Piszę grę - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Apox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Apox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Piszę fanowską grę via www opartą na pewnej grze wydanej przez Interplay. Serwis i silnik gry piszę samodzielnie od podstaw więc nie w tym problem. Do mojej gry chciałem jednak wykorzystać grafikę z gry, na której ma być oparta oraz stworzyć fabułę przeplatającą się z wydarzeniami z tamtej gry. Gra z założenia ma być darmowa, ale dla osób niecierpliwych, bądź tych, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu chciałem uruchomić odpłatną usługę, która pomagałaby osiągnąć postępy w grze w krótszym czasie.

1. Słyszałem, że mogę coś takiego zrobić, jako projekt fanowski, ale jedynie w przypadku gdy nie będę miał z tego żadnych zysków. Czy na pewno?
2. Czy w tym przypadku dobrowolne dotacje, reklamy na podstronach serwisu lub opłaty za dostęp do jakiejś podstrony również byłyby niezgodne z prawem?
3. Jak zabezpieczyć prawem autorskim własny silnik gry via www.

Na razie tyle. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1. Nie. Musi być zgoda na wykorzystanie grafiki, postaci itp.

2. Opłaty oczywiście są legalne pod warunkiem opłacenie podatków. Działalność gospodarcza będzie konieczna.

3. Chroniony jest automatycznie z mocy prawa. Oczywiście wykonanie, a nie pomysły.

Jak uzyskać taką zgodę? Czy wystarczy e-mail z potwierdzeniem od wydawcy gry?

Nie wystarczy. Lepiej uzyskać coś takiego na piśmie, ale musisz liczyć się z odmową lub żądaniem wynagrodzenia. Twoje pytanie musi zawierać też informacje o komercyjnym wykorzystaniu tej grafiki, czyli uzyskiwaniu przez Ciebie korzyści finansowych (pamiętać należy, że taka forma zarobkowania wymaga zarejestrowanej działalności gospodarczej i odprowadzania podatków na rzecz państwa).

Grafika gry to jedna z form wyrażenia programu komputerowego - nie nie możesz w tym wypadku zrobić bez uzyskania zgody właściciela praw autorskich.

Nie ma możliwości w 100% skutecznego prawnego zabezpieczenia swojej własności intelektualnej. Gdy program stworzysz i udostępnisz innym to będzie on automatycznie objęty prawem autorskim.

Witam,

aby spokojnie spać warto zrobić dokładnie tak jak mówi Rubisz.

Ale zanim zacznie Pan korespondować sugerowałbym dokładnie przeczytać przedtem ich notę prawną (zwykle "Terms and Conditions" albo jakoś tak podobnie) zamieszczoną na ich stronie. Będą tam dokładnie mówić co wolno, a co nie. To może Panu zaoszczędzić czasu, a o ile konkretniej będzie się Pan pytał, tym bardziej poważnie Pana potraktują. Warto wyrabiać sobie markę od początku...

{jeśli zrobi Pan bardzo EXTRA stronkę, do której ludzie będą ciągnęli jak przysłowiowe ćmy do światła, to w końcu zrobi Pan firmie gry-matki fajną, reklamę, i to na docelowym targecie... I kto tu komu powinien płacić... :) Oczywiście, to czysta teoria, ale naprawdę nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość...}

Właśnie tylko dlatego mam jakąkolwiek szansę. Zaoferowałem darmową promocję całej serii gier o tym tytule na swoim serwisie. No i mam nadzieję, że wezmą poprawkę na to, że gra będzie darmowa (z wyjątkiem dobrowolnych opłat na niezbędne opłaty) skierowana do fanów pierwowzoru.

Zobaczymy czy w ogóle odpiszą na mojego e-maila.

No to powodzenia :)

[dobrowolna opłata (darowizna?) = wpływy, więc gra nie jest już darmowa... ale to już zupełnie inny temat...:D]

Powrót