Paypal fikcyjny dlug - sprawa u windykatora

• Autor wątku Autor wątku stokumichal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I jak się sprawa rozwinęła ??? Również w moim przypadku nastąpiła taka sama sytuacja. Koleś kupił ode mnie yangi w grze Metin2. Yangi sprzedawałem na allegro, lecz na jego namową zgodziłem się na Paypal, gdyż jak mówił mieszka za granicą. Po 3 miesiącach nagle złożył sprawę o nieautoryzowany zakup i Paypal nagle naliczył u mnie dług, a dodatkowo naliczył opłaty za koszty wysyłki zwrotnej. Łącznie jest to 500 zł. Dziś dzwoniła do mnie jakaś babka, która straszyła właśnie KRD. Ten Paypal jest jakiś śmieszny. Każdy może sobie złożyć nieautoryzowany zakup i z tego co wiem dużo jest takich oszustów. Nie zamierzam płacić im pieniędzy bo nie zamierzam się dać oszukać w taki sposób. Ciekawe jak to się potoczy dalej

Maila na bieżąco, sms niekiedy, telefony juz bardzo rzadko.
Ogolnie nadla olewam
Naliczyli mi jakieś śmieszne odsetki bo miesiąc po sprawie bylo 15 zl, pół roku pozniej jest 22.
Ogolnie paypalowi nie oplaca sie chyba nawet podawac do sądu o takie śmieszne pieniądze.
Szczególnie że opłata za sąd będzie dużo większa i nie koniecznie wygrają.
Polecam zablokować numery Nieznane, i kilka numerów z których dzwonia i nie przejmować się tym.

Tak, raz na jakiś czas wysyłają.

list zwykly, nie polecony, pewnie kwitki do przelewu od razu w środku.

Czytajac słowa typu "Zalecamy", "zaopiniujemy", więc możesz to wyrzucić do śmieci i żyć dalej.

Jednak polecam opłacić ten cholerny dług... Sam tak zrobiłem. Mam prawnika w rodzinie i poradziłem się jego co o tym sądzi. Według niego sprawa jest przegrana. Rejestrując się w serwisie Paypal akceptujesz ich regulamin. Jest to firma oszustów, ale niestety rejestrując się tam akceptujesz to, że będziesz dymany. Prędzej czy później firma windykacyjna wyciąga pieniądze. Kierują sprawę do sądu, a komornik później nie bawi się i wlatuje na konto bankowe od razu. Chyba, że usuniecie konta bankowe i nic na siebie nie będziecie mieli zarejestrowane to wtedy nie będą mieli z czego na ten moment, ale ściągną za 10-15 lat tylko z odsetkami jak już coś będziecie mieć

Ja jednak nie zamierzam płacić. Do komornika jeszcze hen hen daleko, najpierw musi być sprawa, jeśli będzie E-sąd to się odwołać i potem będzie normalna. Olewać ich maile ale jednocześnie pilnować czy nie dostanie się czegoś innego. Nie uważam żeby to była sprawa przegrana, bo owszem, godzisz się na ich regulamin, ale nawet gdy sprzedaż cyfrowa jest niechroniona, a dowody na wysłanie i odebranie są ( w moim przypadku akurat) to sąd to powinien uwzględnić. Ja nie spłacę 1k od tak, niech maja dowody niech mi udowodnią dług prawomocnie, wtedy ok. Gdyby była jakaś śmiesznie niska kwota, to by dało radę, ale taka kasa na ulicy nie leży i żadnej śmiesznej FW która nie umie nawet porządnej wiadomości sklecić nie dam kasy.
Innym tez tak radzę, Ale każdy ma swój rozum i zrobi jak będzie uważać. :P
A takiego listu nie dostałam jeszcze :D

Nr rachunku:

17 1140 1124 4361 6640 0002 2653

Szanowny Panie,

UWAGA! Do dnia 18.11.2019 nie zostało uregulowane Państwa zadłużenie wobec PayPal (Europe) S.a.r.l. et Cie, S.C.A..

Stan zadłużenia na dzień 18.11.2019:

Należność Główna: 531,16 PLN

Odsetki: 37,08 PLN

Zapłacono: 0 PLN

Do zapłaty: 568,24 PLN

Konto do dokonania wpłaty:

17 1140 1124 4361 6640 0002 2653

Dług powinien zostać uregulowany niezwłocznie, nie później jednak niż do dnia 21.11.2019.

Z poważaniem,

Arvato Polska Sp. z o.o.

Godziny pracy:

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 19.00

Tel.: 61655 0619

Faks: 61 639 30 59

eMail: paypal@arvato-windykacja.pl

Podobne historie jak u Was, pozostaje próbować zlokalizować oszusta

Witam,

Jak większość tutaj mam problem z oszustem przy transakcji online.
Po 2h od transakcji zamroziło mi pieniądze. Wczoraj kasa nagle pojawiła się na koncie. Przelałem na inne konto i wszystko było ok. Dzisiaj wchodzę i widzę ujemne saldo. Pierwsze roszczenie (nieautoryzowany dostęp) zostało rozstrzygnięte na moją korzyść. Dlatego wczoraj pieniądze zostały odblokowane. Dzisiaj o 00:31 dostałem maila o rozpoczęciu sprawy, o 6:30!!! mail, że sprawa została rozstrzygnięta na korzyść drugiej osoby.

Czy mogę coś z tym zrobić ? Nawet nie dostałem możliwości obrony. Po prostu zabrano mi pieniądze. Mój dowód to rozmowa na discordzie i screeny transakcji w grze.

Nic nie zrobisz. Paypal blokuje konta na podstawie swojego wyimaginowanego Regulaminu, który jest nieprecyzyjny.
To Paypal dopuścił do nieautoryzowanej transakcji i jako operator, za to odpowiada.

Z drugiej strony, zgodnie z jego Regulaminem - z tego co pamiętam - nie można przesyłać przedmiotów niefizycznych, ale to i tak nie zawsze pomaga.

@Kolodziej196
Jeżeli słusznie obciążyli Twoje konto, to zapłać.

W sytuacji większości użytkowników, to nie oni ponoszą winę za obciążenie.
Obciążenie salda jest oparte na nieprecyzyjnym regulaminie, z brakiem możliwości odwołania się i bez podania danych kupującego. To kupujący powinien być karany za użycie trefnej karty, a nie sprzedający.

Potencjalny WPS jest na tyle niski, że warto zaryzykować, a mało która kancelaria będzie chciała prowadzić sprawę za 90 zł czy nawet 270 zł.
W dodatku sprawa jest wątpliwa na gruncie prawa polskiego, co oznacza że masz spore szansę na uniknięcie zapłaty.

Ja swojego nie zapłaciłem i nie zapłacę, bo dług się już przedawnił.
Minus, że skasowali mi konto na Ebay i PayPal. Ale można z tym żyć.

Pytanie teraz czy mogą mnie wpisać do rejestru dłużników.
Nie mam zamiaru płacić a myślę, że w sądzie bym miał szanse. Sprawa rozwiązana na moją korzyść i pieniądze odblokowano. Po czym z niewiadomego powodu znowu zablokowane bez możliwości odwołania się.

Niech mi blokują konto na paypalu nie mam z tym problemu :)
Bo komornik bez nakazu sądowego chyba nie może nic zrobić nie?

Dostałem taką odpowiedź od paypal:
"Panie Bartoszu, po sprawdzeniu Pańskiego konta mogę potwierdzić, iż pierwsza sprawa rozpatrzona na Pańską korzyść prowadzona była przez serwis PayPal. Drugie zgłoszenie natomiast zostało wykonane przez kupującego bezpośrednio u wystawcy karty, poza serwisem PayPal. Zgodnie z zasadami ochrony konsumentów oraz kart kredytowych kupujący mogą złożyć wniosek o obciążenie zwrotne u wystawcy karty dla każdej transakcji zrealizowanej kartą. Jeśli kupujący zgłosi wniosek o obciążenie zwrotne u wystawcy karty, firma PayPal nie decyduje o wyniku tej sprawy, lecz jesteśmy zobowiązani do przyjęcia i rozpatrywania takiego wniosku. Jeśli transakcja spełnia warunki naszej Ochrony sprzedających, zwrócimy Panu/Pani kwotę obciążenia zwrotnego lub zawróconej płatności i anulujemy opłatę za obciążenie (jeśli dotyczy).

Z danych wspomnianej wyżej sprawy wynika, iż bank rozpatrzył ją na naszą korzyść, co oznacza, iż kwota płatności została zwolniona na saldzie Pańskiego konta PayPal w dniu 19 listopada."

Jak to teraz wygląda ? Mogą tak sobie otwierać i zamykać sprawy bez końca ? Pierwsza sprawę wygrałem i pieniądze zostały odmrożone. I nagle 2 sprawa bez żadnej możliwości obrony.
Mają jakieś szanse to ze mnie ściągnąć bez wyroku sądowego? I co z wpisem do rejestru dłużników.

Ponawiam pytanie. Czy paypal jest w stanie wpisać mnie do rejestru dłużników bez wyroku sądowego?

Bo windykacja bez wyroku nic zrobić nie może.
Po jakim czasie sprawa ulega przedawnieniu ?

Jak to wygląda na dzień dzisiejszy? Sprzedałem 2 konta, za 470 i 450 zł. Dzisiaj mam -920zł na paypalu i nie wiem co robić. Do paypala i ebay podłączony tylko telefon i mail, bez karty i rachunku bankowego, mogę to zignorować i założyć nowe konto paypal? Środki niestety już wydałem, a z tego co ludzie piszą raczej nie odzyskam tych pieniędzy. Proszę o odpowiedź.

Witam

Mam taki problem z paypalem

Kilka miesięcy temu sprzedałem kilka rzeczy na ebay za pośrednictwem paypal Później zamknąłem konto na paypalu

Okazało się ,ze ktoś założył Mi sprawę na pyapalu ,ze niby jedna z rzecz z trzech dotarła uszkodzona. Z racji ,ze nie posiadałem już konta na paypalu to nikt Mnie o tym nie poinformował.

paypal przyznał racje kupującego Oczywiście nie mogłem się bronic ,bo nie posiadałem już konta.

Niedawno dostałem maila ,ze mam jakieś zadłużenie od paypal@arvato-windykacja.pl

Chcielibyśmy poinformować Pana o zakończeniu obsługi Pana sprawy w imieniu PayPal z dniem xx.xx.xx Jednocześnie prosimy o wstrzymanie płatności na konto bankowe Arvato.
Od tej daty Państwa sprawa będzie zarządzana bezpośrednio przez PayPal. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt bezpośrednio z PayPal lub zalogowanie do swojego konta PayPal

Jedyny email który odstałem od tef firmy.

Pytanie Co robić dalej.. Czy paypal może nakładać fikcyjne długi nawet jeżeli usuniemy konto

Oczywiście nie jestem oszustem Konto na ebay mam 100% pozytywne.

Kontaktowałem się z kupującym na ebay i miał odesłać przedmiot . Ale przestał się odzywać. Z czego co widać to paypal musiał zwrócić Mu pieniądze i obciążył moje niesiniejące już konto.
Oczywiście zwrotu przedmiotu nie dostałem.

Gdybym wiedział to bym nie zakładał tam konta. Przyznają rację nawet beż możliwości wypowiedzenia się.
Ochrona to 180 dni nawet jeżeli sprzedamy używany przedmiot bez gwarancji.

Nie mogę się skontaktować z paypalem Kontak jest możliwy jedynie wtedy jeżeli mamy konto. Windyfikacja chyba sie kapneła ,ze dług został nałożony na nieistniejące konto i zamknęła sprawę jak w emailu który dostałem.

Pisza aby kontaktować się z paypalem ale jak? Nie mam zamiaru tam znowu zakładać konta.

Ostatnia edycja:
Po prawie 2 latach ciągłych maili, dostałam to samo, co Danielo. Wydaje mi się, że to po prostu już przedawnienie i koniec ??????

lupinefairy

Niestety ale ta firma jest niepoważna. Mój błąd ,ze odpisałem na tego maila.

NIgdy do Mnie nie dzwonili a nagle zaczęli dzwonić . Odbieram i się pytam o co chodzi .

Dostałem info ,ze mam jakaś niewyjaśnioną sprawę i mam podać moje dane i adres .

Na to Ja że nie posiadam konta na paypalu od wielu miesięcy a danych nie zamierzam nikomu przez telefon podawać .bo nigdy nie WIem kto jest po drugiej stronie.

Maila też dostałem od razu pierwszy był,ze nie mam wpłacać jak wyżej a drugi dostałem jak tylko im odpisałem ze jednak mam dług który musze uregulować w przeciagu dwoch dni.

Dyskusja nie ma sensu .

Jedno wiem. Nigdy już nie wrócę do Paypala.
Płacić też nie bedę chyba ,ze zostanę zmuszony komornikiem Kwota nie jest duża więć spokojnie to spłace.

No ale wątpię ,ze takie fikcyjne długi mają moc prawną Skoro konta od dawna nie mam to moc regulaminu Mnie nie obowiązuje. A dług został nałożony już po usunięciu konta.

Z drugie strony dając przykład. Razem sprzedałem za kilka tysięcy w przeciągu kilku miesięcy jak wszyscy kupujący by nagle chcieli zwrotu lub zgłosili uszkodzenie w ostanim dniu to paypal możliwe ,ze każdemu by przyznał rację ,bo oczywiście jeżeli nie odpisujesz w roszczeniu to Oni przyznają racje z automatu A Ja nić nie mogę zrobić ,bo nie mam już konta A kontakt z paypalem jest możliwy jedynie przez konto.

Nawet by o tym nie wiedział ,ze jest roszczenie.

Przecież to nie ma sensu. Ale Oni oddają realną gotówkę to widać jakie mają zyski.

Ostatnia edycja:
Nie stwierdzę, czy odpowiedź to błąd czy też nie, ale ja nie odpowiadałam na żaden. U mnie sytuacja była podobna, z tą różnicą, że PayPal sam usunął mi konto półtora roku temu, po 6 miesiącach "niespłacania długu". To nie mój dług, nie mój problem, bo ja się wywiązałam z umowy, a to, że PP ma dziurawy system i kupujący go abusują, to ich wina. Arvato od końca 2017 wysyłało mi maile, a teraz ostatecznie dostałam ten, że rozwiązują umowę XD nie ma sensu się z nimi bujać, będzie sąd - wtedy działać. Straszyć to oni sobie mogą.

Już chyba Wiem dlaczego nie dostałem tego listu co piszą inni. Chyba nie mają moich danych adresowych.

Ogólnie to dzwonić nie dadzą rady chyba ,ze codziennie z innego numeru. Ale e-mial zostawię w razie czego będę wiedział czy dalej się tym zajmują/

Ostatnia edycja:
lupinefairy napisał:
Ja jednak nie zamierzam płacić. Do komornika jeszcze hen hen daleko, najpierw musi być sprawa, jeśli będzie E-sąd to się odwołać i potem będzie normalna. Olewać ich maile ale jednocześnie pilnować czy nie dostanie się czegoś innego. Nie uważam żeby to była sprawa przegrana, bo owszem, godzisz się na ich regulamin, ale nawet gdy sprzedaż cyfrowa jest niechroniona, a dowody na wysłanie i odebranie są ( w moim przypadku akurat) to sąd to powinien uwzględnić. Ja nie spłacę 1k od tak, niech maja dowody niech mi udowodnią dług prawomocnie, wtedy ok. Gdyby była jakaś śmiesznie niska kwota, to by dało radę, ale taka kasa na ulicy nie leży i żadnej śmiesznej FW która nie umie nawet porządnej wiadomości sklecić nie dam kasy.
Innym tez tak radzę, Ale każdy ma swój rozum i zrobi jak będzie uważać. :P
A takiego listu nie dostałam jeszcze :D

Udowadniasz tylko ze jestes takim samym oszustem jak innym, czekaj zatem na komornika i bedziesz miec na**rane w papierach. Powodzenia w uzyskiwaniu zaswiadczenia o niekaralnosci potem haha.

Powrót