PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3 miesiące od złożenia podpisanego PIT-u. Czyli od 3 czerwca.

Witam.
Dzisiaj otrzymałem pismo z US wzywający do zapłaty podatek z tytułu PIT37 ,450 złotych.
Zaznaczę że po szybkim wspólnym z zoną rozliczeniu się i elektronicznym wysłaniu(z początkiem marca) ,po ok 3 tyg.dostałem zwrot za 2 dzieci +ok 250 złotych ,w sumie 2459 zł.Co gorsza dzisiaj przeglądnałem sobie PIT (wcześniej tego nie uczyniłem wierząc w fachowość osoby która mnie rozliczała) że w przypadku żony nie został uwzględniony jeden PIT 11(zona pracowała w 2 firmach).
Zastanawia mnie dlaczego nie otrzymałem wiadomości od US o błędzie w zeznaniu i dlaczego wypłacili zwrot a następnie żądają zapłaty zaległego podatku.Dalej ,czy ta kwota może być nie zaległym podatkiem tylko kara za pominięcie PITa 11?
Czy jeżeli ta kwota jest wynikiem błędu w zeznaniu to czy przy wprowadzeniu korekty zostanie mi anulowana czy mimo wszystko zostanę obciążony jakąś karą?
Proszę o pomoc.

Witam,
W marcu rozliczałam się przez internet. Po tygodniu na moim koncie pojawił się zwrot z podatku. W czerwcu dostałam list z US o konieczności złożenia korekty. Odpisywałam ulgę za internet (PIT-O) i niestety wpisałam w złym miejscu. Faktycznie mój błąd o którym nie byłam świadoma. Po wypełnieniu korekty okazało się, że kwota zwrotu powinna być niższa o ok 100zł. Pieniądze od marca już dawno się rozeszły i nie ukrywam, że 100zł to dla mnie dość dużo :/ czy jestem w stanie coś tutaj jeszcze zrobić w tym temacie? Czy faktycznie z US nie da się rozmawiać? Ktoś w końcu musiał sprawdzić tego PITa i go zatwierdzić... A skoro zatwierdził to musiał uznać, że jest prawidłowo uzupełniony...
Pozdrawiam

witam,
czy może ktoś mi pomóc w wyliczeniu pit 37?
ona pit 11:
poz. 25: 16014,20
poz. 26: 1001,25
poz. 27: 15012,95
poz. 29: 827
poz. 45: 1660
poz. 46: 286,48
poz. 47: 1373,52
poz. 44: 96

poz. 66: 2366,35
poz. 68: 1186,33

on pit11:
poz. 25: 18114,14
poz. 26: 278,12
poz. 27: 17836,02
poz. 28: uwaga na minusie: -4662,03
poz. 29: 2435
poz. 66: 440,73
poz. 68: 230,47
oraz
Pit 11a:
poz. 35: 3043,14
poz. 36: 548

razem mi wyszło 232 zł nadpłaty, w piśmie z US napisali, że od poz. 103 są błędy rachunkowe i jest źle wyliczony podatek. Jak zadzwoniłam, to pan powiedział, że są puste pozycje od 103 (robiłam w jakimś programie, jeden formularz był ok i jakoś nawet nie sprawdziłam drugiego).
czy dobrze to jest wyliczone?
dzieki za pomoc

ravwarr napisał:
Witam.
Dzisiaj otrzymałem pismo z US wzywający do zapłaty podatek z tytułu PIT37 ,450 złotych.
Zaznaczę że po szybkim wspólnym z zoną rozliczeniu się i elektronicznym wysłaniu(z początkiem marca) ,po ok 3 tyg.dostałem zwrot za 2 dzieci +ok 250 złotych ,w sumie 2459 zł.Co gorsza dzisiaj przeglądnałem sobie PIT (wcześniej tego nie uczyniłem wierząc w fachowość osoby która mnie rozliczała) że w przypadku żony nie został uwzględniony jeden PIT 11(zona pracowała w 2 firmach).
Zastanawia mnie dlaczego nie otrzymałem wiadomości od US o błędzie w zeznaniu i dlaczego wypłacili zwrot a następnie żądają zapłaty zaległego podatku.Dalej ,czy ta kwota może być nie zaległym podatkiem tylko kara za pominięcie PITa 11?
Czy jeżeli ta kwota jest wynikiem błędu w zeznaniu to czy przy wprowadzeniu korekty zostanie mi anulowana czy mimo wszystko zostanę obciążony jakąś karą?
Proszę o pomoc.
Trudno jest odpowiedzieć na to pytanie bo nie wiemy jak wyglądało Twoje zeznanie roczne, jaka jest treść pisma z US .... skontaktuj się z US i wyjaśnij sprawę. Oczywiście należy zrobić korektę uwzględniającą brakujący PIT-11.

maya8801 napisał:
Witam,
W marcu rozliczałam się przez internet. Po tygodniu na moim koncie pojawił się zwrot z podatku. W czerwcu dostałam list z US o konieczności złożenia korekty. Odpisywałam ulgę za internet (PIT-O) i niestety wpisałam w złym miejscu. Faktycznie mój błąd o którym nie byłam świadoma. Po wypełnieniu korekty okazało się, że kwota zwrotu powinna być niższa o ok 100zł. Pieniądze od marca już dawno się rozeszły i nie ukrywam, że 100zł to dla mnie dość dużo :/ czy jestem w stanie coś tutaj jeszcze zrobić w tym temacie? Czy faktycznie z US nie da się rozmawiać? Ktoś w końcu musiał sprawdzić tego PITa i go zatwierdzić... A skoro zatwierdził to musiał uznać, że jest prawidłowo uzupełniony...
Pozdrawiam
No właśnie "ktoś" sprawdził PIT-a i zauważył Twoją pomyłkę. Otrzymałaś za duży zwrot, musisz oddać nie swoje pieniądze.

Witam składam właśnie korektę zeznania, używam programu bo nie mam o tym zielonego pojęcia i proszę o pomoc bo do tej pory wszystko było łatwo, ale od jednego z pracodawców dostałem jakiś inny formularz i nie wiem co gdzie wpisać, na formularzu jest:

Wyliczenie kwoty do wypłaty dla wystawiającego rachunek:
1.Kwota brutto 400.00 zł
2.Koszty uzyskania 20% 80.00 zł
3.Składki na ubezpieczenia społeczne 0.00 zł
4.Dochód (1-2-3) 320.00 zł
5.Podatek od poz 4 18.0 % 57.60 zł
6.Pobrana składka na ubezpieczenie zdrowotne 9.00% 0.00 zł
7.Odliczona składka na ubezpieczenie zdrowotne 7.75% 0.00 zł
8.Zaliczka na podatek (5-7) 58.00 zł
9.Do wypłaty (1-3-6-8 ) 342.00 zł

W które miejsca formularza mam to wpisać?Szczególnie nie rozumiem pkt 5 i 8, proszę o pomoc

Chodzi o formularz, który otrzymałeś od pracodawcy. Zrób zdjęcie tego dokumentu.

Witajcie, potrzebuję pomocy do korekty zeznania za 2014r.
Głównie chodzi o to jak odliczać ulgę na dwoje dzieci, w załączniku PIT/0, jaka to kwota na dwoje dzieci?
Podam podstawowe informacje:
1.Przychód - 438,00
2.Kosztu uzyskania - 111,25
3.Dochód - 326,75
4.Składki na ubezpieczenie zdrowotne - 1,73
5.Składki na ubezpieczenie społeczne - 60,05
6.Ulgi z jakich chciałabym skorzystać to na dwoje dzieci.

Chciałabym się dowiedzieć jakie rubryki powinnam wypełnić w załączniku PIT/O, czy powinnam wypełnić wiersz 8.(inne ulgi nie wymienione w pozostałych wierszach) w części B(odliczenia od dochodu inne niż mieszkaniowe lub bezpośrednio wymienione w zeznaniach podatkowych) załącznika ?
Czy tylko wiersz 3.(Ulga na dzieci) w części C(odliczenia od podatku inne niż mieszkaniowe lub bezpośrednio wymienione w zeznaniach podatkowych) załącznika? Jaką kwotę tam powinnam wpisać, to znaczy jak tę kwotę obliczyć, czy to jest konkretna kwota?
Kolejne pytanie to jeżeli już wypełnię załącznik i część E - dane o dzieciach to powinnam zaznaczyć tylko te miesiące w których osiągałam dochód tak? Czyli tutaj w tym 2014r. był to jeden miesiąc, czy dobrze rozumiem?
Proszę o poradę, mam nadzieję że czytelnie opisałam.

Nie było zaliczek na podatek, wobec tego w PIT-O nie ma co odliczać.
Ewentualnie proszę wypełnić załącznik PIT-UZ. Będzie zwrot w wysokości 62 zł.

Właśnie zgłupiałam trochę, ponieważ Pani w US powiedziała jeśli ma pani dzieci proszę załącznik PIT/O wypełnić, nie było mowy o PIT/UZ, dlatego też zastanowiło mnie skąd mam te kwoty wziąć. Proszę mi powiedzieć ta kwota 62 zł to co to za kwota ? Składki ? Czy skąd ona się wzięła ?

Trochę inne pytanie - osoba X nie złożyła rozliczeń za rok 2013 oraz 2014. W 2013 miała tylko jeden dochód - świadczenie przedemerytalne. W 2014 roku w/w świadczenie oraz zaległe świadczenie pod zmarłej matce z ZUS. Czy osoba X może dokonac rozliczenia się z US teraz, w tym w PIT uwzględnić ulgi? Ile mniej więcej czasu będzie oczekiwała na zwrot podatku? Czy ma tego dokonać na zasadzie korekty?

Spotkałam taką interpretację prawną:
"Osoba posiadająca orzeczenie o zakwalifikowaniu przez organy orzekające do jednego z trzech stopni niepełnosprawności, może odliczyć od dochodu całość wydatków poniesionych na dwa odpłatne pobyty na turnusach rehabilitacyjnych".

Ponieważ po wypadku prywatnie korzystałam z dwóch turnusów rehabilitacyjnych, interesuje mnie prawdziwość tej interpretacji. Jeśli tak, będę wdzięczna za źródło

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Janusz M. napisał:
Ciotka ma orzeczenie o II stopniu niepełnosprawności i z tego tytułu rozlicza ulgę na zabiegi rehabilitacyjne, coś takiego, około 400 zł do zwrotu za 2013 rok, bowiem nie wiem czy w 2014 nadal te ulgi obowiązywały :)

Pytałam konkretnie o możliwość rozliczenia dwóch turnusów a jeśli tak, to gdzie znajdę potwierdzenie tej interpretacji. Ustawa nie precyzuje takich przypadków.

intrada napisał:
jeśli tak, będę wdzięczna za źródło
Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r.o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r., poz. 361, z póź. zm). :)

Powrót