Pewna sprawa- rejestracja w UP

• Autor wątku Autor wątku powroo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
powroo napisał:
To "na pewno" mówi Pan na serio czy w formie sarkazmu? : )
Oznacza to co napisałam. Na forum prawnym nie bawimy się w przepychanki słowne.
powroo napisał:
co znaczy "egzekucja nieadministracyjna", bo nic takiego nie znalazłem
Niefortunnie się wyraziłam. Oznacza, to że nie wynika ona w tym przypadku z Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ale z Ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
powroo napisał:
A czy coś wiadomo na temat rat, jeśli sąd by je rozłożył? Na jakiej podstawie on je ustala?
Wysokość rat zależy od wysokości należności głównej. Nie jestem w tej chwili określić ich wysokości, bo nie znam należności głównej. Pana PUP je określi jeśli w ogóle rozłoży należność na raty....

Ostatnia edycja:
Skoro mówi Pani o nalezności głównej i że tylko ta kwota, która wpływała na moje konto jest do zwrotu jest to dokładnie 4942 zł. Czyli to PUP rozłoży to na raty a nie sąd?

powroo napisał:
Czyli to PUP rozłoży to na raty a nie sąd?
Tak PUP, jeśli uwzględni Pana wniosek o rozłożenie na raty.

Ostatnia edycja:
Ale tak mniej więcej wysokość rat jest Pani w stanie określić? Czego się moge spodziewać?

"Od ręki" tego Panu precyzyjnie nie wyliczę, ale zapewniam, że nie jest to wielka kwota - kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych. Całkowita wartość odsetek nie powinna przekroczyć 100 zł.

Ale ja nie pytałem o odsetki w tym momencie.
Pytałem o to ile mniej więcej będzie wynosiła rata jeśliby PUP by uwzględnił mój wniosek.

powroo napisał:
Ale ja nie pytałem o odsetki w tym momencie. Pytałem o to ile mniej więcej będzie wynosiła rata jeśliby PUP by uwzględnił mój wniosek.
PUP ustali ratę (z uwzględnieniem odsetek ustawowych) na dzień rozpatrywania Pana wniosku o rozłożenie na raty. Jeśli Pana wniosek o rozłożenie na raty zostanie uwzględniony, to wysokość rat będzie stała. Proszę wziąć pod uwagę, że PUP to nie bank - nie żyje z kredytobiorców i rozkładanie na raty zaległości od dłużników nie jest jego przeznaczeniem. Robi to tylko w wyjątkowych przypadkach - jeśli dłużnik faktycznie nie ma z czego spłacać zobowiązań finansowych.
Nie wiem ani kiedy PUP rozpatrzy Pana wniosek ani czy w ogóle rozpatrzy go pozytywnie, także proszę nie oczekiwać określenia przez użytkowników forum konkretnej kwoty rat. Tę informację otrzyma Pan od swojego PUP w decyzji.

Ostatnia edycja:
Co by Pani zrobiła na moim miejscu?

Trudno odpowiedzieć na to pytanie nie znając Pana aktualnej sytuacji finansowej, rodzinnej i materialnej i aktualnej na rynku pracy.
Nie mam absolutnie wiedzy na konieczne do oceny Pana sytuacji tematy tj.: czy Pan pracuje, ile Pan zarabia, czy Pan opłaca bieżące rachunki sam, w oparciu o jaką umowę Pan pracuje i na jaki okres jest ona zawarta, jaki jest Pana stan cywilny, czy posiada Pan osoby na utrzymaniu, w jakiej wysokości posiada Pan zobowiązania finansowe (opłaty związane np. z czynszem, elektrycznością, mediami, kredytami... itp.).
Na podstawie tych informacji można ocenić Pana zdolność do spłacenia należności w ratach.

Ostatnia edycja:
A co z tym dofinansowanym stanowiskiem później? też coś będzie do zwrotu z tego? Nie pamiętam jak dokładnie to było, ale wiem, że mój pracodawca dostał na mnie pieniądze na różne sprzęty potrzebne do wykonywania pracy.

powroo napisał:
A co z tym dofinansowanym stanowiskiem później? też coś będzie do zwrotu z tego?
Nie, bo to nie Pani otrzymała dofinansowanie tylko pracodawca.

Powrót