pierścionek ze sklepu internetowego a odstąpienie

• Autor wątku Autor wątku łukasz777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

łukasz777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

zamówiłem złoty pierścionek w sklepie internetowym - wybrałem model i rozmiar z listy rozwijanej. Żadnych modyfikacji czy grawerowania. Realizacja w ciągu 1h. Po paru dniach dostaje wiadomość mailem, że w związku z wybraniem przeze mnie rozmiaru niestandardowego, zamówienie zostanie zrealizowane jako specjalne bez prawa do zwrotu z informacją, że jeśli nie odpowiem na tego maila to znaczy że się zgadzam - po 10 min dostaję kolejną wiadomość że towar został wysłany. Olałem dziwną praktykę sklepu i czekałem na dostawę. Po otrzymaniu pierścionka okazało się że wartości w certyfikacie nie pokrywają się z rzeczywistością (inny rozmiar, mniejsza waga). Wysłałem do sklepu oświadczenie o odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny - sprzedawca odmawia jej uznania gdyż według niego zamówiłem rozmiar niestandardowy na zamówienie...

Kto ma racje ?

Wszystkie rozmiary, jakie do wyboru oferuje sprzedawca są "standardowe".
Gdybyś poprosił o wykonanie rozmiaru spoza oferowanej przez sprzedawcę listy - wtedy faktycznie jest to produkt wykonany na indywidualne zamówienie...

A dlaczego nie reklamował Pan towaru? Są podstawy!

rws-92 napisał:
A dlaczego nie reklamował Pan towaru? Są podstawy!

Zniechęciłem się do sprzedającego, który bez uzgodnienia ze mną zmienia warunki umowy odbierając mi przysługujące prawo do odstąpienia od umowy i fałszuje certyfikat pierścionka na moją niekorzyść. Wolę oddać towar, odzyskać pieniądze i poszukać innego, uczciwego sklepu.

Sprzedawca po otrzymaniu przesyłki zwrotnej wraz z oświadczeniem o odstąpieniu, odesłał pierścionek z powrotem do mnie - prawdopodobnie poprawił wagę na certyfikacie i chce żebym dał sobie spokój. Co mam zrobić ? Nie odbierać paczki i wysłać wezwanie do zapłaty ?

Powrót