Paserstwo

• Autor wątku Autor wątku danniel1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danniel1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Krótko opiszę moją sprawę. Mam 16 lat. W wieku 14 lat miałem sprawę sądową o demoralizację. Odstąpiono od wymierzenia kary. W tym tyg. zostałem zamieszany w sprawę z kradzionymi telefonami. Pewnego dnia kolega napisał do mnie że ma na sprzedaż telefony i miałem się popytać czy nikt ich nie chce kupić. Więc to zrobiłem. Kupił je kolega, który kontaktował się z paserem przez mój tel komórkowy. Tego samego dnia po godz od zakupu telefonów przez mojego kolegę do mojego domu przyjechała policja i zrobiła rewizję. Nic nie znaleziono. Zostałem zabrany na komisariat. Tam został przywieziony mój kolega przy którym znaleziono 2 z 3 telefonów. Gdy dowiedział się o tym że ja dałem namiary policji na niego opowiedział historię że jeden telefon dostałem ja. Mój telefon został zabrany do oględzin. Pytam jaka czeka mnie kara za to? Z góry dziękuję za odp.

tak czytałem. ale zależy mi na odpowiedzi dokładniejszej... np kurator itp.

to idź do wróżki...- nikt tu ci konkretnie nie odpowie jak Sąd cię potraktuje...

a gdy te wszystkie telefony wrócą do właścicieli i wycofają oni swoje zgłoszenie na policji to sprawa może się nie odbyć?

Mamy doczynienia z przestepstwem paserstwa i kradzierzy.Przestepstwa te sa scigane z urzedu a nie na wniosek (z wyjatkiem i ktory mowi art 278 § 4kk) wiec sprawa napewno bedzie.

moje pytanie do tego tematu. jak będzie wyglądać sprawa? jeden z paserów ma skończone 17 lat i z tego co wiem może poddać się dobrowolnej karze. więc sprawa będzie w zwykłym sądzie czy sądzie dla nieletnich?

wzgledem tego co skończył 17 lat to w zwykłym Sądzie..:)

a reszta w sądzie dla nieletnich? czy jako świadkowie w jego sprawie?

sprawa nieco się skomplikowała :) ten telefon który niby "ja miałem" został odkupiony przez złodziei i tamtego pasera. Jest to zapisane w protokole. Więc nadal mam postawiony zarzut paserstwa?

Powrót