Pismo od komornika w sprawie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Megan35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Megan35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
witam,przed chwilą mój mąż napisał że dostał pismo od komornika w sprawie alimentów i czy tą kwotę 1500 zł może mi sam spłacić w ciągu tych 2 miesięcy,ja nie muszę iść mu na rękę prawda?i to ode mnie zależy czy wycofam wniosek,on nigdzie nie podjął żadnej pracy więc i tak mi nie spłaci tego ani komornik mu nie ściągnie tak?czy jeśli on wniesie pozew do sądu o zmniejszenie alimentów o 100 zł czyli on chce wpłacać kwotę 200 zł na 3letnie dziecko to czy sąd się przychyli do jego pozwu?i czy nawet jeśli złoży pozew o zmniejszenie alimentów to czy ta kwota którą mi zalega przepadnie czy jak?wiem Że na dniach zaczną się grożby wobec mnie bo nie chcę iść mu na rękę i będzie groził że złoży pozew do sądu o ich zmniejszenie,czy jeśli on poprzez komornika przyśle mi pismo żebym zgodziła się na taką i taką kwotę czy też wycofała wniosek czy muszę odpowiadaćna to pismo w ogóle?co jeśli zacznie mi wpłacać po 100 zł?i przez 2 miesiące nie spłaci 1500 zł to nie stracęprawa do FA?on będzie wszystko robił żebym tylko nie dostawała z FA alimentów i tym samym robi wszystko bym miała pod górke a te pieniądze są na dziecko nie na mnie...

Ostatnia edycja:
Nie musisz mu iść na rękę. Więcej: jeśli przyjmiesz te wpłaty i NIE POWIADOMISZ KOMORNIKA to będziesz miała kłopoty. Musisz mówić mu o KAŻDEJ wpłacie.
Nikt mu nie zmniejszy alimentów z 300 zł. To śmiech:)
Nic ci nie zalega i nie przepada. Jest ci winien 1500 zł + odsetki. Za miesiąc będzie winien 1800 + odsetki
Nie będzie korespondencji "przez komornika" . Komornik nie negocjuje w imieniu zobowiązanego. Komornik jest Twoim (przepraszam za określenie) Narzędziem i występuje w Twoim imieniu i dla Twojego dobra.
Kluczem do starania się o FA jest zaświadczenie od komornika, że w ciągu 2-óch miesięcy nie wyegzekwował od zobowiązanego PEŁNEJ sumy. Czyli 1500 (+300+300) + odsetki.
Pojedyncze drobne wpłaty nie maja znaczenia, ale musisz o KAŻDEJ informować komornika

Grenada napisał:
Nie musisz mu iść na rękę. Więcej: jeśli przyjmiesz te wpłaty i NIE POWIADOMISZ KOMORNIKA to będziesz miała kłopoty. Musisz mówić mu o KAŻDEJ wpłacie.
Nikt mu nie zmniejszy alimentów z 300 zł. To śmiech:)
Nic ci nie zalega i nie przepada. Jest ci winien 1500 zł + odsetki. Za miesiąc będzie winien 1800 + odsetki
Nie będzie korespondencji "przez komornika" . Komornik nie negocjuje w imieniu zobowiązanego. Komornik jest Twoim (przepraszam za określenie) Narzędziem i występuje w Twoim imieniu i dla Twojego dobra.
Kluczem do starania się o FA jest zaświadczenie od komornika, że w ciągu 2-óch miesięcy nie wyegzekwował od zobowiązanego PEŁNEJ sumy. Czyli 1500 (+300+300) + odsetki.
Pojedyncze drobne wpłaty nie maja znaczenia, ale musisz o KAŻDEJ informować komornika
tak tak wiem ze muszę informować o jakiejkolwiek wpłacie nawet 10ciu złotych,ale takich wpłat nie będzie,czyli niemam się czym przejmować?no 200 zł alimentow to dla mnie smieszne,300 tez nie duzo ale zawsze 100 zł więcej bo przecież opłaty tez sie liczą tak?ciuchy odziez zabawki oplaty mieszkaniowe to wszystko sie liczy do utrzymania dziecka prawda?bo już czasem głupieje,a jeśli będę musiała przedstawić opłaty mieszkaniowe na kwitku to będzie problem bo opłaty robi partner u Pani z kadr ponieważ wynajmuje mieszkanie od szefa i wiadomo niema zadnej umowy nic ani meldunku aha czy na meldunku tymczasowym moge zalatwic FA w innym miescie?i rodzinne?wlasnie z rodzinnym bedzie problem jako ze jestem mezatka jeszcze musi byc podpis wspolmalzonka zeby wyciagnac pit za rok 2011 bodajże i on niechce mi tego podpisac co mam zrobic?przeciez nie podpisze za niego..

Ostatnia edycja:
Powrót