Pilnie Prosze Panstwa o pomoc-prosze przeczytac moj list

• Autor wątku Autor wątku gorczyca7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Baba Jaga napisał:
Dla przykładu: 100 pln wymagalne 23.01.2001, w dniu 24.01.2011 jest warte 262 pln. Ale ponieważ można się uchylić ( przedawnienie ) od odsetek za okres wcześniejszy niż 3 lata wstecz, ( czyli do 23.01.2008 ), to masz do zapłacenia tylko 135 pln. Różnica jest widoczna.

Takie pytanie poza tematem. Jakich sytuacji dotyczy powyższe? Czy dotyczy np. wyroku z powództwa cywilnego między osobami prywatnymi (tzn. abstrahuję tutaj od klasycznego tematu windykacji należności - nie wiem czy słusznie, bo w sumie to teoretycznie powinno opierać się o podobne zasady).

Miło było by też zobaczyć jak pisze przedmówca jakiś art.

@ gorczyca - nie wiem, do którego punktu mojej wpisu się odnosisz, więc uzupełnię swoją wypowiedź tak:

ad.1: o ile wiem, wynika to ze zbiegu kilku różnych przepisów kc i kpc. Ale jak pisałem - wolałbym, aby moje rozumowanie zrecenzował ktoś mądrzejszy ode mnie;

ad.2: to akurat jest pewnik: art. 125 kc par.1:
"Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu [...] przedawnia się z upływem lat 10 [...], Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu".

Co należy rozumiec tak: odsetki za okres od wymagalności roszczenia do zapadnięcia prawomocnego wyroku ulegają skapitalizowaniu. I ta kwota przedawnia się po 10 latach. Natomiast odsetki naliczane od uprawomocnienia wyroku są właśnie "świadczeniem okresowym należnym w przyszłości" i mają przedawnienie trzyletnie.
Wszystko powyższe oczywiście z zastrzeżeniem, że nie zostało przerwane przedawnienie.

Na twoim miejscu czekałbym nadal na list z kopią wyroku. Bo:
1) wiele nie ryzykujesz - najwyżej koszty komornika; no ale jak pisałem wcześniej - to twoje ryzyko i twoje pieniądze;
2) jeśli wpłacisz im te 300 pln - zaksięgują to sobie właśnie na najstarsze odsetki i już nie będziesz miała do czego podnieśc zarzutu przedawnienia części należności
3) jeśli jednak zdecydujesz się zapłacic - nie rób tego przelewem ze swojego konta, jeśli zależy ci na wolnym od zajęcia koncie. Jeśli zapłacisz przelewem - IJ będzie miało na tacy twój numer konta i z pewnością wskaże go komornikowi.

Dzisiaj i może też jutro nie będę obecny na forum - obowiązki służbowe.

@ Afrykańczyk.
Jak najbardziej, że dotyczy to przypadków o których piszesz.

Odnośnie przedawnienia roszczeń o świadczenia okresowe "w ogóle" - art.118 KC.
Odnośnie przedawnienia roszczeń o świadczenia okresowe "po wyroku sądowym" art. 125 kc.

Z zastrzeżeniem, iż:
a) zarzut przedawnienia nie dzieje się sam z siebie - należy go podnieśc w odpowiednim momencie;
b) jeśli po wyroku zachodziły przesłanki powodujące przerwanie przedawnienia, np. egzekucja komornicza - to wiadomo, że przedawnienie odsetek o których mowa w art.125 kc nie nastąpiło.

Baba Jaga napisał:
b) jeśli po wyroku zachodziły przesłanki powodujące przerwanie przedawnienia, np. egzekucja komornicza - to wiadomo, że przedawnienie odsetek o których mowa w art.125 kc nie nastąpiło.

Nastąpi 3 lata po zakończeniu czynności komorniczych (w razie ich nieskuteczności), ok, to jest jasne.

Dzięki za ciekawostkę, bo o tym nie wiedziałem.

Witam.Jak potoczyła się dalej sprawa???

Powrót