Pinb-wsa-pinb...

• Autor wątku Autor wątku bubb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubb

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam,
dwa lata temu współwłaściciel wyburzył mi wysoki taras, przyległy do części budynku wspólnego , w którym mieszkam. Budynek ten jest w rozbudowie od ...1999 r, cały czas nowa część nie jest odebrana.
Fakty:
- taras był kubaturowo duży, został zatwierdzony w dokumentacji arch. do pozwolenia na rozbudowę części istniejącej pierwotnie /dom oddany do użytku w 1958 r ,z tarasem jako elementem użytkowym/
- PINB, mając dokumenty nakazał - wstawienie portfenetru... od czego się odwołałam
- WSA wydał wyrok, uchylający decyzję, wskazując na niezgodność z zatwierdzonym PB
Wyrok się uprawomocnił 26 maja br, a 14 lipca br. PINB dostał akta

- od decyzji PINB odwołał się "sprawca" rozbiórki, dostał madat, którego nie przyjął : sprawa trafiła do sądu karnego, tam powołano biegłego, który stwierdził że... taras był ...wolno stojącym obiektem "małej architektury"...i nie był trwale związany z budynkiem
/tyle, że po rozbiórce została zniszczona ściana, a taras miał fundamenty, wszystko jest na dokumentacji archiwalnej/

Nie znam treści wyroku karnego /nie byłam stroną/ jednak od PINB wiem, ze uchylono mandat.
Teraz sprawa wróciła do ponownego rozpatrzenia w PINB, do wyroku WSA jest Uzasadnienie wskazujące na braki w postępowaniu. wczoraj dzwoniłam i uzyskałam informację, ŻE NIKT AKT NIE RUSZYŁ...

Sprawa dla mnie ważna, od tego zależy dalsze procedowanie SR w znoszeniu współwłasności / niezgodność z projektem to brak odbioru nowej części , etc./

Co mogę teraz zrobić ?

Dziwnym trafem, jak chciałam się spotkać z naczelnikiem, to - od dziś jest na urlopie -...a osoba z mojego rejonu "jest na zwolnieniu"...Za każdym razem, jak wcześniej dzwoniłam, zawsze była "na zwolnieniu"...Tak jakby celowo przeciągano sprawę :-x
a to już 2 lata zwłoki...

Witam,
zgodnie z poradnikiem napisałam do PINB wezwanie do wykonania prawomocnego wyroku WSA / PINB dostał akta 14 lipca, wezwanie złożyłam 31 sierpnia, dając 7 dni na wszczęcie procedury/ , dziś dzwonię /18 dni od złożenia pisma/ a oni twierdzą, ze mają ...30 dni na odpowiedż...Akta leżą, nawet do nich nie zajrzeli, tłumacząc się że "mają i inne sprawy"... Jeśli wyślę do WSA skargę, to co sąd im może zrobić ?

Ok. Dziękuję :)
Jest Pan nieoceniony na tym forum.

Witam,
wysłałam skargę na brak reakcji PINB na wyrok prawomocny WSA, na dniach dostałam informację z WINB, że dostali skargę i zażądali dokumentacji od PINB w mojej sprawie...Mam pytanie, czy mogę żądać zadośćuczynienia od PINB na drodze cywilnej dopiero po zakończeniu przez WINB postępowania, czy fakt wysłania skargi już do tego upoważnia ? W sprawie wyroku WSA nic nie działo się od daty uprawomocnienia 29 czerwca, PINB odebrał wyrok 14 lipca...skargę złożyłam 31 sierpnia, bo wielu bezskutecznych próbach dowiedzenia się o wszczęciu postępowania /do dnia wysłania skargi nic z tym PINB nie zrobił, w wyroku WSA nie ma określonego terminu wszczęcia sprawy dla PINB/... Ściana budynku po wyburzeniu tarasu nadal nie jest naprawiona, ponosze koszty większego ogrzewania /ciągnie od podłogi, zewnętrznie odsłonięte legary/, mimo że zabezpieczyłam dorażnie ścianę...Dom drewniany szkieletowy, nie wiem w jakim stanie jest ściana :( To już 2 lata...
Czekać jeszcze na wyrok WINB, czy już składać wniosek do sądu ?

Witam,

złożyłam skargę, jak w poradniku napisano , WSA wysłał pismo do WINB, a WINB - do PINB z wnioskiem o odpowiedż na skargę i ...ponowne wysłanie dokumentów do WSA...Teraz sprawa w WSA utknie... na następne miesiące, do roku...tak mi powiedziano...Czy to normalna procedura ? PINB chyba celowo przeciągał sprawę, jest prawomocny wyrok WSA i znów mam czekać.... Co mogę zrobić ?

dziekuję,
szkoda tylko że nie wiedziałam, że złożenie skargi spowoduje zwrot dokumentów sprawy do WSA...:(, znów rok z głowy a podział nieruchomości, który sprawa tarasu blokuje nadal nie zakończony, w maju nast. roku będzie ...10 lat..

bubb napisał:
zwrot dokumentów sprawy do WSA...

to nie jest przeszkodą w ponaglaniu organu

II OSK 552/13 - Postanowienie NSA z 2013-03-20

Należy podkreślić, że brak akt administracyjnych nie stanowi przeszkody do rozpoznania sprawy. Bowiem to do zadań organu należy zapewnienie sobie albo samych akt, albo ich kopii w sytuacji konieczności przekazania akt innemu organowi. Bierna oczekiwanie na zwrot akt jest zatem bezczynnością.

Witam,

potrzebuję rady w tym samym temacie... Złożyłam tą skargę do WSA, ale ponieważ zależało mi na czasie, nie wniosłam opłaty do której zobowiązał mnie sąd... Jesli dobrze rozumiem, akta winny wrócić do PINB ?
To było na jesieni ub.roku, dziś dzwoniłam do PINB co się dzieje w tej sprawie... NIC. ...Twierdzą, że akt nie mają, to nie mogą ciągnąć postępowania..

W międzyczasie sąd cywilny przepchnął podział ... z tą niewyjaśnioną sytuacją /sąd również miał w aktach złożony wyrok WSA/

Jestem stratna...Czy można wnieść skargę ponownie, jeśli akta są nadal w WSA ?

Wyrok ten wskazywał na niezgodność zatwierdzonego projektu PB ze stanem budowy...tymczasem wspólwłaściciel już mieszka w tej nowej części...Nie dostałam żadnej informacji o odbiorze, zarówno Starostwo jak i PINB mieli nadesłane prawomocny wyrok WSA /wtedy jeszcze postanowienie SR o podziale nie było prawomocne/
Byłabym wdzięczna za pomoc, bo już się w tym wszystkim pogubiłam...

Ostatnia edycja:
bubb napisał:
nie wniosłam opłaty do której zobowiązał mnie sąd...

I po skardze

bubb napisał:
Jesli dobrze rozumiem, akta winny wrócić do PINB ?

Tak, a jesli nie, to email do WSA

bubb napisał:
Twierdzą, że akt nie mają, to nie mogą ciągnąć postępowania..

Myla sie

II OSK 552/13 - Postanowienie NSA z 2013-03-20
Należy podkreślić, że brak akt administracyjnych nie stanowi przeszkody do rozpoznania sprawy. Bowiem to do zadań organu należy zapewnienie sobie albo samych akt, albo ich kopii w sytuacji konieczności przekazania akt innemu organowi. Bierna oczekiwanie na zwrot akt jest zatem bezczynnością.

Dziękuję,

zatem ponownie skargi wnieść nie można ? Jeśli nie ,to co by Pan doradził w tej sytuacji ?

Moze pani kolejna skarge od poczatku sprobowac - innej opcji nie ma.

Witam,
mam pytanie-czy składając ponownie skargę do WSA muszę wysłać jeszcze raz ponaglenie wykonania wyroku do Pinb? czy wystarczy oprzeć się na tym, które było składane przy pierwszym wniosku ? Po moim telefonie PINB przysłał informację, że...ze względu na -brak możliwości wglądu do oryginału dokumentów- sprawę przedłużają do..31 maja...Czyli ciągnie się to już ROK... podział zatwierdzony, ale to mnie zostaje problem, bo to moja część budynkowa ma zrobioną samowolę budowlaną...Sprawca rozbiórki ma swoją część zgodnie z dokumentacją, a moja -wybudowana i użytkowana od 1958 r- nie zgadza się z projektem...Wydaje mi się to celowym działaniem... postanowienie podziałowe jest prawomocne od 11 stycznia br, a do 12 maja jest ustalony ostateczny termin na zamkniecie podziału...Sąd, mając od maja ub.roku w aktach sprawy prawomocny wyrok administracyjny, stwierdzający samowolę budowlaną i konieczność doprowadzenia do stanu zgodnego z [prawem] - tj. linia podziału nie mogła być poprowadzona po ścianie... zamknął postępowanie...i teraz -jest problem-...MÓJ. a wina PINB.

bubb napisał:
Witam,
mam pytanie-czy składając ponownie skargę do WSA muszę wysłać jeszcze raz ponaglenie wykonania wyroku do Pinb?

Tak, bo to "nowa skarga"

Powrót