Pilnie Prosze Panstwa o pomoc-prosze przeczytac moj list

• Autor wątku Autor wątku gorczyca7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Złożyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu/zarzutów/ wniosku o sporządzenie uzasadnienia wyroku.

Poproś Intrum o skan wyroku/nakazu zapłaty na maila.

Edit.
Nie pisz proszę postu pod postem. Istnieje tu możliwość edycji postu.

Kurcze, w ogóle nie mam doświadczenia w takich sprawach, od 3 dni siedze przy komp i czytam na ten temat, troche mi sie rozjasnia, ale nie na tyle zeby wiedziec co dalej...

po za skanem ,niech prześlą oryginał. Sąd nie zrobiłby chyba takiej rzeczy że nie wysyła powiadomień.

Radek1975 napisał:
po za skanem ,niech prześlą oryginał. Sąd nie zrobiłby chyba takiej rzeczy że nie wysyła powiadomień.

Czemu niby maja przesyłać oryginał?

Oryginał stanowi tytuł wykonawczy i będzie niezbędny w celu wszczęcia egzekucji.

Sąd wysyła zawiadomienia/wezwania/nakazy na adres podany w pozwie.

własnie o to mi chodzi ,co powiedzą w sprawie wyroku.

Radek1975 napisał:
własnie o to mi chodzi ,co powiedzą w sprawie wyroku.

Na żądanie przesłania oryginału wyroku zareagują pustym śmiechem. Dlatego potrzebny jest skan. Autorka wątku obejrzy go i zatelefonuje do Sadu i zapyta o sprawę.

Dla mnie w takich sytuacjach pozostaje pusty śmiech ale w ich stronę, na takie działania w postaci sms-ów i straszenia.Po prostu brak profesjonalizmu. A bierze się to z tego że zatrudniani są młodzi ludzie bez jakiego kolwiek doświadczenia ,płaci małe pieniądze ,a oni uważają że zawojowali świat.

A co w przypadku kiedy dłużnik zmieni nr.telefonu ? Albo po prostu nie odbiera telefonu?

Ostatnia edycja:
Radek1975 napisał:
Dla mnie w takich sytuacjach pozostaje pusty śmiech ale w ich stronę.
Ale każdy ma swoje zdanie.

Przepraszam - czy Ty oczekujesz, że wierzyciel prześle dłużnikowi oryginał wyroku, by ten go sobie dokładnie obejrzał....?

Jeśli przedstawią skan to wystarczy, że autorka zadzwoni i będzie wiedziała co i jak.

Pamiętaj, że jeżeli wierzyciel posiada prawomocny wyrok to może sprawę skierować do Komornika od razu.

Nie wiem czy ktos tu z Panów jeszcze jest.....ok poprosze tylko jaką forma powinnam to zrobic , tel. czy listownie?

gorczyca7 napisał:
Nie wiem czy ktos tu z Panów jeszcze jest.....ok poprosze tylko jaką forma powinnam to zrobic , tel. czy listownie?
Poproś o skan nakazu/wyroku na maila.

Jeśli prześlą to zadzwoń do Sądu i wypytaj o sprawę, ew. podjedź do Sądu i przejrzyj akta sprawy.

Jeśli zaczną mieszać to albo poproś o wezwanie do zapłaty na adres zamieszkania i pisemnie się do niego ustosunkuj, albo od razu napisz im pisemko z podniesieniem zarzutu przedawnienia. Oczywiście wyślij to listem poleconym, najlepiej za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

skąd się dowiedziała z SMSA???Bądz poważny, jak dotąd o tym że był ajakaś sprawa wiadomo z smsów firmy windykacyjnej, chyba że coś przeoczyłem

gorczyca7 napisał:
mam sms-em przyslana sygn,akt, le nigdy nie przyslali mi pisemnego zawiadomienia, nie mam nic! nie wiem tez w ktorym sądzie, ale czy to nie uleglo przedawnieniu?, czy powinnam wyslac im jakies pismo i jakie ewentualnie,
Bardzo dziekuje za podpowiedz, lecz wydaje mi sie, ze po tylu latach i tak uleglo to przedawnieniu, co moglabym zrobic dalej? prosze podpowiedz mi Ewa

To dla przypomnienia.....

Radek1975 napisał:
skąd się dowiedziała z SMSA???Bądz poważny, jak dotąd o tym że był ajakaś sprawa wiadomo z smsów firmy windykacyjnej, chyba że coś przeoczyłem

A od kiedy KPC zakazuje dowodów z SMS czy rozmowy telefonicznej?

Gordon Lameman napisał:
A od kiedy KPC zakazuje dowodów z SMS czy rozmowy telefonicznej?

profesjonalizm
1. «czyjeś duże umiejętności i wysoki poziom wykonywanej pracy»
2. «zawodowe uprawianie jakiejś specjalności»

Radek1975 napisał:
profesjonalizm
1. «czyjeś duże umiejętności i wysoki poziom wykonywanej pracy»
2. «zawodowe uprawianie jakiejś specjalności»

Ekhm. W windykacji takich należności liczy się cel. A nie środki.

Masz racje .....etyka zawodowa już dawno zanikła ,ale istnieje jeszcze normy społeczne.

Radek1975 napisał:
Masz racje .....etyka zawodowa już dawno zanikła ,ale istnieje jeszcze normy społeczne.
Więc nie wiem o czym ta dysputa.

Staram się pomóc jak mogę. I radzę to załatwić najpierw mailowo.

Powrót