PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
proszę o odpowiedź czy mamy co liczyć z mężem na odliczenie całego podatku na dwoje dzieci (trzecie w drodze). Pracuje tylko mąż, dochód 1700 zł m-c, ja nie pracuję, zajmuję się niepełnosprawnym dzieckiem, moje dochody są nieopodatkowane. I o co chodzi z pit uz?

Czy mieliście kiedyś tak, że pracodawca poprzedni przysłał wam pit 11 z rozliczeniem za stosunek pracy a nie byliście w stosunku pracy (brak umowy) za ten rok?

A nie dostałeś w styczniu wynagrodzenia za poprzedni rok?

Witam, mam takie pytanie, czy osoba, która ma 2 dzieci, na które przysługuje ulga w wys. 1112 zł, ma niski dochód i wysokość zaliczki nie pokryje należnego zwrotu, może wypełnić PIT UZ (chyba tak on się nazywa) i uzyskać cały zwrot, czy te " dobrodziejstwo " dotyczy tylko rodzin wielodzietnych?

Jak mam rozliczyć ulgę na dziecko Córka w roku 2014 ukończyła technikum.Rozliczam do czerwca ?Córka nie podjęła dalszej nauki ,we wrześniu pracowała na umowę zlecenie ,a obecnie ma umowę autorską (jest na stażu).

PIT - 11 z urzędu pracy

witam

dostałam PIT 11 z urzędu pracy,ponieważ jestem tam zarejestrowana jako bezrobotna już bez prawa do zasiłku.Jednakże jeszcze w 2014r przez dwa/trzy miesiące pobierałam zasiłek.
Nie bardzo wiem co z tym zrobić: czy tylko ten Pit-11 zanieść do skarbówki czy
jeszcze muszę coś wypełniać w innych dokumentach?
Przyznaję się szczerze,że nie mam pojęcia co dalej z tym robić.....z góry dziękuję za pomoc.

witam, pierwszy raz zamierzam rozliczyć się wspólnie z żoną(żona nie pracuje i nie ma żadnych dochodów) i chcę to zrobić przez internet.
Jesteśmy już w związku małżeńskim cały rok podatkowy.
Chciałbym aby ktoś przeanalizował czy dobrze wypełniam pit 37:
- na samym początku wpisuję nasze numery pesel
- zaznaczam kwadracik "2. wspólnie z małżonkiem, zgodnie z wnioskiem o którym mowa w art. 6 ust. 2 ustawy
- wybieram urząd
- zaznaczam kwadracik złożenie zeznania
- wpisuję dane podatnika i dane małżonka
- następnie dochody i straty podatnika uzupełniam pole 37, 38, 39, 41
- dochody i straty małżonka, czy tutaj mam coś wpisywać jeśli żona nie ma żadnych dochodów? czy zostawić wszystko puste
- kolejne to składki na ubez. społeczne pole 99
- składki na ubez. zdrowotne
i już można wysyłać???

mój dochód 67952,47
koszty uzyskania przychodów 1335,00
dochód 66617,47
zaliczka pobrana 5310,00
ubezpieczenie społeczne 9053,55
ubezpieczenie zdrowotne 4496,67

nadpłata wychodzi mi 557

proszę niech ktoś sprawdzi czy wszystko mam dobrze

jeszcze jedno czy żona musi składać jakieś upoważnienie czy wystarczy sam pit 37?

Ostatnia edycja:
Witam, chciałbym się dowiedzieć ile dostane zwrotu podatku. Pracuje w jednej firmie. Rozliczam się indywidualnie.
Mój przychód: 16069,60
Koszty uzyskane: 1112,50
Dochód: 14957,10
Zaliczka pobrana: 756
Składki na ubezpieczenie społeczne: 2203,16
Składki na ubezpieczenie zdrowotne: 1074,65
Proszę o odpowiedz.

Dochody i straty małżonka, czy jeśli żona nie posiada żadnych dochodów to pola mam zostawić puste czy wpisać tam zera?

Witam,
jestem osobą prowadzącą jednoosobową działalność, rozliczam pit 36, na zasadach ogólnych.
Nieświadoma tych wszystkich wyliczeń po prostu od dochodów odliczałam 18% i wysyłałam do US, ale teraz dowiedziałam się, że powinnam wyliczać podatek według schematu podanego przez Ag_Maz http://forumprawne.org/prawo-finans...datkowaniu-na-zasadach-ogolnych-przyklad.html
Praktycznie wszędzie wychodzi mi na minusie, nie wiem czy tak powinno być, może robię jednak coś źle, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc...

Podaję kwoty za cały rok:
Przychód: 16170
Koszty: 574,08
Dochód: 15595,92
Składki na ub. społeczne: 1737,46
Składki na ub. zdrowotne (7,75% od podstawy): 2561,24
Wpłacone zaliczki: 2808

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Aga

Ostatnia edycja:
salatanista
Kobieta.gif
cały podatek do zwrotu