Janusz.C.M.
Administrator
- Odpowiedzi
- 36 617
- Autor Autor
3 miesiące od złożenia podpisanego PIT-u. Czyli od 3 czerwca.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Trudno jest odpowiedzieć na to pytanie bo nie wiemy jak wyglądało Twoje zeznanie roczne, jaka jest treść pisma z US .... skontaktuj się z US i wyjaśnij sprawę. Oczywiście należy zrobić korektę uwzględniającą brakujący PIT-11.ravwarr napisał:Witam.
Dzisiaj otrzymałem pismo z US wzywający do zapłaty podatek z tytułu PIT37 ,450 złotych.
Zaznaczę że po szybkim wspólnym z zoną rozliczeniu się i elektronicznym wysłaniu(z początkiem marca) ,po ok 3 tyg.dostałem zwrot za 2 dzieci +ok 250 złotych ,w sumie 2459 zł.Co gorsza dzisiaj przeglądnałem sobie PIT (wcześniej tego nie uczyniłem wierząc w fachowość osoby która mnie rozliczała) że w przypadku żony nie został uwzględniony jeden PIT 11(zona pracowała w 2 firmach).
Zastanawia mnie dlaczego nie otrzymałem wiadomości od US o błędzie w zeznaniu i dlaczego wypłacili zwrot a następnie żądają zapłaty zaległego podatku.Dalej ,czy ta kwota może być nie zaległym podatkiem tylko kara za pominięcie PITa 11?
Czy jeżeli ta kwota jest wynikiem błędu w zeznaniu to czy przy wprowadzeniu korekty zostanie mi anulowana czy mimo wszystko zostanę obciążony jakąś karą?
Proszę o pomoc.
No właśnie "ktoś" sprawdził PIT-a i zauważył Twoją pomyłkę. Otrzymałaś za duży zwrot, musisz oddać nie swoje pieniądze.maya8801 napisał:Witam,
W marcu rozliczałam się przez internet. Po tygodniu na moim koncie pojawił się zwrot z podatku. W czerwcu dostałam list z US o konieczności złożenia korekty. Odpisywałam ulgę za internet (PIT-O) i niestety wpisałam w złym miejscu. Faktycznie mój błąd o którym nie byłam świadoma. Po wypełnieniu korekty okazało się, że kwota zwrotu powinna być niższa o ok 100zł. Pieniądze od marca już dawno się rozeszły i nie ukrywam, że 100zł to dla mnie dość dużo :/ czy jestem w stanie coś tutaj jeszcze zrobić w tym temacie? Czy faktycznie z US nie da się rozmawiać? Ktoś w końcu musiał sprawdzić tego PITa i go zatwierdzić... A skoro zatwierdził to musiał uznać, że jest prawidłowo uzupełniony...
Pozdrawiam
Może + wyrażenie czynnego żalu w osobnym piśmie.CDZ2015 napisał:rozliczenia się z US teraz
Jakie ulgi ?CDZ2015 napisał:uwzględnić ulgi
3 miesiąceCDZ2015 napisał:oczekiwała na zwrot podatku
To nie jest korekta.CDZ2015 napisał:na zasadzie korekty
Ciotka ma orzeczenie o II stopniu niepełnosprawności i z tego tytułu rozlicza ulgę na zabiegi rehabilitacyjne, coś takiego, około 400 zł do zwrotu za 2013 rok, bowiem nie wiem czy w 2014 nadal te ulgi obowiązywałyJanusz M. napisał:Jakie ulgi ?
Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r.o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r., poz. 361, z póź. zm).intrada napisał:jeśli tak, będę wdzięczna za źródło