PILNE! Przywłaszczenie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku DabCold
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DabCold

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie, chciałabym się zapytać czy jeżeli byłam w związku partnerskim (narzeczeństwo) i partner od 8 miesięcy przelewał mi na moje konto pieniądze (2 tysiące) na życie, utrzymanie i przyszłość, ja jestem osobą niepracującą.. to czy mam obowiązek oddania mu wszystkich pieniędzy po rozstaniu, które poszły na nasze wspólne życie i wydatki? Dostałam wiadomość, że jeżeli do danego dnia nie oddam mu wszystkich pieniędzy (policzył wszystkie przelewy) to założy mi sprawę, a ja po prostu nie mam tych pieniędzy. Nie wiem co mam zrobić w takim przypadku.

Co było tytułem przelewu? Bo podejrzewam, że żadnej umowy na piśmie nie masz odnośnie tych darowizn lub pożyczek?

forg napisał:
Co było tytułem przelewu? Bo podejrzewam, że żadnej umowy na piśmie nie masz odnośnie tych darowizn lub pożyczek?

Nie było tytułów przelewu. Dwa znalazłam pt. "Trzymaj" i "Masz jeszcze trochę". Umowy żadnej nie było.

Czyli darowizna. Poczytaj sobie w necie - albo tu na forum - kiedy i w jakich okolicznościach można skutecznie odwołać darowiznę. Choćby tutaj już ktoś coś napisał: https://forumprawne.org/prawo-karne/873487-wyludzenie-matrymonialne.html
Pytasz co masz robić. Skoro nie masz tych pieniędzy to przecież nie będziesz brała pożyczki. A tak przy okazji - zawsze bezpieczniej jest żyć na własny koszt. By później nie mieć problemów. Ale to tylko luźna refleksja. Bez oceniania ciebie.

Ostatnia edycja:
Powrót