PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, proszę o pomoc w rozliczeniu.
Pit 11 pierwszy.

Przychód: 6720 zł
Koszty uzyskania przychodu: 445,00
Dochód: 6275,00 zł
Zaliczka pobrana przez podatnika: 328 zł
Składki na ubezpieczenie społeczne : 921, 32 zł
Składki na ubezpieczenie zdrowotne: 449, 40 zł
Umowa o pracę. 4 miesiące.

Pit 11 drugi
Przychód: 6170 zł
Koszty uzyskania przychodu: 1234,00
Dochód: 4936,00 zł
Zaliczka pobrana przez podatnika: 890 zł
Umowa zlecenie 7 miesięcy.

Chciałabym odliczyć też sobie dojazdy do pracy. Nie bardzo wiem jak to zrobić, proszę pomoc. Z góry dziękuję.

Nie posiadam biletów. Chodzi mi o koszty zryczałtowane 139.06 za każdy miesiąc jeżeli miejsce zamieszkania jest inne niż miejsce pracy.

alek(sander) napisał:
Jesli chodzi o PIT-11A to ja go dostałem od ZUS-u za zasiłek chorobowy i mam na nim

3 kwoty - dochód/przychod, zaliczkę na podatek
to w pIT-37 5 wiersz poz.59 oraz 63

a trzecia kwota własnie 0,00 to jest składka zdrowotna i dodajesz ją do innych składek zdrowotnych z pitów i wpisujesz w poz. 116 w PIT-37

Aleksander dziekuję za odpowiedź ale ja mam inny przypadek :)

Moi rodzice są na emeryturze i PIT-11A otrzymali z KRUS-u.
I mają na tym picie wypełnione pozycje: 33 (przychód.dochód), 34(zaliczka na podatek) oraz pozycja 37 (kwota dokonanego zwrotu) w której to mają wpisane 0.00.
I nie wiem gdzie to wpisac w PIT-37?

Pomoże ktoś?

ja mam tak w poz. 37

na tym PIT-11A jest tylko poz. - E - o skł ubezpieczeniowej - kwota dokonanego w roku podatkowym zwrotu/potracenia, o którym mowa w art. 34 ust.10-10b ustawy, nie uwzględniona przy poborze zaliczek przez organ rentowy - odliczenie od dochodu - 0,00 zł więc to przyjmuje za składkę zdrowotną

a jak to jest z kosztami - jeśli pracowałem poza miejscem zamieszkania (około 25 km)
to oprócz kosztów uzyskania wpisanych na PIT-11 przysługuje mi jakiś ryczałt ? od razu mówię że rachunków już nie posiadam z tego okresu za paliwo

alek(sander) napisał:
oprócz kosztów uzyskania wpisanych na PIT-11
To są właśnie zryczałtowane koszty uzyskania. Dla dojeżdżających wynoszą 139,06 zł za miesiąc.
alek(sander) napisał:
nie posiadam z tego okresu za paliwo
Rachunków za paliwo nie odlicza się.
alek(sander) napisał:
to przyjmuje za składkę zdrowotną
Ile razy mam tłumaczyć, że zera do niczego się nie dodaje.

w ubiegłym roku pracowałam na umowę zlecenie. w trakcie roku chorowałam i z tego tytułu dostałam pit 11 i pit 8c.
chciałabym rozliczyć się wspólnie z mężem. mąż pracuje- umowa o prace
czy w tej sytuacji mogę rozliczyć się wspólnie w pit 37

z tym dodawaniem to tak obrazowo, żeby było wiadomo co ta pozycja oznacza i gdzie powinna być ujęta, fakt że zero nic nie zmieni w wysokości składek i się go nie dodaję.

a z tymi kosztami uzyskania to na PIT-11 mam 222,5 (czyli rozumiem że stawka 111,25 razy 2 m-ce) a dlaczego nie 139,06 razy 2 m-ce ?
inne miasto a odległość około 25 km?

I kiedy dojeżdża się do pracy tzn. musi być inna miejscowość czy co? ile km ? bo np. w Warszawie mogę dojeżdżać kilka km a miasto to samo ?

ok czyli powinienem mieć 139,06 a nie 111,25 za każdy miesiąc w którym pracowałem.
ale przecież nie mogę wpisać innych wyższych KUP w PIT-37, niz to wynika z sumy dwóch PIT-11 bo mam takie życzenie, musiałbym mieć korekte jednego PIT-u ?

alek(sander) napisał:
nie mogę wpisać innych wyższych KUP w PIT-37, niz to wynika z sumy dwóch PIT-11
Nie tylko można, ale trzeba :). Bez żadnych korekt.

Dzień dobry,

Mam pytanie czy przy umowie zlecenie moge skorzystac z odliczenia kosztów dojazdu do pracy ?

sorry ze tak dopytuje ale jak to na jednym PIT-11 mam 222,5 tj. za styczeń i część lutego) (z tej samej miejscowości) a na drugim PIT-11 z innego miasta też mam 222,5 tj. za kwiecień i część maja z innego miasta)

ale piszesz że powinienem w KUP wpisać sumę 222,5 i 278,12 (2 razy 139,06) czyli w PIT-37 w poz. 38 wpisuje 500,6 a nie 445 ?
za każdy rozpoczęty m-c pracy przysługuje mi kwota 139,06 nawet jak pracoałem część miesiąca ?

Witam,

W ubiegłym roku od stycznia do końca sierpnia pracowałam na umowę o pracę o Polsce. Od września zaczęłam pracę w UK i zamierzam zostać tu na stałe. Czy w związku z tym, że posiadałam dochody w PL oraz w UK w roku 2014 w PIT-37 muszę wpisać dochody z Wielkiej Brytanii?

Ps. Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Magdalena

Proszę o pomoc:
a) Przychód 33028,65
b) Koszty uzyskania przychodu 1335
c) Dochód 31693,65
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek 2129
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 4500,10
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 2210,96

Ulgi:
Krew: 201,50 zł

Osoba dojeżdża do pracy z innej miejscowości.

Jeśli w 2014r wziąłem parę zleceń na umowę o dzieło i teraz poprzychodziły mi pity, to czy rodzice mogą mnie dalej wpisać do swojego pita żeby dostać zwrot? Jestem jeszcze osobą uczącą się i mam 20 lat.

A jakie masz dochody?
Podaj kwoty z PIT.

Powrót