Performance w pracy

• Autor wątku Autor wątku pejottt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pejottt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich forumowiczów

Jest to mój pierwszy post więc mam nadzieje że będzie wszystko ok.

Obecnie pracuje za granicą dokładnie w Wielkiej Brytanii w ogromnym magazynie wielkiej sieci sklepów spożywczo-przemysłowowych "dla ciebie,dla rodziny" ;)gdzie jestem operatorem wózka widłowego lub pikerem ,czyli zbieraczem towaru do koszy które są wysyłane do sklepów,pracuje oczywiście na kontrakcie w którym mam uwzględnioną stawke godzinową, więc jest to praca tzw. na godzinę, tak myślę,magazyn ma kilka lat, przy czym na początku praca odbywała się bez rzadnych nerwów i stresu, lecz gdy fala emigrantów z wielu krajów UE zalała UK władze firmy wprowadziły skomputeryzowany system rozliczania pracowników z wykonywanej pracy, np:pracując jako kierowca wózka zabieram paletę towaru z miejsca wyładowywania z tirów i mam ją zawieść na odpowiedni regał magazynowy w odpowiedniej aleji magazynu i mam na to powiedzmy 3 min 25 sek, jeśli zrobie to w 3,25s mam z zadania równo 100% normy,jeżeli w 2,50s to 140% jeśli w 5min to ok 65%, takich zadań mam przez 8h pracy ok 100 z czego system komputerowy wylicza średnią norme, która często jest poniżej 100, gdy się to powtarza kilkakrotnie mam rozmowe z kierownikiem "Dlaczego nie wykonuję swojej przy zgonie z normą?" , i tu nasówa mi się pytanie,

:( :mad: nie wiem jak to zrobiłem że reszta postu nie poszła, ale już dodaje :

Obecnie pracuje za granicą dokładnie w Wielkiej Brytanii w ogromnym magazynie wielkiej sieci sklepów spożywczo-przemysłowowych "dla ciebie,dla rodziny" ;)gdzie jestem operatorem wózka widłowego lub pikerem ,czyli zbieraczem towaru do koszy które są wysyłane do sklepów,pracuje oczywiście na kontrakcie w którym mam uwzględnioną stawke godzinową, więc jest to praca tzw. na godzinę, tak myślę,magazyn ma kilka lat, przy czym na początku praca odbywała się bez rzadnych nerwów i stresu, lecz gdy fala emigrantów z wielu krajów UE zalała UK władze firmy wprowadziły skomputeryzowany system rozliczania pracowników z wykonywanej pracy, np:pracując jako kierowca wózka zabieram paletę towaru z miejsca wyładowywania z tirów i mam ją zawieść na odpowiedni regał magazynowy w odpowiedniej aleji magazynu i mam na to powiedzmy 3 min 25 sek, jeśli zrobie to w 3,25s mam z zadania równo 100% normy,jeżeli w 2,50s to 140% jeśli w 5min to ok 65%, takich zadań mam przez 8h pracy ok 100 z czego system komputerowy wylicza średnią norme, która często jest poniżej 100, gdy się to powtarza kilkakrotnie mam rozmowe z kierownikiem "Dlaczego nie wykonuję swojej przy zgonie z normą?"po czym mogę być ukarany 1 ostrzezeniem, po 4 mają stwierdzają,że mogą mnie zwolnić (umowa na czas nieokreślny) , i tu nasówa mi się pytanie,
czy to nie jest praca na AKORD???
dalej chciałbym wyjaśnić,żę wyrobienie tej wyimaginowanej normy często jest nie możliwe z powodów technicznych np:
-stanu technicznego wózków, jeden jedzie 14km/h drugi 10km/h, ok 1/3 wolniej
-korków w alejkach (wózków widłowych jest ok 60,małych dla pikerów może 150 i 20 z nich moze się spodkać i zablokować nawzajem)
,więc część zarzutów są bezzasadne.

Sumując:

Czy pracodawca może zerwać umowę ze stawką godzinową z pracownikiem
z powodu nie wykonywania normy wymyślonej przez niego samego?

Polskie prawo pracy nie zajmuje się pracą za granicą. :)

Tak myślałem,że ktoś tak odpowie, ale w celu jakiejkolwiek orientacji chciałbym przeczytać jak jest w warunkach naszego polskiego prawa, lub otrzymać jakiś kierunek gdzie można o to zaptać. ;)

Przenoszę do właściwego działu.

Powrót