Paypal fikcyjny dlug - sprawa u windykatora

• Autor wątku Autor wątku stokumichal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam . To tam nic heh . Ja może raz czy dwa doładowałem se konto paypal kwotą około 20 zł . Nie wiadomo skąd i o co chodzi dostaje dziś meila :

Sygnatura sprawy:
64000008459
Nr klienta:
1955021320853171796
Nr rachunku:
08 1140 1124 4361 6640 0000 8459
Szanowni Państwo,
W związku z udzielonym pełnomocnictwem* informujemy, że Bertelsmann Media Sp. z o.o. oddział „arvato services Polska” monitoruje należności spółki PayPal Sp. z o.o.
Prosimy o uregulowanie zadłużenia wobec naszego Zleceniodawcy w kwocie 1733,58 PLN do dnia 13.02.2014.
Stan zadłużenia na dzień 10.02.2014:
Należność Główna: 1582,70 PLN
Odsetki: 150,88 PLN
Zapłacono: 0,00 PLN
Do zapłaty: 1733,58 PLN
Wpłaty należy dokonać na poniższy rachunek bankowy:
Arvato Services Polska
08 1140 1124 4361 6640 0000 8459
Z poważaniem,
Bertelsmann Media sp. z o.o. oddział „arvato services Polska”
Godziny pracy:
Poniedziałek - Piątek 8.00 - 21.00
Sobota 8.00 - 16.00
Tel.: 61 655 06 00
eMail: paypal@arvato-windykacja.pl
* Windykacja zobowiązań wobec PayPal Sp. z o.o. prowadzona jest przez Bertelsmann Media Sp. z o.o. oddział arvato services Polska w oparciu o udzielone pełnomocnictwo i umowę o obsługę wierzytelności zawartą w dniu 21.08.2013 r.

Bertelsmann Media Sp. z o.o.

z siedzibą w Warszawie, Al. Jerozolimskie 65/79

Oddz. arvato services Polska

ul. Górecka 1

60-201 Poznań
tel.: +48 61 652 87 11
fax: +48 61 663 03 50
e-mail: recepcja-skalar@arvato.pl
arvato Polska - kompleksowe rozwiązania outsourcingowe, BPO, logistyka, call, contact center, e-commerce, programy lojalnościowe, usługi finansowe, healthcare, archiwizacja, korespondencja masowa, zaawansowane IT
Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy
XII Wydział Gospodarczy
Nr KRS 0000007209
NIP 527-02-03-276
Kapitał zakładowy: 35.000.000 zł

Moje pytanie jak mogę mieć dług nie kupując niż od ludzi z zagranicy

Nie biorąc żadnego kredytu w paypal

Oni są śmieszni ..........

Coś ich wali na łeb . Mia ktoś z was to samo ? tak za nic bonus 1700zł do zapłacenia :confused::grin:

Dziwne nie zrozumiałe i co robić z zadłużeniem którego nie zrobiłem ...??

@up
No faktycznie dziwna sprawa :/

@top
Ja poki co dostałam dwa maile. Ostatni w czwartek, że do dzisiaj mam uregulować bo jak nie to zasugeruja PP jakieś środki prawne.

Napisałem o wyjaśnienie do paypala i odpisali tak :

Szanowny Panie Sławku Borowski,

Dziękujemy za skontaktowanie się z firmą PayPal w sprawie ujemnego salda na koncie PayPal.

Panie Sławku, ujemne saldo na koncie PayPal - 375.02 EUR wynika z tego, że donację jaką Pan otrzymał 397.00 EUR, a następnie

ją wypłacił była nieautoryzowana i dlatego też pieniądze zostały zwrócone do osoby wysyłającej.

Dlatego tez bardzo serdecznie proszę o uregulowanie ujemnego salda.

Dziękuję, pozdrawiam i życzę udanego korzystania z serwisu PayPal.

Z poważaniem
Ursz.. ...
Dział Obsługi Klienta
PayPal

Myślałem że pęknę ze śmiechu heh . Po pierwsze nie wypłacałem takiej kwoty a ni razu , po drugie jak to mi udowodnią jak nie mam w swoim banku polskim takiej transakcji .

Oczywiście napisałem do nich emaila

JA NIC NIE WYPŁACAŁEM i kiedy i gdzie ?? udowodnijcie mi to LUDZIE ... Poszaleliście tam czy co ??? Prędzej sprawa trafi do sądu o wyłudzenie niż ja zapłace kase dla was . Posprawdzajcie ip to sie przekonacie że nic a nic nie wypłaciłem . Sprawa poszła do http://uokik.gov.pl .
Sprawę skieruję jeszcze do tvn jak będziecie mi takie głupoty wypisywali i straszyli płaceniem .

Dziękuję . Masarka , ciekawe ile takich poszkodowanych jest jak ja .. Może bawią się w pobieraczka ??? :mad::mad:

EDIT Odpowiedź szybka
Szanowny Panie Sławomirze Borowski,

Dziękujemy za skontaktowanie się z nami w sprawie dostępu do Pana konta.

Po przeanalizowaniu Pana konta mogę potwierdzić, że nie może się Pan zalogować ze względu na utrzymujące się od 17.05.13 ujemne saldo na kwotę 375.02 EUR. Prosimy mieć na uwadze, że konto zostaje zablokowane, jeśli ujemne saldo utrzymuje się przez co najmniej 120 dni. Aby znieść blokadę, prosimy o wyrównanie ujemnego salda. W tym celu należy zalogować się do swojego rachunku bankowego online i dokonać przelewu na rachunek firmy PayPal:

Tytułem (Identyfikator przelewu):
Nazwa odbiorcy: BofA re: PAYPAL PTE LTD
Nazwa banku: Danske Bank A/S S.A. Oddział w Polsce, Warszawa Bank
Numer konta: 18236000050000004550274086

i kolejny meil

Szanowny Panie Sławku Borowski,

Dziękujemy za skontaktowanie się z firmą PayPal odnośnie negatywnego salda znajdujęcego się na Pana koncie PayPal.

Panie Sławku, dziękujemy za ponowne zainteresowanie usługami firmy PayPal. Z naszych danych wynika, że zostało ono tymczasowo zablokowane, ponieważ saldo konta jest od dłuższego czasu ujemne na kwotę -€375.02 EUR. Dane podane w poprzedniej wiadomości e-mail są poprawne. Saldo jest negatywne od ponad 12o dni. Dlatego skontaktowała się z Panem współpracująca z nami firma windykacyjna Arvato Polska.

Firma Arvato Polska zgłosi się do Pana z prośbą o spłacenie należnej kwoty, oferując Panu różne formy płatności. Prosimy o współpracę z jej przedstawicielami w celu rozwiązania problemu.

Dane kontaktowe firmy Arvato Polska:

Arvato Polska

ul. Kolejowa 150

62-064 Plewiska k. Poznania,

POLSKA

TEL.: +48 616550600

Prosze o pomoc co robić , mam wyciąg z banku mojego co był powiązany z paypal i żadnej tranzakcji takiej nie było ....

Ostatnia edycja:
stalewiak napisał:
JA NIC NIE WYPŁACAŁEM i kiedy i gdzie ?? udowodnijcie mi to LUDZIE ... Poszaleliście tam czy co ??? Prędzej sprawa trafi do sądu o wyłudzenie niż ja zapłace kase dla was . Posprawdzajcie ip to sie przekonacie że nic a nic nie wypłaciłem . Sprawa poszła do http://uokik.gov.pl .
Sprawę skieruję jeszcze do tvn jak będziecie mi takie głupoty wypisywali i straszyli płaceniem .
Szkoda tylko, że takiego głupiego maila im napisałeś (rozumiem, że sprawa śmieszna). Jakieś tvn, pozwy o wyłudzenie? Bzdury. Należało napisać, że nie dostałeś nigdy takiej donacji, tym bardziej jej nie wypłacałeś, więc musiała zajść pomyłka, sugerujesz więc dokładne sprawdzenie dokumentacji.

Sorki ale poniosło mnie .. weź się nie denerwuj jak takie głupoty przychodzą do płacenia . Właśnie im wysłałem wszystkie tranzakcie z mojego konta . To jest chore ..

stalewiak napisał:
Sorki ale poniosło mnie .. weź się nie denerwuj jak takie głupoty przychodzą do płacenia . Właśnie im wysłałem wszystkie tranzakcie z mojego konta . To jest chore ..
Nic się nie denerwuj. To oni będą musieli udowodnić zasadność roszczenia w sądzie aby mieć tytuł wykonawczy. Słowem, dopóki nie ma sprawy sądowej, ignoruj. Ewentualnie żądaj wyjaśnień.

Dziękuję . Napisałem im że żadam wyjaśnien bo tego i tegbo dnia nie było mnie na paypalu . Poprosiłem o dane osoby ktora to zrobiła itp . Odpisali tak :

Panie Sławku, zgłosiłam w Pana imieniu nieautoryzowaną transakcję. Sprawę została przekazana do działu inspekcji z prośbą o interwencję. Pracownik tego działu powinien skontaktować się z Panem w ciągu 24-72 godzin i poinformować o statusie sprawy.

Trochę mnie to uspokoiło . To jest chore bo miejąc na koncie z 4 zł może ktoś se przelać mi jakaś kwotę i zaraz ją zabrać .. Jak mi udowodnią niby że ja wypłaciłem w tym czasie pieniądze ? Nie mają jak bo jedyna transakcja musiała by pójść na mój numer konta z którym jest paypal połączony . Nie rozumiem tego .

@stalewiak

Podasz maila do PayPala? I z jakiego otrzymałeś odpowiedzi?

WYJAŚNIENIE

Otóż chciałem wyjaśnić skąd bierze się ujemne saldo u co poniektórych osób które miały konto na PayPalu a nawet z niego nie korzystały, lub dysponowały tam śmiesznie małymi kwotami.

Tak więc dane logowania do waszych kont PayPal dostały się w niepowołane recę, jak?
Na pewno kiedyś mieliście jakiś syf/wirus/niechciane oprogramowanie na komputerze o którym mogliście nawet nie wiedzieć.

Już tłumacze co się dzieje z takimi "zhakowanymi" kontami, otóż:
Jest sobie konto na PP z saldem 0zł, następnie wpływa na niego kwota w wysokości 1000zł,
Potem z uw konta pieniądze przechodzą na jeszcze inne konto, i pozostaje saldo 0zł.

Paypal posiada dobra polityke co do ochrony kupujących więc nie trudno odzyskać zapłacone/przelane pieniądze, można odnieść sie do:
-nieautoryzowanego dostępu do konta
-uszkodzonego towaru
-towaru niezgodnego z opisem
-czy też zostania oszukanym przez sprzedającego

Tak więc gdy na takim "zhakowanym" koncie PP, po zrobieniu wyżej wymienionych transakcji zostaje 0zł, "haker" wycofuje przelane wcześniej pieniądze z uw konta i pozostawia debet w wysokości -1000zł.

Oczywiście przedstawiłem to w dość łopatologiczny sposób, w rzeczywistości jest to bardziej skomplikowane przez to że niechciana osoba posiada kilkadziesiąt kont paypal oraz ebay, a wystarczy troche wiedzy i sprawne obracanie takimi kontami, żeby z łatwością mnożyć i "prać" pięniądze...

AVE PAYAPAL :/

Sygnatura sprawy:

64000008554

Nr klienta:
1694427125288638288
Nr rachunku:
62 1140 1124 4361 6640 0000 8554

Szanowny Panie,
W związku z udzielonym pełnomocnictwem* informujemy, że Bertelsmann Media Sp. z o.o. oddział „arvato services Polska” monitoruje należności spółki PayPal Sp. z o.o.

Prosimy o uregulowanie zadłużenia wobec naszego Zleceniodawcy w kwocie 2088,95 PLN do dnia 13.02.2014.

Stan zadłużenia na dzień 10.02.2014:

Należność Główna: 1894,64 PLN

Odsetki: 194,31 PLN

Zapłacono: 0,00 PLN

Do zapłaty: 2088,95 PLN
Wpłaty należy dokonać na poniższy rachunek bankowy:

Arvato Services Polska

62 1140 1124 4361 6640 0000 8554
Z poważaniem,
Bertelsmann Media sp. z o.o. oddział „arvato services Polska”

Również otrzymałem podobny email.
Widzę że nie jestem sam. Nie dokonywałem żadnych operacji w tym dniu na paypal. Nikt nie wpłacał mi pieniędzy i ja żadnych pieniędzy nie pobierałem. Dzwoniłem do paypal i powiedzieli że zajmą się tą sprawą i odpowiedza w ciągu 48 godzin. Podejmować jeszcze jakieś kroki?

Właśnie nie wiem. Na pewno zgłoszę to do UOKIK. Powiedziałem również że zastanawiam sie nad skierowanie sprawy do sądu z powództwa cywilnego i że po rozwiązaniu tego problemu (nieważne jaki byłby koniec) i tak zlikwiduję u nich konto. Zastanawiam się również nad kontaktem z mediami i nagłośnieniem całej tej sprawy...

Moze wszyscy którzy mamy ten problem tak zrobimy? Bo jak jedna osoba tak zrobi to może nie przynieść efektów.

Zastanawiam się nad pozwem zbiorowym skierowanym przeciwko paypal... Ale oczywiście możemy napisać wspólnie do UOKIK. Tylko jak to zrobić jeżeli mieszkamy być może w różnych rejonach kraju...?

Wiesz co jeszcze się w tym nie orientowałem. Skąd jesteś jeżeli mogę wiedzieć? Ja z Łodzi.

No trochę odległości jest... Ale nie przepuszczę skur....... takiego oszustwa.

No dokladnie. Trzeba coś wymyślić.

Powrót