wg straży miejskiej zakaz postoju wynikający ze strefy zamieszkania (znak D-40) obowiązuje (dostałem mandat).
Na stronie policja.gov.pl jest wyraźna definicja
Kto ma racje, ja czy straż miejska?
Jeśli ja to co powinienem zrobić (mam 14 dni na odpowiedź)?
Wybrałem to miejsce też przez to że chodnik idący tym przejściem nie posiada drogi (jest sam chodnik) więc nie obowiązuje tam zakaz postoju.
No właśnie, z tym że wg straży miejskiej zakaz postoju wynikający ze strefy zamieszkania (znak D-40) obowiązuje (dostałem mandat).
Na stronie policja.gov.pl jest wyraźna definicja
A więc skoro przejście nie jest drogą, to nie powinien obowiązywać tam zakaz.Według obowiązujących przepisów ruchu drogowego „strefa zamieszkania” to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.
Kto ma racje, ja czy straż miejska?
Jeśli ja to co powinienem zrobić (mam 14 dni na odpowiedź)?