PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam. Ostatni post na poprzedniej stronie. Zobaczy ktos zalezy mi na czasie :/

gmarcing napisał:
@savikrk - nadpłata 13zł.

Dzieki a tak w skrocie moze ktos objasnic dlaczego tak to wychodzi ze nic mi sie nie nalezy a jeszcze musze doplacac?

Janusz M. napisał:
Przecież jest nadpłata, a nie dopłata :)

Sorki zle przeczytalem , a z czego to wynika tak w skrocie ? tyle sciagaja , a tyle sie dostaje...?

Witam, mam problem bardzo proszzę o pomoc.
Do 10 lipca 2014 r miałam macierzyński z którego otrzymałam pit 11A
Przychód 2832,28
zaliczka na podatek i odprowadzona przez płatnika 510
o składkach zdrowotnych i społecznych nie ma żadnej informacji a z kolei otrzymałam od pracodawcy informacje dla osoby ubezpieczonej za każdy miesiąc i tam są jakieś składki zdrowotne i emerytalno rentowe.
Drugie półrocze byłam na wychowawczym i pytanie teraz dotyczące ulgi na dziecko - mam dwoje, czy nalezy mi się zwrot niewykorzystanej kwoty ulgi ?
bardzo proszę o pomoc '

Witam serdecznie.
Mam problem z prawidłowym wyliczeniem kwoty uzyskania przychodów w PIT37.
Przebieg zatrudnienia w 2014:
do 31-10-2014 więcej niż jeden stosunek pracy (PIT11 - KUP 2225,00) -2 x 1/2 etatu,
od 01-11-2014 jeden stosunek pracy (PIT 11 - KUP 222,50).
prosta kalkulacja:
2225,00/10/2 = 111,25 (10m-cy pracy z 2 stosunków pracy),
222,5/2=111,25 (2m-ce pracy z 1 stosunku pracy),
zatem w tym przypadku logika nakazuje podać 1335 (12x111,25)
lecz moja logika bywa pokrętna :)
Jaką kwotę uzyskania przychodu powinienem wykazać w PIT 37?
Czy zaznaczyć KUP z 1 czy wielu stosunków pracy.
Proszę o pomoc, zazwyczaj nie mam problemu z rozliczaniem PIT, jednak tu mam zagwozdkę.

Zaznaczyć KUP z wielu stosunków pracy - limit [FONT=&quot]2.002 zł 05 gr[/FONT][FONT=&quot], [/FONT]

Siisii napisał:
Zaznaczyć KUP z wielu stosunków pracy - limit [FONT=&quot]2.002 zł 05 gr[/FONT][FONT=&quot], [/FONT]

Dziękuję za szybką odpowiedź jednak zaznaczenie w tym przypadku "z wielu stosunków pracy" nie jest do końca zgodne z prawdą - dotyczy 10 m-cy, pozostałe 2 m-ce roku to 1 stosunek pracy. Czy nie mam innej opcji jak poddanie się limitowi?

Witam,
mam pytanie dotyczące ZAP-3. Przez parę lat rozliczałam się w jednym z Warszawskich US (na Dąbrowszczaków), tam też wysłałam ZAP-3 z informacją z nr konta bankowego, na który ma być przelany ewentualny zwrot. W zeszłym roku rozliczałam się elektronicznie i w tym też chciałabym tak zrobić, jednak tym razem będę rozliczać się w US na Bielanach (również w Warszawie), stad moje pytanie - czy muszę wysyłać ponownie ZAP-3? Jeśli tak, to czy mogę wysłać ten dokument pocztą polską, a samo rozliczenie zrobić elektronicznie? Czy lepiej wszystko wysłać już razem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Można a nawet trzeba wysłać pocztą - najlepiej listem poleconym.

Siisii napisał:
#337 - tak z krotkim wyjaśnieniem.

Jaką masz kwotę w poz. 115? – powinno być 10.102,32 zł.
Tak mam taką kwotę, ale tylko nie wiem czemu jak wpiszę podatnikowi w składkach zdrowotnych 4828,44 i dam sprawdzenie poprawności formularza to kasuje się kwota i zamiast nadpłaty 2 zł mam 4 826 do zapłaty.
Korzystam z programu PITy 2014

Nie mam pojęcia co to jest za komunikat. Przecież poz.115 jest większa od poz. 116 i da się odjąć składki zdrowotne.
10 102,32 - 4828,44 = 5 273,88 poz. 122.
Podatek należny 5 274 - 5 276 podatek wpłacony = 2 zł nadpłaty.

Nie chce być inaczej.

Jak wpisałem w polu 116a to jest ok. Jak wpisywałem wcześniej w 116 to usuwało.

I tak ma być, poz. 116a jest popolem do poz. 116.

Witam, mam taki problem gdyz mam rozliczony pit 40A jest sporządzony przez ZUS i jest wszytstko w porządku, ale również otrzymałam pit 8C w którym mam opisany przychód 'wkład mieszkaniowy (spadek)' w wysokości 46 499.80 gr i mam takie pytanie czy musze rozliczyc pit 36 tak jak słyszałam, gdyz jak probuje to robic okazuje się, ze do zapłaty jest około 8 tysięcy podatku a kwota otrzymana w spadku jest po córce która umarła 10 lat temu i spadek w urzedzie skarbowym jest wszytsko rozliczone, lecz w 2014 roku otrzymalam reszte pieniedzy z tego spadku, a z tego co słyszałam jako najbliższa rodzina nie powinnam opłacać podatku od spadku po córce więc co powinnam zrobić ?

Witam.
Proszę o pomoc w rozliczeniu.Mam jeden Pit11,ale w jednej firmie pracowałem od końca lutego do końca listopada na umowę zlecenie,a w grudniu na umowę o pracę.Jaki będzie zwrot?
Umowa zlecenie-
Przychód-22.870,00zł
Koszty uzyskania przychodu-4.058,97zł
Dochód-18.811,03zł
Zaliczka-1.350zł
Składki na ubezpieczenie społeczne-2.991,05zł
Składki na ubezpieczenie zdrowotne-1.775,70zł
Umowa o pracę-
Przychód-3.033,45zł
Koszty uzyskania przychodu-139,06zł
Zaliczka-197zł
Składki na ubezpeczenie społeczne i zdrowotne są wpisane wyżej przy umowie zlecenie.
Dziękuję.

Powrót