Pismo z sądu- dług w banku

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Szanowni Państwo. Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc.

Swojego czasu zrobiłem sobie debet na koncie w banku w kwocie 1200 zł. Niedługo potem straciłem pracę i mój debet nie był spłacany przez niemal rok czasu. Kilka dni temu dostałem powiadomienie z sądu w Lublinie ( mieszkam w Gdańsku), że bank wkroczył na drogę sądową i domaga się spłaty zadłużenia. Problem w tym, że nie mam pracy, pobieram zasiłek z MOPR oraz choruję na chorobę afektywną dwubiegunową ( wypisy ze szpitala). Debet zaciągnąłem pod wpływem manii. Czy w takim wypadku dług można uznać za nieważny?
Czy istnieje możliwość, aby spłata długu została odroczona do momentu kiedy znajdę pracę i będę go mógł normalnie spłacać?

Czy dobrym rozwiązaniem jest wysłanie listu/maila do sądu w Lublinie i wyjaśnienie wszystkich okoliczności, zrobienia ksero wszystkich wypisów szpitalnych i powoływanie się na swoją chorobę?

Dziękuję.

Zapewne to e-sąd. Wnieś sprzeciw, sprawa trafi do Sądu Rejonowego. Tam przedstawisz swoje argumenty.

pozwanyprzezbank napisał:
Debet zaciągnąłem pod wpływem manii.
Ciekawa "mania" Nowy holizm? A może natręctwo? Tak czy siak, to nie argument.

Przed sądem we Wrocławiu człowiek z choroba afektywną dwubiegunową wygrał sprawę o dług w banku, sąd uznał że pod wpływem manii nie był do końca poczytalny i sprawę o dług umorzono. Skoro jestem chory, to czemu miałbym nie powoływać się na swoją chorobę?

Czy jeśli wniosę sprzeciw, to sprawa będzie rozpatrywana w dalszym ciągu przed sądem w Lublinie, czy podległym pod moje miejsce zamieszkania?

Wg właściwości miejscowej pozwanego.

Dziękuję za poradę.

pozwanyprzezbank napisał:
Przed sądem we Wrocławiu człowiek z choroba afektywną dwubiegunową wygrał sprawę o dług
Masz dostęp do wyroku. Utrzymał się w apelacji?

Proszę:

http://orzeczenia.wroclaw.so.gov.pl/content/$N/155025000000503_I_C_001230_2012_Uz_2013-12-06_001

I jak się ma to orzeczenie do debetu na rku oszczędnościowym? Podpowiem Nijak!

Jeśli będziesz miał opinię biegłego specjalisty, że w momencie zrobienia debetu miałeś ograniczoną poczytalność albo jej zupełny brak, to może sąd to uwzględni. Nie mniej jednak równocześnie niewykluczony będzie wniosek o twoje ubezwłasnowolnienie :)

Powrót